Quantcast

Медия без
политическа реклама

Страхът от голяма енергийна криза свали еврото до долара

12 Юли 2022Обновена
Pixabay

 

Еврото днес се изравни с долара за първи път от 2002 година, когато единната валута беше пусната в обращение. Това се случва заради заплахата от спиране на руските газови доставки, застрашаващо икономиката на Европейския съюз, предадоха Франс прес и ДПА.

Инвеститорите предпочитат щатската валута, смятана за сигурно убежище, която поскъпна с близо 14 процента от началото на годината. За кратко, към 09:50 ч. по Гринуич (12:50 ч. българско време), еврото се разменяше за 1 долар, за първи път от декември 2002 г. За шест месеца единната валута е изгубила 13 процента от стойността си спрямо долара.

Пазарът се опасява от голяма енергийна криза на Стария континент, съмнявайки се, че Русия ще възобнови газовите доставки през "Северен поток-1" след спирането им вчера за техническа профилактика на съоръжението. Тази ситуация засилва опасенията от рецесия в Европа.

Водещите фондови борси в Европа успяха в края на днешната сесия да обърнат тенденцията, да компенсират загубите от ранната търговия и да затворят оцветени в зелено, съобщи Си Ен Би Си. През целия ден инвеститорите следяха курса на еврото, който слезе до паритет с долара, и се подготвяха за серия от важни икономически данни, които ще бъдат обявени утре, съобщи БТА. 

Към края на деня еврото успя да навакса и да се върне към преимущество спрямо долара, достигайки цена от 1,006 или ръст от 0,2 на сто. 

Ключови думи:

долар, евро, паритет

Още по темата