Медия без
политическа реклама

Полицията не разследва агресията на "Възраждане", а филма "Близо"

Преписката на прокуратурата в Пловдив е за "разпространение на порнография"

27 Юли 2023Обновена
Прожекциите на филма бяха обект на редица атаки в цялата страна. Стената на "Гьоте институт" осъмна надраскана с надпис "педофили" заради него.
БНТ
Прожекциите на филма бяха обект на редица атаки в цялата страна. Стената на "Гьоте институт" осъмна надраскана с надпис "педофили" заради него.

Проверката, която полицията в Пловдив извършва по преписка на районната прокуратура не е за агресивното поведение на членове и симпатизанти на "Възраждане", за нахлуване в частна собственост и опит за осуетяване на прожекция на филма "Близо", а за "разпространение на порнографски материали". За това съобщава регионалното електронно издание "Под тепето".

На 14 юни хомофобска агитка атакува прожекция на наградения в Кан и номиниран за "Оскар" филм "Близо" в Lucky Дом на киното в Пловдив - дни след подобна акция в кино "Одеон" в София. Лентата на белгийския режисьор Лукас Донт бе част от френскоезичната програма към фестивала "Франкофоли". 

Агитката в Пловдив беше начело с кандидат-депутата от "Възраждане" и таксиметров шофьор Емил Янков. Част от привържениците са носели т.нар. "георгиевски лентички", които са отличителен знак на привържениците на комунистическия бивш СССР и Владимир Путин, припомня пловдивската медиа.

"Сега обаче полицията се интересува дали "Близо" е бил прожектиран на 14 юни и по какъв начин киното се е сдобило с филма, носител на награда от кинофестивала в Кан", съобщава "Под тепето". Проверката трябва да уточни още по какъв повод е излъчван и дали са спазени всички нормативни изисквания за прожектирането му."

Проверката е разпоредена по чл. 159, ал.4 от НК - разпространение на порнографски материали с участието на лица под 18 години. На всички гледали филма вече е добре известно, че в него няма голота или сексуални сцени - нито със, нито без участието на малолетни. 

Пловдивското издание цитира и адвокат Стефан Левашки, който казва, че разследването по прожекцията на "Близо" е "пълен юридически абсурд". "Вместо да разследват атаките на "Възраждане", правоохранителните органи се опитват да внушат, че е е прожектиран порнографски материал с използване на лице, ненавършило 18-годишна възраст", казва Левашки. "Това е пълен скандал! Правоохранителните органи влизат в ролята на морални цензори и третират награден в Кан филм като порнографско съдържание", твърди още Левашки пред сайта.

 

РЕАКЦИЯ

Няколко часа след публикацията от ОДМВР-Пловдив пожелаха да уточнят, че действат по разпореждане на прокуратурата. „Всички действия, които се осъществяват по случая от служители на отдел Криминална полиция, са в изпълнение на разпореждане на прокурор от Районна прокуратура – Пловдив. Според получените от прокуратурата указания проверката се извършва с оглед установяване на достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер по чл. 159, ал. 4 от НК."

От ръководството на пловдивската полиция допълват, че преписката е заведена в прокуратурата по сигнал от гражданин.

Това потвърждава и прокуратурата - на 29 юни е получен сигнал от гражданин, че във филма са показвани порнографски материали с участието на лица, ненавършили 14-годишна възраст.

"До момента прокуратурата не е била сезирана от лица или институции за безредици по време на прожекцията", сочи още държавното обвинение. Според съобщението му обаче, независимо от това, в хода на проверката "се събират данни за всички обстоятелства относно случая, като до момента е установено, че група лица, привърженици на определена политическа сила, са се събрали пред киното в знак на протест срещу излъчването на лентата".

Действията на протестиращите също се проверяват, уверява Районната прокуратура в Пловдив и обещава информация, когато проверката приключи. 

Още по темата