Медия без
политическа реклама

Гърция забранява на концесионерите шезлонгите по плажовете

Между 70 и 85 на сто от плажните ивици трябва да бъдат свободни

13 Апр. 2024
Гърция забранява на концесионерите на плажовете да поставят шезлонги
Pixabay
Гърция забранява на концесионерите на плажовете да поставят шезлонги

Шезлонг до шезлонга, чадър до чадъра. Така често изглеждат гръцките плажове, но това скоро ще е минало, съобщава "Билд". 

70 процента от плажовете трябва да бъдат свободни от шезлонгите на концесионерите. Според новинарския портал greeknews.com в някои специално защитени зони свободното място трябва да е до 85%. А на местата, където е позволено да има шезлонги, трябва да са на минимум 4 метра от брега. Гръцкото правителство ще разпредели плажовете с раздаване на концесии. Концесионерите трябва да поддържат плажовете чисти, да са осигурени спасители и да не поставят бариери. При неспазване ще се плащат глоби и ще се отнема концесията. 

От март в Гърция се вдига климатичният данък за туристите. Целта е да се пази околната среда. За кроткосрочно наемане на жилище или отсядане в хотел с 1 или 2 звезди ще се плаща по 1.50 евро на турист на ден. Досега таксата беше 50 евроцента. При 3-звездните хотели таксата от 1.50 евро става 3, при 4-звездните от 3 на 7 евро. При еднофамилните къщи, вили и 5-звездни хотели ще се плащат 10 евро на нощ вместо 4 досега. 

Правителството планира да събере 300 милиона евро за възстановяване на районите, които пострадаха от горски пожари. 

 

 

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Гърция, плажове

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?