Медия без
политическа реклама

Без промени в бюджета няма да има 50 лв. за пенсионерите

Само три формации в парламента засега обявяват подкрепа за предложената актуализация в сметките на хазната

13 Авг. 2021Обновена

Служебният финансов министър Асен Василев се надява "Има такъв народ" да не смятат действително, че няма нужда от актуализация на бюджета. Според твърденията на "Има такъв народ" има начин и достатъчно пари в хазната в момента, че дори и без актуализация, да се отделят пари за пенсии и за мярката 60/40. Сходно становище изрази и фискалният съвет, който съгласува проекта за актуализация с особено мнение. Други експерти също изтъкват, че в бюджета има резерви, които могат да се ползват и без актуализация. 

Наистина има възможност за преструктуриране на разходи, но голяма част от тези възможности вече са изчерпани. На 1 млрд. лв. от тези резерви вече са изядени и има сравнително малко останали буфери за преструктуриранне, твърди Василев. Той призова депутатите да отворят Закона за бюджета и да посмятат с един калкулатор, за да видят как можем да покрием още 1 млрд. 400 000 млн. лв. до края на годината. Не се разбра какво точно съдържа тази сума. Според Василев резервите ще  стигнат до септември и октомври, но не за всички планирани мерки. Може да няма пари за добавки на пенсионерите от по 50 лв. за ноември и декември, твърди Василев. Затова служебното правителство настоява да получи възможност да изхарчи допълнителните приходи, които хазната очаква да получи - 2 млрд. лв. Законът за публичните финанси не позволява извънредните приходи да се харчат, ако съответните разходи не са заложени в бюджета. "Ако ми гарантирате, че ноември месец ще има парламент, който през първата си седмица ще има бюджетна комисия, за  да приеме актуализация, нека да минем към такъв план. Тук виждаме, че имаме парламент, който 4 седмици не може да направи бюджетна комисия и да започне да си върши работата", коментира още Василев. Той отхвърли критиката от страна на депутата от ИБГНИ Мария Капон, че предложената актуализация на служебното правителство е капан. Василев не отговори на въпрос дали е готов да бъде финансов министър в следващо правителство. 

 

ПОЗИЦИИ

Само три формации в парламента - "Демократична България", "БСП за България" и "Изправи се БГ. Ние идваме" смятат, че спешно трябва да се актуализира бюджетът за тази година и подкрепят законопроекта на служебния кабинет.

От първата политическа сила - "Има такъв народ", отново подчертаха, че не харесват варианта на служебния кабинет и имат свой проект за корекция на бюджета. Такъв законопроект обаче партията на Слави Трифонов все още не е внесла в парламента, нито е представила по някакъв начин. Финансовият експерт на ИТН Пламен Данаилов в сряда обясни единствено, че техният вариант е с по-големи приходи от планираните, но разходите остават без промяна. По думите му ръстът в приходите се дължи основно на инфлацията.

Данаилов, който бе номиниран и за финансов министър във второто неслучило се правителство на ИТН, заяви, че в законопроекта на служебния кабинет "отсъстват ключови разходни пера" и даде пример с подпомагането на бизнеса заради високите цени на тока. Преди дни Данаилов отправи критика и към предложената актуализация на пенсиите, като обясни, че ИТН има свой вариант за преизчисляване на парите за старост, без да даде подробности.

Номинираният от ИТН за финансов министър Пламен Данаилов отправи критики към внесената от служебния кабинет актуализация на бюджета за тази година и обяви, че тя трябва да се коригира. Актуализацията на бюджета, която внесе в НС служебния кабинет, не беше съгласувана.

От ГЕРБ отхвърлят искането за актуализация на бюджета. Депутатът Александър Иванов заяви категорично, че тяхната партията няма да подпише "празен чек на второ служебно правителство на президента Румен Радев" и обяви призивите за корекция в бюджета за "истерични".  

БСП ще направи анализ на проекта на служебния кабинет и тогава ще излезе със становище, заяви Румен Гечев от левицата. Самият Гечев заяви, че има сериозни съмнения за корекциите в приходна част. Партията обаче смята нуждата от актуализация за спешна. 

Припомняме, че служебният финансов министър Асен Василев обяви завишаване на приходната част на бюджета с 2 млрд. лв., а на разходата част - с 1.8 млрд. лв., при което бюджетният дефицит ще се свие от 3.9% на 3.6%.

Единствено "Демократична България" безрезервно посочва, че ще подкрепи актуализирания вариант на бюджета на служебното правителство. "Фокусирането върху доходите и пенсиите е правилната политика на служебното правителство", коментира Владислав Панев и се надява сформиране на бюджетна комисия и започване на обсъжданията да има още следващата седмица.

За незабавна актуализация на бюджета се обявиха и от ИБГНИ, но от там не са доволни от модела за преизчисляване на пенсиите. 

„Това е единственият начин да бъдат гарантирани пенсиите на възрастните хора и надбавката от 50 лева. Това е единственият начин медиците на първа линия да имат своите допълнителни плащания на прага на Covid криза. Това е единственият начин бизнесът да получи подкрепа в условията на Covid и да има пари за социални плащания предвид тежката есен и зима, които очакват българските граждани заради скока на цените на ток, вода, парно“, заяви Мая Манолова. ИБГНИ обаче ще настоява преизчисляването на пенсиите да доведе до минимална пенсия от 369 лева, какъвто е прагът за бедност, а не до 340 лв., както предлага служебното правителство.

От ДПС все още не са коментирали какво мислят за актуализацията на бюджета.

 

НАТИСК

С натиск за актуализация в дискусията се включи и президентът Радев. "Кога българският парламент ще актуализира бюджета? Не можем по безотговорен начин да се отнасяме към българските граждани. Има важни, тревожни въпроси. Не можем да оставим хората в наближаваща пандемична криза без финансова и социална подкрепа - за бизнеса, за здравеопазването, за медиците на първа линия. Искам да видя ясен ангажимент от българския парламент. И от това ще си проличи кой работи за хората и кой сее хаос в държавата", заяви той в петък следобед.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата