Медия без
политическа реклама

Вместо „цветя от...” културният министър ще праща деца на концерти

18 Февр. 2022
Снимка: БГНЕС

Министърът на културата Атанас Атанасов реши да промени установената соцпрактика в края на концерти и културни събития да се поднасят скъпи кошници с "цветя от... ". Парите за представителни разходи от този вид той вече ще харчи за билети на деца до културни прояви.

Първата подобна инициатива ще се състои тази вечер, събота и неделя, когато 160 ученици ще получат безплатен достъп до спектаклите по повод 70-ата годишнина на фолклорния ансамбъл "Филип Кутев". Идеята на министъра е това да се превърне в традиция - разходите за традиционните кошници с цветя от институциите да бъдат пренасочени към закупуване на билети и осигуряване на достъп на ученици от различни училища и паралелки по изкуства до максимално широк спектър от културни събития.

Всичко започва с малки стъпки. Няма по-голяма подкрепа за един творец от обичта и уважението на публиката. Знам, че за всяко дете, изкушено от изкуството, посещението на културно събитие е като майсторски клас. Надявам се с екипа ми да успеем да развием и приложим тази идея за целия културен календар, не само в София“, се казва в изявление на Атанасов, разпространено от Министерството на културата.

Деца от Националното музикално училище "Любомир Пипков", Национална гимназия за приложни изкуства "Свети Лука", Национално училище за изящни изкуства „Илия Петров” и фолклорните паралелки към 144 СУ „Народни будители” ще имат безплатен достъп до събитието.

Концертите в зала 1 на НДК, посветени на юбилея на най-дълголетния ни фолклорен ансамбъл започват от днес и в трите поредни дни ще бъдат с различна тематика и концепция – "Началото", "Пътят" и "Наследството". Сред изпълнителите на сцената също ще има ученици от Националното училище за танцово изкуство, Националното училище за фолклорни изкуства "Филип Кутев", Националното училище за фолклорни изкуства "Широка лъка", както и гост музиканти от ансамблите "Пирин" и "Тракия".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата