Медия без
политическа реклама

Европа отказва да яде храни от Русия и Беларус

На първо време се въвеждат запретителни мита за зърнените храни, но се обсъжда бариера и за другите

30 Май 2024
Русия ще загуби още един европейски източник на доходи
https://www.world-grain.com/
Русия ще загуби още един европейски източник на доходи

ЕС обмисля въвеждането на забранителни мита не само върху зърнените култури, но и върху всички други хранителни продукти от Русия и Беларус, стана ясно след днешното заседание на Съвета на ЕС по търговия. На пресконференция белгийската министърка на външните работи Хаджа Лахбиб каза, че от 1 юли се въвеждат „забранително високи“ мита върху зърнените култури от Русия и Беларус. Те ще се равняват на 50% от пазарната цена. Тарифите ще нараснат до 95 евро (100 долара) на тон за зърнени култури и до 50 % от стойността за други продукти като олио и зеленчуци.

Литва предложи на ЕС да въведат също тъй високи вносни мита върху зеленчуци и риба от Русия и Беларус. „Швеция предложи ЕС да наложи подобни мита и върху други хранителни продукти от Русия и Беларус, освен зърнените култури“, заяви Лахбиб.

От началото на руската агресия срещу Украйна Европейската комисия последователно заявяваше, че ЕС „не налага ограничения срещу селскостопанския сектор на Русия". Но след въведените други санкции дойде ред и на храните.
Задачата на новите мита е „да се спре дестабилизирането на европейския пазар от руското зърно“ и да се намалят приходите на Русия от селското стопанство.

Съветът на ЕС заяви, че митата не засягат транзита на зърно през пристанищата на ЕС до трети страни: „Митата ще се прилагат за зърнени продукти с произход или изнасяни директно или не от Русия и Беларус за ЕС. Те не се прилагат за транзита от тези две държави през територията на ЕС до трети държави“, се казва в заключението.

На 22 март Европейската комисия предложи да бъдат наложени „забранително високи“ мита върху зърното. Както заяви тогава Валдис Домбровскис, заместник-ръководител на Европейската комисия, това е фактическа забрана за доставките на зърно, слънчогледово семе и фуражни култури от Русия и Беларус на вътрешния пазар на ЕС, защото високите мита правят вноса им в ЕС икономически неизгоден.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ЕС, Русия, мита

Още по темата