Quantcast

Медия без
политическа реклама

Живеещите на ул. "Шишман" искат паркоместа вместо маси на заведения

До 2 месеца ще е ясно има ли място за летни градини по улицата, отговори главният архитект на София

Илияна Кирилова
арх. Здравко Здравков

Живеещите по централната софийска улица „Цар Иван Шишман“, както и по съседните улици, не искат след приключването на мащабния й ремонт, започнал на 11 май, на собствениците на ресторанти и кафенета да се разреши да разположат маси по улицата. Собствениците на имоти по „Шишман“ искат гаранции, че броят на местата за паркиране ще се запази и не са съгласни още заведенията да ограждат улични площи със саксии и кашпи. Това стана ясно по време на среща на главния архитект Здравко Здравков с представители на инициативни комитети и Фейсбук групи, създадени заради реконструкцията на улицата.

В сайта Peticiq.com вече е организирана и подписка по темата, в която досега са се включили над 320 души. „Живущите на ул. Цар Иван Шишман“ и в карето между улиците „Граф Игнатиев“, „Георги С. Раковски“, бул. Цар Освободител“ и „Васил Левски“ се обявяваме категорично против поставяне на маси и столове на паркоместата пред заведенията за обществено хранене (барове, сладкарници, ресторанти), както и ограждането на тези места с кашпи, колчета или по друг начин по протежение на ул. „Цар Иван Шишман“ или съседните улици. Промяната от паркоместа в места за ползване от заведенията с маси и столове би било начало на комерсиализация на улицата, аналогична на бул. „Витоша“, който от невинно рекламирана пешеходна зона деградира до градски кошмар. Места на улицата, принадлежни към заведения, са в интерес само на няколко заведения, засега“, пише в аргументите за откриването на подписката.

Според авторите й допускането на открити части на заведения по „Шишман“ ще доведе до закриване на малките магазинче по улицата и до обединяване на заведенията в по-големи заведения.Шумът от изнесените на улицата заведения ще тероризира живеещите. Шумът ще е особено силен в тясната улица поради ехото в отсрещните фасади. След вечерния час клиентите ще си допиват по тротоарите, шумът ще продължава. Работното време ще е на практика от 6.00 до полунощ поради зареждане и чистене. Боклукът по улицата ще нарасне. Закриването на паркоместа ще доведе и до изтласкване на автомобили в съседните улици, където паркирането и сега е затруднено“, се изброява по повод очакваните вредни последствия.

„Всичко това се предлага с фрази за кокетни масички, столчета, кашпи, цветя, тих разговор, приятно, спокойно място и пр. подвеждащи реторики. Ние обаче не искаме кръчми под прозорците си“, обобщават авторите на подписката.

Въпреки многобройните призиви и въпреки официалните данни, че малко над 10 на сто от трафика по ул. "Цар Иван Шишман" е автомобилен, централната столична улица няма да стане изцяло пешеходна и след приключването на цялостния й ремонт, който започва в понеделник – 10 май.

 

В началото на дискусията арх. Здравко Здравков опита да отклони въпросите за разполагането на декинги и кашпи по „Шишман“с пояснението, че те не са част от строителните дейности, които се изпълняват в момента. „За да се избегнат спекулации,искам ясно да заявя, че в проекта за строителните работи по ул. „Цар Шишман“ не участват декинги. Те не са предмет на днешната дискусия. Целта ни е да завършим проекта в рамките на оперативна програма „Регионално развитие“, която финансира обновяването на централните софийски зони 2 и 4. В Зона 2, в която е "Шишман",  попадат още ул. „Граф Игнатиев“, „Солунска“, работите по които вече са приключени. В същата зона е и ул. "6-ти септември", чийто ремонт предстои. Приключени са и дейностите в градинките „Кристал“ и „Климент Охридски“ пред СУ, изброи Здравков.   

„Тези декове и кашпи, които бяха споменати, в нашия проект за ул. "Шишман" са разположени така, че да могат и да се поставят, и да не се поставят, и да се местят. Те са премествяеми и като конструкция“, добави арх. Радомира Методиева от архитектурното студио „А.Д.А“, спечелило конкурса за реконструкцията на централната част на София. 

Въпреки това участниците в дискусията най-често се интересуваха от това дали след края на ремонта на "Шишман" на заведенията ще бъде разрешено да изкарат маси на улицата. "Искаме кратък и ясен отговор на този въпрос", настояха от Фейсбук групата "Ремонт Шишман". "Както се случи и при ремонта на ул. "Граф Игнатиев" и "Солунска", направихме обща схема, в която се изследваха възможността за летни градини. Това нещо ще се направи и на "Шишман". Ако има техническа възможност и не възпрепятстват пешеходците и не пречат на живущите, там също ще се определят такива места. Ако няма възможност, въпреки че единият тротоар е 1,5 м, а другият - 2 м., това нещо ще се изследва допълнително. Поемам ангажимент в рамките на 2 месеца да се изработи такава схема", отговори арх. Здравков. 

„Гарантира ли се, че 56 паркоместа в участъка от ул. „Паренсов“ до площад „Народно събрание ще се запазят?“, поинтересува се друг живеещ на "Шишман".  С паркоместата по вече ремонтирания участък на ул. "Цар Иван Шишман" - от ул. "Граф Игнатиев" до ул. "Паренсов", местата за паркиране по улицата ще бъдат 56, отговориха проектантите. 

От 10 май планов ремонт по ул. „Цар Иван Шишман“ ще остави без топла вода за различни периоди от време жителите на обширни части от центъра на София, съобщиха от „Топлофикация-София“. До 25 юли ще бъде спряна услугата за следните кооперации по следните улици и булеварди -

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?