Медия без
политическа реклама

Първата премиера след карантината е пред Театър "София"

Народният театър започва от 1 юни, Сатирата ще играе камерни постановки в двора на близкото 6-о училище

12 Май 2020Обновена
Народният театър "Иван Вазов" ще посрещне публиката си с камерни спектакли под открито небе от 1 юни.
Илияна Кирилова
Народният театър "Иван Вазов" ще посрещне публиката си с камерни спектакли под открито небе от 1 юни.

Театър "София" първи ще представи постановка на открито след края на карантината. Театърът в зала все още още остава забранен, но трупите имат право да изпълняват спектакли навън при необходимите предпазни мерки. 

Първото представление, идващо само ден след края на извънредното положение на 13 май, ще бъде "Апетит за череши". Спектакълът ще започне в 20:30 часа на 14 май на открита сцена, намираща се в парка "Заимов", вдясно от главния вход на Театър "София".

Съобразно препоръката на културния министър да се предпочитат пиеси с минимум актьори на сцената - моноспектакли или такива с двама актьори, в "Апетит за череши" участват Симона Халачева и Юлиан Рачков.

Ще бъдат спазвани всички изисквания за безопасност в настоящата ситуация, а билети ще могат да се купят на касата на театъра от утре. С това обаче добрите новини от театър "София" не свършват. До края на месеца се очакват заглавията на още четири представления, които ще се играят на открито. Програмата за май и юни можете да следите във Фейсбук.

През юли Театър "София" ще покани своята публика и на премиера на открито. На 19 май започват репетициите за нов спектакъл с режисьор Теди Москов - "Няма да платим, няма да платим" от Дарио Фо.

По-рано през деня и от Народния театър "Иван Вазов" съобщиха, че започват постановки на открито от 1 юни. "Правилно е да започнем срещите с нашите зрители, защото това е част от смисъла и същността на работата ни", коментира пред БНТ директорът на театъра Мариус Донкин.

Планът е да се започне с моноспектакли или представления с по двама актьори, за да се намали рискът от разпространение на коронавирус сред актьорския състав. В "Иван Вазов" имат готовност за такъв вариант, тъй като в програмата има 10 подходящи заглавия. Донкин обаче уточни, че постановките няма да са съвсем в познатия от минали години вид "Театър пред театъра".

Постановките ще се изпълняват на трите площадки от двете страни на театъра на първи етаж и в задния двор, който щял да бъде със спецификата на кафе театър. Билети ще се продават на една каса за зрители до 60 години и друга - за по-възрастните. За представленията ще се влиза от едно място и ще се излиза от друго. Зрителите ще трябва да носят маски и на входовете ще си дезинфекцират ръцете.

Проектът на Народния театър ще се осъществи с подкрепата на Столична община и идеята е да продължи поне месец.

Тази сутрин директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов пък заяви в интервю за bTV, че и тяхната трупа има готовност да излезе навън.

"Вече проведохме разговор с Шесто училище в София, за да се играят постановки в двора на учебното заведение. Имаме възможност да го направим. Не че ще изкараме страшно много пари, но това е раздвижване на системата. Хората трябва да имат усещането за светлина и смисъл", каза той.

Столичното 6-о ОУ "Граф Игнатиев" се намира точно на гърба на Сатирата. 

"Дълго време ще имаме проблем с възстановяването. В момента мисленето трябва да се преструктурира и в това няма нищо лошо. Трябва да се обърнем към по-камерните форми и тези, които не изискват толкова голям човешки ресурс", допълни Сърменов. 

Идеи за представления на открито обмислят и от Театър "Българска Армия".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата