Медия без
политическа реклама

Протест в подкрепа на Морфов поиска оставка за директора на Народния

По същото време Васил Василев се похвали на пресконференция с постиженията си - главно финансови

02 Март 2023
Протестът започна пред МК, но се прехвърли пред Народния театър.
Анита Димитрова
Протестът започна пред МК, но се прехвърли пред Народния театър.

Няколкостотин души - артисти и граждани, се събраха на протест пред Министерство на културата в подкрепа на уволнения преди два дни Александър Морфов. Посланията на протеста прераснаха във викове (и подписка) за оставката на директора на Народния театър - Васил Василев, който именно уволни дисциплинарно назначеният от него преди осем месеца за главен режисьор на театъра. Сред инициаторите на действията в подкрепа на Морфов са актьорите от трупата на НТ "Иван Вазов" Валери Йорданов и Албена Колева, както и Камен Донев. И тримата присъстваха и говориха пред медиите на протеста, но този път бяха подкрепени от още лица от гилдията - Руси Чанев, Иван Бърнев, Тончо Токмакчиев, Лилия Абаджиева, Елена Петрова, Касиел Ноа Ашер, Джеки Стоев, Къци Вапцаров, Ана Вълчанова (съпруга на предишния служебен министър проф. Велислав Минеков) и др. Към тях се присъедини и малка, но гръмогласна групичка от "Боец" начело с лидера на движението Георги Георгиев.

Протестиращите скандираха "Оставка", "ДПС вън" и "Сашо". Те очакваха да излезе министърът на културата Найден Тодоров или поне негов представител, но това не се случи. След това те се прехвърлиха пред Народния театър, в който по същото време директорът Васил Василев даваше пресконференция, в която се похвали за успехите си и си писа "отличен" като управленец на първата ни трупа.

"Не може да уволниш главния режисьор, при когото 2/3 от актьорите и режисьорите казват, че са се учили", каза Йорданов и допълни, че досега са събрани над 6000 подписа в подкрепа на Александър Морфов. Събирането на подписи продължава, а междувременно бе начената и подписка за оставка на Василев. Музикантът и журналист Венци Мицов заяви, че е на протеста, защото актьорската гилдия трябва да спре да позволява да се подиграват с нея. “От всички протести, на които съм присъствал през последните години, забелязвам една и съща картина - гилдията на хората на изкуството е превзета от страх. Докато не започнат да отстояват позициите си, с тях ще се подиграват постоянно”, категоричен е той. 

Дистанционно протеста подкрепи и бившият служебен министър на културата проф. Велислав Минеков. "Този нагъл тип трябва незабавно да бъде уволнен! Друго решение няма", написа той по адрес на Василев. В коментарите той се оправда, че не е могъл да го отстрани по време на мандата си, защото директорът е бил в болничен и не е могъл да му връчи заповедта.

Самият Александър Морфов страни от публичност по случая. Все пак във вторник вечер пред БНТ той коментира мотивите за уволнението си като "абсурдни, странни, идиотски, глупави, административни" и каза, че причината е "накърненото достойнство на директора", когото нарече "просто болен човек".

На пресконференцията на директора на Народния, която започна в същия час като протеста, Васил Василев заяви: "На някого му беше удобен този конфликт и той да бъде подклаждан". Актьорите Дарин и Деян Ангелови, които също се включиха в срещата с медиите, разказаха как вчера активист на "Боец" нахлул в театъра и след като не бил допуснат до директорския кабинет, надраскал афиш за постановка с надписа "Вън ДПС". Да не насаждаме омраза в обществото, вметна Василев, който малко преди това бе казал за ситуацията в театъра: "Ние създаваме модел на търпимост, но създаваме и модел на омраза". И още: "За да запазя театъра, за да спася от проблеми колегите, аз предприех този ход - длъжността главен режисьор и ръководител връзки с обществеността вече не са част от нашата трупа и от нашия екип". Той определи това решение като "едно от най-тежките в живота си". И напускането на Кръстева, и уволнението на Морфов са станали по негова инициатива.

