Quantcast

Медия без
политическа реклама

Еврото се срина под цената на долара за първи път от 20 години

13 Юли 2022
Pixabay

Еврото се срина за кратко днес под цената на щатския долар за пръв път от две десетилетия насам. Преди ден еврото достигна паритет с щатската валута - 1 евро за 1 долар.

Днешният срив се случи, след като инфлацията в САЩ се ускори за юни до 40-годишен връх от 9,1%. Това бетонира очакванията на финансовите пазари, че Федералният резерв на САЩ ще прибегне до ново агресивно повишение на основата американска лихва със 75 базисни пункта на редовното си заседание този месец.

След данните за много високата инфлация еврото падна до 0,9998 долара, достигайки най-ниско ниво от декември 2002 г., но по-късно се върна обратно малко над нивото от 1 долар.

От началото на годината насам единната европейска валута е поевтиняла с над 10% спрямо щатската валута.

Ключов двигател за ускоряваща се инфлация в САЩ през юни са енергийните цени, които скочиха спрямо година с цели 41,6% - най-силен ръст от април 1980 г. - в резултат най-вече на поскъпване на бензина с 59,9% (най-силно повишение от март 1980 г. насам) и на природния газ с 38,4% (най-солиден растеж от октомври 2005 г.).

Слабото евро може да доведе до неочаквано високи нива на инфлацията в еврозоната, предупредиха експерти. Очаква се Европейската централна банка също да пристъпи към повишение на водещите лихви на заседанието си на 21 юли. ЕЦБ вече обяви, че възнамерява да повиши лихвите по депозитите с 0.21%.

Централата банка на Канада обяви днес, че е взела решение да повиши своята овърнайт лихва с цели 100 базисни пункта до 2,5%, като това е най-агресивното вдигане на лихвената ставка от 1998 г. насам.

  Еврото днес се изравни с долара за първи път от 2002 година, когато единната валута беше пусната в обращение. Това се случва заради заплахата от спиране на руските газови доставки, застрашаващо икономиката на Европейския съюз, предадоха Франс прес и ДПА.

 

Ключови думи:

евро, долар, курс, лихви

Още по темата