Медия без
политическа реклама

Тео Ушев: Всичко лошо у нас през последните 75 г. идва от руския модел

Не ни трябва война, ние се избиваме сами помежду си, категоричен е режисьорът

09 Юли 2022
СНИМКА: Личен архив
Теодор Ушев

България отвън ми изглежда като "лодка от тъга, нещастие и горест, която плува в море от безнаказана жестокост и несправедливост". Това заяви световноизвестният аниматор и режисьор Теодор Ушев, който гостува в "Тази сутрин" на bTV само часове след като кацна в родината снощи. Като аниматор винаги си представям в символи, обясни той реакцията си към трагичния инцидент от отминаващата седмица и изказа съболезнования за двете невинни жертви. 

"Убиваме най-добрите си деца от корупция, безпричинна жестокост и арогантност. Постоянно се случва нещо, от което се възмущаваме, и няколко месеца по-късно то се повтаря. На нас не ни трябва война - ние се избиваме сами помежду си", заяви Ушев.

Аниматорът бе попитан и по актуалната тема с изгонването на руските дипломати от България. В пост в социалните мрежи преди време той написа: "Денят, в който Русия закрие посолството си в България, да бъде обявен за национален празник!". Категоричен е, че за войната в Украйна няма две гледни точки, а само една и тя е на страната на справедливостта: "Имаме един агресор, който влиза и убива невинни хора, и хора, които се защитават. Не знам за какви гледни точки може да става дума".

Според Тео Ушев всички беди в нашата политическа система през последните 75 години - корупцията, клептокрацията, олигарсите, хората, които крадат обществени средства и се обогатяват на гърба на обикновения човек, идват от Русия и руския обществено-политически модел. "Най-лошото е, че накъдето и да се обърнеш, независимо дали става дума за изкуство, за субсидии... навсякъде цари шуробаджащина точно по руски модел". Художникът уточни, че многократно е посещавал и Русия, и Украйна през годините и впечатленията му са от първа ръка.  

"Много би ми се искало, ако можеше, да се съберат 20 000 човека и да обстрелват бялата сграда, на която пише "Съединението прави силата", с домати. Да им направят доматено парти, за да се усетят какво значи любовта на народа", е мнението му за парламентарната криза от последните седмици. Той призна, че обича България и многобройните умни и работещи хора в нея, но те "биват смачкавани всеки ден от неграмотните и простите, които винаги успяват да изплуват на повърхността", независимо от партийната им принадлежност.

След като водещата сравни обществото ни с героинята му Сляпата Вайша, която му донесе номинация "Оскар" за най-добра късометражна анимация, Ушев допълни, че в България много повече хора гледат към миналото, отколкото към бъдещето: "Никой не мисли какво ще се случи след три месеца". Според него изходът от сложната социално-политическа ситуация е диалог, а не веене на байраци.   

В момента Теодор Ушев завършва своя първи пълнометражен игрален филм "φ1.618", чиято премиера се очаква до края на годината.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?