Относно последния Василев коментира: "Твореца не могат да го уволнят. В България има трийсет и няколко театъра... Сигурно всеки ден биват уволнявани стотици хора, които са светила в своята област...". И допълни: "Когато има работещ принцип, този, който не работи по него, създава пречки". Василев изтъкна още, че "пази достойнството на хората", вероятно като обяснение защо не е обявил мотивите, с които освобождава главния си режисьор. Според него Морфов е в правото си да ги огласи, щом иска.

На въпрос на "Сега" дали Александър Морфов може да изтегли едностранно от програмата своите авторски спектакли "Хъшове" и "Животът е прекрасен", които остават в репертоара на Народния, Василев отговори: "Той не е спрял спектаклите си в една по-източна от нас страна", визирайки Русия. И после по същество: "Чисто юридически сме се подсигурили да не ги спре, като сме зачели правото му да живее добре с тези два договора. Александър Морфов е сключил договор за тези две заглавия, има авторски права върху всяко изиграно представление и не е Васил Василев човекът, който ще иска да ги свали", стана ясно от думите му. На журналистически въпрос защо те биват планирани рядко - веднъж месечно или през месец, Василев отбеляза, че театърът е на всички поканени да работят в него български, европейски и световни режисьори, а не на Морфов.

Директорът се похвали с финансовите постижения на театъра, с увеличените заплати на актьорите и с поканите от "европейски и световни сцени". За първите два месеца на годината приходите били 1.25 млн. лева - нещо, което досега не се било случвало, а най-гледаемият спектакъл е "Народът на Вазов" (с режисьор Диана Добрева, а не Морфов). Относно въпрос вярно ли е, че някои артисти са получили от 8 до 18 000 лева ДМС (допълнително материално стимулиране) Василев каза: "Пожелавам тази година всички да получат тези средства. Започвам от този ден да се боря за това". И поясни, че размерът на ДМС се определя по точни правила, еднакви за всички - брой изиграни представления, главни или второстепенни роли и т.н..

Като член на Българската асоциация на работодателите в областта на културата Василев подчерта, че настоява за заплата 2500 лева за всички актьори. И че не бива да се прави опит за противопоставяне на възнагражденията в Народния и в другите театри, защото и за другите театри имало възможности те да се вдигнат. Що се отнася до заплатата на главен режисьор, тя била 4500 лева.

"Личностите в Националния театър не значат нищо - националният театър значи. И ако ние сме родени за каузата,ние ще защитаваме интересите на националния театър", заяви още директорът. "Има много млади режисьори, които си изкарват прехраната като работят като бармани. Цялото това бълбучене е да се докаже, че когато имаме друг принцип, той спъва тези, които не работят. Ние трябва да си пазим културните институти, защото те са стожер на държавността. Пазете тези личности, които излизат на сцената, тези имена, защото те са тези, които ви радват в домовете, … те са светини, не ни вкарвайте в този конфликт”, каза той.

Запитан дали би напуснал поста директор на Народния театър, както настояват протестиращите, Василев отговори: "Ние настояваме за оставки, да не се работи, да се руши…  Хайде да тръгнем да градим. Аз имам още 4 години мандат и си изпълнявам програмата. Аз съм спечелил конкурса (за директор) с програмата си, не съм политик да лъжа, следвам я."

Относно искането на Валери Йорданов за цялостна ревизия на театъра, Васил Василев каза, че за 10 месеца управление са му правени четири проверки (при правителството на ПП и двете служебни), които не са открили никакви нередности. 

На пресконференцията присъстваха и немалко от актьорите, които по-рано се включиха в подписката в подкрепа на своя началник: братя Ангелови, Георги Мамалев, Бойка Велкова, Ана Пападопулу, Жорета Николова, Александра Василева, Стефания Колева, Антон Радичев, Емануела Шкодрева, Васил Драганов и др. Мамалев взе думата и емоционално изригна: "Всеки спор може да бъде решен само от гледна точка на закона. Ако вървиш по пътеката на закона, никой не може да те докосне. Ако някой иска да стане директор - има конкурс. Но ако иска да свали законно избрания директор, като наруши закона - това е опит за преврат. Превратите не се правят от демократи, а от крайно леви или крайно десни". И обобщи, че колегите му искат спокойствие, за да работят. Изказването му бе изпратено от тях с аплодисменти, с каквито завършиха и изявленията на Василев.

Още по темата