Quantcast

Медия без
политическа реклама

Въпреки призивите ул. „Шишман" няма да е пешеходна след ремонта

Надигнати кръстовища и шахматно разположени паркоместа ще свалят скоростта на автомобилите до 20 км. в час

Район Средец
Ремонтът на ул. „Цар Иван Шишман“ започва в понеделник

Въпреки многобройните призиви и въпреки официалните данни, че малко над 10 на сто от трафика по ул. "Цар Иван Шишман" е автомобилен, централната столична улица няма да стане изцяло пешеходна и след приключването на цялостния й ремонт, който започва в понеделник – 10 май. Това поясни пред "Сега" зам.-кметът по общественото строителство в Столична община инж. Ангел Джоргов.

Преди дни на сайта на район "Средец" и на Фейсбук страницата на районната администрация бе показана примерна визуализация на ключовата улица след края на ремонтните дейности. На нея отсъстваха МПС. Това накара много потребители да се зарадват и да поздравят общината, че е узряла за идеята в София да се оформи още една изцяло пешеходна зона.  

Инж. Джоргов отрече да е взето решение за пълна забрана за навлизането и движението на автомобили по малката улица. Той поясни, че все пак скоростта на придвижване на колите ще бъде ограничена до 20 км. в час след ремонта. Това ще стане чрез изграждането на повдигнати кръстовища по "Цар Иван Шишман" и пресичащите я улици. "Ако това решение се окаже успешно, Столична община е готова да започне да го прилага и при ремонти на други улици в централната градска част", допълни зам.-кметът.

Втори способ за намаляване на скоростта по "Цар Иван Шишман" ще бъде чрез шахматното разположение на паркоместата по улицата. След края на строителството техният брой ще бъде намален от сегашните около 70 броя до около 60, съобщи още инженерът. "Целта е улицата да се превърне в т.нар. "успокоена зона", в която придвижването на МПС става на възможно най-ниската скорост. Ще има и тротоари, които ще са с височина от 3 см.", каза още Джоргов.

По време на ремонта настилката по "Цар Иван Шишман" ще бъде сменена с бетонови павета, като се предвижда и полагане на бетонови плочи със съответния растер. В момента Столична община провежда консултации с живущите в зоната дали осветлението да се окачи по фасадите на кооперациите, за да не се налага стълбове да ограничават допълнително уличното пространство. Столична община е предвидила и места за поставяне на декинги и кашпи по протежението на "Цар Иван Шишман", но тяхното разполагане също ще се извърши при съгласие от обитателите на улицата. 

Както "Сега" вече писа, ремонтът на ул. „Цар Иван Шишман“ започва в понеделник. Обхваният участък ще е от ул. "Ген. Паренсов" до пл. "Народно събрание". Първо ще бъде подновена ВиК мрежата, която е от 1901 г., както и топлопреносната мрежа. След приключване на работата на „Топлофикация София“ ЕАД и „Софийска вода“ ще започне същинското обновяване на улицата. Цялостният ремонт ще продължи в рамките на една календарна година.

По време на строителните работи ул. „Цар Иван Шишман“ ще бъде затворена за автомобилен трафик, но тротоарите ще останат проходими. Поетапно ще бъдат затваряни кръстовищата, а информацията за това ще бъде разпространявана седмица по-рано, съобщават от район "Средец". "Първо ще бъде затворено кръстовището с ул. "Славянска беседа", както и с ул. "Хаджи Димитър", което е Т-образно. В нито един няма да се затваря кръстовището с ул. "Иван Вазов", тъй като подземната инфраструктура вече бе подменена по време на ремонта на улицата през миналата година. За 3 седмици ще бъде затворено кръстовището с ул. "Гурко", съобщи още инж. Джоргов. 

 

Летните ремонти

От днес тръгва отново ремонтът в северното платно на бул. "Тодор Каблешков"- между бул. "България" и "Костенски водопад". съобщи още Ангел Джоргов. Кръстовището ще остане отворено и няма да има промени за градския транспорт. Автомобилите ще се движат в новоизграденото южно платно между "България" и "Костенски водопад". Планирано е ремонтът да продължи около 40 дни. След това идва ред на работата на кръстовището на "Тодор Каблешков" и "Луи Айер". Ще се работи и от екипите на "Топлофикация". По линия на Столична община ще се направят бордюри, нова асфалтова настилка и велоалея в северното платно. 

Във вторник стартира етап 2 от реновирането на бул. "Николай Коперник" в район "Слатина". Затворен за движене ще бъде участъкът от "Шипченски проход" до улица "Гео Милев". Ремонтните работи са планирани да приключат за около 3 месеца. По отношение на градския транспорт ще има промяна за автобус 72, който се движи в момента в предвидения за ремонт участъци. Линията ще минава по "Коста Лулчев" и след това ще стига да крайната си точка при бившия хотел "Плиска". 

 

 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?