Медия без
политическа реклама

Дъжд от оставки в Национален фонд “Култура“ по искане на министъра

Управителният съвет изкара три месеца, а директорката - шест

14 Февр. 2022
БГНЕС
Атанас Атанасов

Министърът на културата Атанас Атанасов поиска и прие оставките на по-голямата част от Управителния съвет на Национален фонд "Култура", съобщиха от ведомството. По време на видеоконферентна среща, инициирана от него, Атанасов отправи апел за колективна оставка с цел поставяне на ново начало на работата на Фонда. Няколко часа по-рано до министъра са били изпратени две заявления за напускане - от д-р Мирена Станева, изпълнителен директор, и от д-р Нели Стоева, главен асистент в катедра "История и теория на културата" на СУ "Св. Климент Охридски" и член на Управителния съвет.

Основен аргумент за оставките са натрупаните негативи от работата на Фонда и нуждата той да започне "на чисто". Министърът е подчертал неколкократно, че осъзнава персоналната отговорност, която носи за избора на членовете на Управителния съвет, но и че при условията, в които в момента се налага вземането на решения, водещ ставал компромисът. "Моят апел за доброволна оставка на всеки от членовете... е убеждението, че виждам това като единствен достоен и честен начин да опитаме да върнем доверието към работата във Фонда - не само публично, но и сред всички хора на изкуството, които разчитат на неговата подкрепа", коментира Атанасов.

Настоящият състав на УС бе назначен на 18 ноември 2021 г., а редовният му мандат трябваше да е две години. 

"Напълно осъзнавам, че причината за съмненията за безпринципно разпределение на средства, прокарването на лични пристрастия, както и липсата на мотиви за вземането на конкретни решения, не са адресирани само към настоящия състав на Управителния съвет. Както споделих и на срещата, смятам, че една такава колективна саможертва си заслужава в името на отговорността, която предстои за Фонда към всички, ангажирани в сферата на културата", изтъкна още Атанасов.

С неговите аргументи се съгласи и проф. Христо Йоцов, барабанист, аранжор и композитор. Последвали са оставките и на Боян Ангелов, председател на Съюза на българските писатели, Георги Керезов, представител на Министерство на финансите, и Теодора Дачева, зам.- изпълнителен директор на Национално сдружение на общините в България.

Категоричен отказ да подадат оставки е деклариран от Велико Маринчевски, асистент, д-р в Националната художествена академия, Цанко Василев, културен мениджър (фестивал за късометражно кино "В Двореца"), и Елена Николова, представител на Министерство на културата. 

Решенията на Ирина Гъркова, заемала последователно длъжностите "съветник по духовност и култура" и "секретар по духовност и култура" в Администрацията на президента, и на Силвия Чолева, писател, издател и журналист, ще бъдат изпратени допълнително в писмен вид.

От културното министерство уточняват, че д-р Мирена Станева ще продължи да изпълнява длъжността на изпълнителен директор до провеждането на процедура за избор на нов. Станева беше назначена през август 2021 г., като наследи на поста Борислав Геронтиев.

Начинът, по който Национален фонд "Култура" одобрява и отвърля проекти за финансиране, както и дали в организацията има достатъчно капацитет и компетентност, са теми, обсъждани не от вчера. Въпросите станаха още по-остри на фона на 80-те милиона лева, които предстои да бъдат отпуснати на културния сектор в рамките на Плана за възстановяване и устойчивост. Те трябва да бъдат раздпределени именно от Национален фонд "Култура". 

Фондът работи от ноември 2000 г. с идеята да подпомага развитието на българската култура и разпространението й в страната и чужбина. Той се управлява от директор, назначаван от министъра на културата след конкурс, и от управителен съвет от 10 души - представители на различни съсловни организации. Основните средства идват от държавния бюджет и се допълват от други източници, след което се предоставят за творчески проекти, избрани в конкурси по предварително изготвена и одобрена от УС програма. В управленската програма на правителството за сектор "Култура" е записано, че ще се работи за децентрализация на фонда в краткосрочен план, а в дългосрочен (след шест месеца) да се види дали той да не стане агенция извън министерството.

През 2021 г. към фонда са кандидатствали над 4500 организации и артисти и са подкрепени над 2000 проекта, а междувременно срещу НФК се водят седем съдебни дела от ощетени.

След нашумелите напоследък проекти, финансирани от НФК (но при друго ръководство на фонда и друг министър на културата), е "Другите българки" - изложба с портрети на транссексуални върху изображения в стила на картините на Майстора, подкрепен с 10 000 лв.

Още по темата