Quantcast

Медия без
политическа реклама

Почина говорителката Любинка Нягулова – една от легендите на БНТ

Поклонението ще бъде в четвъртък в църквата на Централни софийски гробища

20 Дек. 2022
БНТ

Почина Любинка Нягулова – една от емблематичните говорителки на БНТ, а впоследствие и преподавателка, обучила стотици млади журналисти на правоговор, съобщиха от държавната телевизия.

Любинка Нягулова е сред легендите на националната телевизия. Завършила е ориенталистика в Софийския университет. Кариерата й на говорителка тръгва от радиото, а в телевизията попада след тежък конкурс от четири тура. Няма българин, който да не си спомня нейното излъчване и гласа й от 70-те и 80-те години на миналия век.

Люси, както я наричаха близките и колегите й, влизаше в домовете на българите чрез емисиите на "По света и у нас". Пред медии тя е споделяла, че най-тежкият момент в кариерата й е бил на 50 години, когато й се налага да започне от нулата. В зората на прехода директор на националната телевизия става Асен Агов и уволнява почти всички знакови лица на БНТ. Тогава канят Нягулова да изнася лекции пред студентите в СУ. 

Любинка Нягулова преподаваше "Телевизионна реч" в Софийския университет, а през последните години имаше школа за обучение на журналисти. На 17 ноември 2016 г. по време на Втория международен филологически форум за студенти и докторанти в СУ "Св. Климент Охридски" Любинка Нягулова е отличена с голямата награда за възрожденския плам в обучението на правоговор на поколения български журналисти, припомня БТА. Беше и председател на Обществения съвет на БНТ.

Любинка Нягулова беше на 83 години - родена е на 11 ноември 1939 г. Тя почина месец след като от този свят на 82-годишна възраст си отиде колежката й Анахид Тачева.

Поклонението пред паметта на Нягулова ще бъде в четвъртък от 10.30 ч. в църквата на Централните софийски гробища.

 

Още по темата