Медия без
политическа реклама

Автомобилите "Лада" навършиха 50 години

19 Апр. 2020
Легендарният ВАЗ-2101 "Жигули"
Легендарният ВАЗ-2101 "Жигули"

Днес се навършват 50 години от началото на производството на автомобилите "Лада". На 19 април 1970 г. от монтажната линия излиза първият ВАЗ-2101 "Жигули" - легендарната "копейка", на Волжския автомобилен завод (ВАЗ) в Толиати.

"Първият модел стана най-масовият в историята на руската автомобилна индустрия. От 1970 до 1988 г. са произведени около 4,8 милиона от легендарния автомобил и неговите модификации", казат от АвтоВАЗ.

ВАЗ-2101 е разработен по лиценз на FIAT, на основата на FIAT 124, който през 1967 г. е обявен за Автомобил на годината в Европа. В СССР са направени над 800 промени в дизайна му.

"Около 3 ч. сутринта на 19 април 1970 г. са довършени последните детайли по автомобила и той е готов", спомня си пред вестник "Волжский автостроитель" ветеранът от АвтоВАЗ Евгений Башинджагян и припомня, че първият автомобил е бил свален от конвейера от инструктора на FIAT Савоини, а вторият – от началника на отдела за монтаж Сафонов.

„Хората започнаха да се тълпят около тях, опитвайки се поне да ги докоснат. На участниците в събитието им бе разрешено да се повозят. Автомобили се понесоха през свободните зони с включени фарове и с натиснати клаксони. След като спряха един до друг, изглеждаха страхотно“, добавя Башинджагян.

Автомобилите "Лада" си остават най-продаваните в Русия, както сред новите коли, така и сред тези втора употреба. През последните 12 години, за които има данни за продажбите на нови автомобили и лекотоварни автомобили от Асоциацията на европейските предприятия, "Лада" е начело по брой продажби, понякога изпреварвайки двойно чуждестранните конкуренти, твърдят от АвтоВАЗ.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

автомобили, лада

Още по темата