facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Депутатите се отказаха да пуснат ВЕЦ-ове в защитени зони. Засега

Медиите обработват общественото мнение, гневи се авторът на предложението Валери Симеонов
Обновена
3 714
 Илияна Кирилова
Под натиска на еколозите, извършваме екзекуция, оплака съдбата на ВЕЦ-овете Валери Симеонов

Парламентът прояви здрав разум и се отказа да разглежда спорна законова промяна, внесена от съпредседателя на „Обединени патриоти“ Валери Симеонов и целяща да узакони работата на десетки вецове на реки и язовири в защитени зони. 

Симеонов и други негови съпартийци депутати предложиха да отпадне забраната за ползване на води за производство на ток в местности, включени в екомрежата "Натура" и предназначени само за отдих и спорт. Самата законова поправка беше внесена по абсурден начин – чрез преходните и заключителните разпоредби на проект за изменение на Закона за безопасното използване на ядрената енергия. 

Предложената промяна предизвика критики, остри медийни публикации и протести на природозащитници. Усетил нарастващата обществена съпротива, Симеонов днес обяви, че оттегля предложението си, като подчерта, че го прави "със съжаление".

Буквално до преди месеци 43 малки ВЕЦ-а, които отговарят на абсолютно всички изисквания, са работили и поради това, че е изтекъл 10-годишният им срок за работа, тяхното разрешително е прекратено и не е възстановено“, аргументира инициативата си депутатът. И раздразнено допълни: „Не ми харесва ние, под натиск на екологични организации, които силно изопачават истината по този въпрос, да извършим една екзекуция. Зад тези 43 обекта не само че има инвестиции от порядъка на над 80 милиона евро, но има работещи хора, семейства, които се изхранват оттам. Няма доказателства за дейност, с която нарушават екологичните норми“. 

Той нападна и медиите, с които е в остър конфликт в последно време: „Виждам промяната в общественото мнение, което е, естествено, обработено от медиите, виждам, за съжаление, и промяна в политическата настройка, и ми е ясно, че това предложение няма да мине“.

Депутатът от БСП Атанас Костадинов също се оказа бранител на вецовете. Той обяви, че парламентарната комисия по енергетика била приела единодушно предложението на патриотите. Костадинов  обясни, че въпросните 43 водни централи си имали надлежни разрешителни, а "години по-късно държавата казва, че те действат в нарушение на законодателството! Няма друга европейска държава, която чрез плановете си за управление на речните басейни да въвежда абсолютни забрани за цялата територия“, възмутено коментира соцдепутатът.

Съпартиецът му Манол Генов обаче изтъкна абсурдния начин, по който Симеонов лансира предложението си. „Отново щеше обществото да остане с впечатлението, че парламентът е ярък пример за лобистки интереси. Ако има несправедливост, трябва да бъде решена, но по начин, който да отчита интересите и на инвеститорите, и на екологията“, каза Генов.

В крайна сметка, стана ясно, че депутатите не са се отказали напълно и че планират "по-мащабна дискусия“, за да намерят решение.

Според природозащитниците обаче става дума най-вече за вецове, които са с изтекли разрешителни, недостроени или неработещи.   

Строителството на вецове в защитени територии всъщност е предмет на начална наказателна процедура на ЕК срещу България. Брюксел предупреди, че ако София не представи план с адекватни мерки за опазване на природата и не ги изпълни, ще си навлече големи глоби.
 

9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Управляващите дават на шефа на НСО да решава кой да бъде охраняван

09.07.2020

2044 12
ГЕРБ: Няма да позволим България да заприлича на БСП

08.07.2020

Обновена

2599 47
Нинова: Каквото и да говорят, БСП повишава доверието към себе си

04.07.2020

655 7

Коментари

Анонимен7

Тиквата вече се страхува да се изцепва директно, а се крие зад варели и шкембелийте.

Тартамут

Чек, чек, бачо Вали. Закона за безопасно използване на ядрената енергия?! Моля изтеглете каквото да сте внесъл. Този закон се гледа и от една лоша международна организация, може да докарате голяма беля.

Диагностик

Риболовци - електроенергия.

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Риболовци. Риба ще ми ловят. А сьомгата, туната и нилския сом кой ще ги купува?

Калпазанче

Релсата ли е хита на сезона? Вържете я най после, да мирне селото!

Антей

 

А бе г-н Симеонов,

 

национален фронтовако за спасение на България,

зам.-шефе на българското Народно събрание,

 

какво обработване на общественото мнение те гони, ва?

 

Нали виждаш водата - намалява, изпарява се, има затопляне,

глобално, както казва младата еколидерка Грета Тумберг,

 

какви електроцентрали работещи с вода, искаш да разрешиш

в планините, на изворите и източниците на водата?!

 

Ми който иска да печели - да инвестира в СОЛАРНИ централи!

Слънце бол, дал Бог, и още по-топло ще става на Планетата.

 

Тъй че, драги господине, разумът надделява!

 

И браво на отговорните български медии!

Браво и за реакцията на природозащитници и всички граждани!

 

✌️

 

Domi

ВЕЦОВЕ по програмата за "тъщи"

50 к. гарантиран месечен доход от който не само храни....а може и да повръща едно цяло семейство и още  да се отгледат  няколко поколения наркомани след това с лесните кинти....и да се задоволят всякакви потребности....

TRIF007

Много вреден се оказа този Варели. Мине не мине седмичка и издрънчи поредния хит та отнесе тъпомера.

фортинбрас

Защитена зона най-успешно се "минира" с ВЕЦ, под формата на Мини ВЕЦ. В рОдината на ор(д)ата Му, МВЕЦ има три основни приложения - освен пране на пари и узаконено източване на Международен фонд "Козлодуй", финансиращ част от изграждането им - като "хранилки на (ОКТО)ПрехОДА".

Трите приложения на МВЕЦ  са: Мародерство на Възобновяем Енергиен Цинизъм (1), създаващо Милионери от Вредителство в Екологията и Ценообразуването (2), и обслужващо Мафията на Властимащите Евроатлантически ЦАРвули (3).


 

Влез или се регистрирай за да коментираш