Медия без
политическа реклама

Гърция отваря затворен преди година ТЕЦ

07 Апр. 2022
Спряната през 2021 г. ТЕЦ „Св. Димитър“ край Кожани ще работи отново през следващите 6 години
Wikimedia.org
Спряната през 2021 г. ТЕЦ „Св. Димитър“ край Кожани ще работи отново през следващите 6 години

Гърция променя енергийната си стратегия и отваря затворен преди година голям ТЕЦ, стана ясно от изказване на министър-председателя Кириакос Мицотакис, съобщи БНР.

Една година след като правителството в Атина затвори централата на лигнитни въглища в град Кожани, премиерът Мицотакис съобщи, че нейната щя започне отново да работи през следващите 6 години.

Поради енергийната криза в световен мащаб се налага отмяна на решението за трансформация на производството на ток от въглища към природен газ, коментират енергийни експерти в южната ни съседка. В същото време в Делфи се провежда световен икономически форум, където експерти и политици от 36 страни обсъждат възможностите за алтернативни доставки на природен газ, които да заменят вноса от Русия.

Посланикът на Азербайджан в Атина съобщи, че е възможно почти двойно увеличаване на доставките на синьо гориво по Трансадриатическия газопровод (ТАП). Това е възможност и за България, защото интерконекторът Комотини - Стара Загора е свързан с този газопровод.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата