Медия без
политическа реклама

Американски са и двете оферти за порта в Александруполис

Победителят в търга ще получи правото да го управлява 40 години

25 Септ. 2022Обновена
Александруполис е второто по големина пристанище в Северна Гърция.
Васил Нанчев
Александруполис е второто по големина пристанище в Северна Гърция.

Гръцкият фонд за разпореждане с държавната собственост (ТАИПЕД) обяви в четвъртък, че е получил две оферти за придобиване на пристанищната компания на Александруполис, съобщи АНА-МПА, цитирана от БТА.

Офертите са са на инвестиционните групи: КОНСОРЦИУМ "ИНТЕРНЕШЪНЪЛ ПОРТ ИНВЕСТМЪНТ АЛЕКСАНДРУПОЛИС" (INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS ALEXANDROUPOLIS), съставен от компаниите “БЛЕК СЪМИТ ФАЙНЕНШЪЛ ГРУП - ЮРОПОРТС-И ЕФ ЕЙ ГРУП" (BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP - EUROPORTS-EFA GROUP) и "ГЕК Терна" (GEK TERNA) и на "ЛИБЪРТИ ПОРТ ХОЛДИНГ" ЕАД (LIBERTY PORT HOLDINGS SINGLE-MEMBER SA), дъщерна компания на "КУИНТАНА ИНФРАСТРЪКЧЪР ЕНД ДИВЕЛЪПМЪНТ" (QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT). Победителят в търга ще получи правото да управлява порта за 40 години. Други двама кандидати с руски връзки - единият собственост на Иван Савидис, а другият на семейство Купелузос, имащи партньорство с руската енергийна компания "Газпром" - в крайна сметка са били изключени от процедурата.

Оценката на финансовите оферти ще започне незабавно, както е предвидено в тръжните книжа. Предложенията на инвеститорите, които отговарят на условията на търга, ще бъдат отворени на следващото заседание на Управителния съвет на ТАИПЕД при спазване на всички предвидени процедури.

Порталът kavalanews.gr пояснява, че интересът на янките към концесията на пристанището в Александруполис е толкова голям, че посланикът на САЩ в Атина е пътувал няколко пъти до града и последната му визита там е била само преди дни. Според гръцката медия „Тема“ пристанището се намира на стратегическо място близо до границите с България и Турция, с железопътни връзки и плаваща инсталация за регазификация на природен газ. То има потенциал да се превърне в транспортен и енергиен център за Централна Европа.

Даването на концесия на големите пристанища на Гърция бе едно от основните условия преди време на кредиторите на южната ни съседка, за одобряване на последния пакет от помощи за страната, която имаше проблеми с обслужването на външния си дълг.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?