Quantcast
Асен Василев се хвали със забавените милиарди за възстановяване | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Асен Василев се хвали със забавените милиарди за възстановяване

България обещава 23 реформи до юни и очаква срещу това 1,3 млрд. евро
6 628
 БГНЕС

Министърът на финансите Асен Василев представя като добра новина забавените плащания по Националния план за възстановяване и устойчивост, по който България очаква 12,6 млрд. лв. до 2026 г.

Пред бюджетната комисия в НС преди дни Василев се похвали, че на 30 юни страната ни ще успее да изпрати искане за първите 1,3 млрд. евро по плана. Това е повече, отколкото първоначално заложените в бюджета 1,6 млрд. лв., обясни Василев. Той съобщи пред депутатите и, че България ще има действащи оперативни програми през второто полугодие на годината за новия програмен период 2021-2027 г.

Проверка на „Сега“ показа, че Василев изтъква като добра новина факти, които всъщност показват забавянето на страната ни да се възползва бързо от извънредния фонд на ЕС за възстановане и устойчивост, създаден заради пандемията от COVID-19. България планираше да получи по плана авансово плащане от 1,6 млрд. лв. още през 2021 г., но не успя заради забавянето на документа.

Европейските правила позволяваха изплащане на аванси само до края на 2021-а. Така страната ни тази година вече работи за първи плащания за изпълнение на плана. По тази причина и очакваната сума е по-голяма от аванса – много от останалите членки на ЕС вече са получили такива плащания.

Графикът на исканията за плащания е изготвен съвместно от България и ЕК, като е обвързан с изпълнението на конкретни реформи. Страната ни очаква общо 9 транша, разпределени в годините до 2026-а. По регламент всяка държава има право да прави по две искания годишно, но тази година конкретно България очаква само едно - в размер на 1,3 млрд. евро.

Срещу тази сума страната ни е поела анажимент да изпълни 23 обещани мерки за реформи, като много от тях вече са факт покрай забавянето на плана. По информация на министерствата, по списъка с 23 цели остават да бъдат изпълнени 3 и това ще стане до 30 юни, разясни Асен Василев пред парламентарната комисия по бюджет и финанси. По регламент Брюксел се произнася по исканията за плащане в срок до два месеца, като анализира доколко са изпълнени ангажиментите за реформи. Възможно е част от исканото финансиране да бъде отказано заради незадоволително изпълнение, като страните получават срок от 6 месеца да отстранят пропуските. Не е ясно кога точно ще има пари, достигнали до крайни бенефициенти по плана.

 

РЕФОРМИ

Прегледът на заложените реформи показва, че това първо искане за плащане ще бъде вероятно най-лесното, заради забавянето на плана и възможността страната ни да изпълни обещаните дейности в по-разтеглени срокове. Сред тях има редица нормативни промени, приети още м.г. Такива са, например, новият правилник за дейността на парламента, приемането на стратегия за психичното здраве (факт от м.г.), планът за борба с изпирането на пари, също приет миналата година, реформата в гарантирания минимален доход и др. Министерство на образованието изпъква с много промени – от 23 мерки 4 са в областта на образованието.

Още

България вече може да иска 2,6 млрд. лв. по плана за възстановяване

24.06.2022

5290
Кабинетът „Петков“ падна

22.06.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

14773
ИТН се разцепи с обвинения в мутренски натиск и слугуване на мафията

13.06.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

7810