Quantcast

Медия без
политическа реклама

Морфов "се гласи да гастролира с графити и в други сгради"

Директорът на Народния театър Васил Василев отговори на новата акция на главния си режисьор

10 Яну. 2023
Личен архив
Директорът на Народния театър "Иван Вазов" Васил Василев

"Под нивото ми е да коментирам този случай вече. Извинявайте, не ми е това работата, аз не съм дошъл за това нещо тук". Това заяви пред "Сега" директорът на Народния театър Васил Василев, помолен да изрази мнение относно поредното надраскване на врати в театъра от главния режисьор Александър Морфов – акт, който Василев определи като "някакви среднощни пиянски истории". На въпроса дали ще последва наказание от негова страна спрямо извършителя, той беше крайно лаконичен: "Следете, скоро ще разберете".

Два месеца след началото на скандала в Народния театър, започнал с "графитите" на Александър Морфов по вратата на пиарката Велислава Кръстева, и ескалирането му до ниво министър и Комисия по културата и медиите в парламента, режисьорът продължава да изразява позицията

Часове след разговора директорът коментира постъпката на Морфов и във Фейсбук профила си: "За новото му амплоа, разбрах, че се гласи да гастролира с графитите и в други представителни сгради, като Президентството, Министерски съвет, Народното събрание. Явно това е нова фаза в личностното му развитие." И уточнява, че за него главният режисьор на Народния театър не е "съдържателен политически събеседник", но не възнамерява да уволнява него или някой друг, докато изпълняват задълженията си по договор.

Вчера в пространно интервю за сайта "Площад Славейков" Морфов открито призна деянието си и каза, че целта на Василев е режисьорът сам да го освободи от присъствието си – нещо, което той не смята да направи. "Той ще ме уволни дисциплинарно още утре, предполагам", отбелязва Александър Морфов в разговора. Режисьорът казва още, че Василев е превърнал театъра в "безмозъчна партийна централа" и е "дъщерна фабрика на сараите на Ахмед Доган и Борисов". И действително призовава в знак на граждански протест да бъдат надраскани и други обществени сгради, защото "така не може повече да се живее".

Повод за новото разгаряне на скандала са появилите се в съботната вечер надписи – този път освен на вратата на пиарката Велислава Кръстева, и на кабинета на директора Василев: съответно "Приемна на ДПС"  и "Официален офис на ДПС". Те бяха направени след края на първото възстановено представление на спектакъла на Александър Морфов „Животът е прекрасен“ по Николай Ердман на сцената на Народния. Пред "Сега" Васил Василев подчерта: "Имаше ли възстановяване на "Животът е прекрасен"? Върнах ли "Хъшове"? Върнах ли Александър Морфов в България? Е, тогава да излезе и да каже къде му е проблемът!".

Директорът категорично отказа да коментира последните изявления на Морфов, като вместо това заяви, че е готов да говори по творчески поводи, каквито имало немалко в Народния театър. Той изтъкна, че в момента се подготвя гостуването на Джон Малкович на обявените още м.г. дати 16, 17 и 18 февруари. Василев обеща съвсем скоро информация за продажбата на билетите за трите представления на спектакъла "В самотата на памуковите полета" под режисурата на Тимофей Кулябин, в които Малкович е в главната роля. Той подчерта, че продажбите вероятно ще стартират до края на седмицата.

Протестите на Александър Морфов срещу политиката в Народния театър, където бе назначен през лятото на 2022 г. като главен режисьор, започнаха на 29 октомври. Оттогава трупата напуснаха писателят Захари Карабашлиев, режисьорът Явор Гърдев, както и редица други по-малко публични имена от екипа. Страна в конфликта зае и служебният министър на културата Велислав Минеков, който на няколко пъти размени публично "любезности" с директора Васил Василев. Актьори от трупата дори се явиха при президента, за да поискат освобождаването на министъра.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?