Quantcast

Медия без
политическа реклама

ДНК-тест разпознава откраднатото от руснаците украинско зърно

Стойността на присвоеното досега е поне 200 млн. долара

28 Юни 2022
Илияна Кирилова

По поръчка на Великобритания международна група специалисти разработи технология, даваща възможност да се разпознае откраднатото от руснаците украинско зърно, съобщава ВВС. По този начин ще се затрудни продажбата му на международните пазари. За това обяви британският министър на околната среда Джордж Юстис. Той припомни, че страната му е световен лидер по точността на проверката за произхода селскостопанските култури чрез ДНК тестове.

Новата методика предполага, че цялото зърно, продадено в чужбина от Русия ще бъде подлагано на анализ, за

 

да се установи точно районът, където то е било отгледано.

 

За разработка на технологията хазната на Обединеното кралство е отпуснала 1,5 млн. паунда.

Украйна е една от най-големите страни износителки на храни в света. В свободните територии на държавата станала жертва на руската агресия има милиони тонове зърно, което не може да бъде пласирано на международните пазари. В същото време в окупираните територии руснаците опразват складовете и се предполага, че изнасят зърното зад граница. Разследване на ВВС е установила как част от тези количества са доставени в Турция. През миналата седмица Анкара обяви за началото на разследване, но засега няма резултати по случая.

Британският екоминистър Юстис, поясни, че по проблема с открадната украинска пшеница се работи съвместно с Австралия. „Нашата цел е откраднатото украинско жито да не намери път към пазара“, категоричен бе той. По думите му, Великобритания ще подпомогне Украйна да възстанови разрушените си жп линии, за да може по-бързо да изнася зърното си по суша.

Според непотвърдени данни руснаците досега са откраднали от окупираните украински територии около половин милион тона зърно. То е основно от складовете в Харковска, Херсонска и Запорожка области. Към края на май

 

FOB цените за износ на хлебна пшеница от Русия бяха 410 долара за тон.

 

Така излиза, че за 500 000 т жито откраднато от Украйна, руснаците са получили поне 200 млн. долара. Извозването с кораби на присвоеното жито в чужбина става основно през окупирания от РФ още през 2014 г. полуостров Крим.

По данни на агроминистерството на Украйна в черноморските й пристанища има складирани около 22 млн. т зърно от старата реколта, което не е могло да бъде изнесено заради руската агресия. По тази причина от доста време много други страни търсят начини експортът по море станалата жертва на агресия страна да се възобнови.

Прогнозите на американското земеделско министерство (USDA) за новата реколта показват, че най-засегната ще бъде именно Украйна, като производството й на пшеница ще падне до 21,5 млн. т, а износът - до 10 млн. т, срещу експорт, достигащ в минали кампании 19 млн. т.

 

Още по темата