Медия без
политическа реклама

Жена осъди Столична община за 80 000 лв. след инцидент с тролей

Краката ѝ били премазани, след като се спънала в дупка на тротоара в опит да го догони на спирка

05 Март 2024
Илияна Кирилова
"Насипните" тротоари не са рядкост, а са норма в София.

Столичната община е осъдена да плати обезщетение от 80 000 лева на жена, която преди 6 години е претърпяла зловещ инцидент - тролей премазал краката ѝ, след като се спънала в дупка на тротоара в опит да го догони на спирка в центъра на града.

Това става ясно от решение на Софийския градски съд (СГС), където жената е завела частичен иск срещу общината за 44 900 лева – втората част от претендираните от нея общо 80 000 лева за неимуществени вреди от инцидента, разказва "Лекс". Преди две години съдът е присъдил на пострадалата първата част от исканото обезщетение от 35 100 лева и така общата сума, която общината е осъдена да плати става 80 000 лева.

София не за първи път е осъждана заради лошата инфраструктура, която се случва да нарани и осакати хората.

София е осъдена по редица дела да плати десетки левове обезщетения на хора, пострадали заради безобразните столични тротоари. Това се вижда от онлайн регистъра на съдебните решения. Така например общината трябва да плати 30 хил. лв.

Инцидентът с тролея е от 2018 г., когато жената пресякла кръстовището на бул. "Васил Левски" и ул. "Граф Игнатиев" и се затичала, за да хване пристигащия на спирката тролей №5. Но не видяла дупка на тротоара и паднала. Част от тялото ѝ било на тротоара, но краката ѝ останали на пътното платно и преминаващият покрай нея тролей ги премазал.

В резултат от това получила счупвания и размачквания на лявата подбедрица и на ходилата на двата крака. Последвали 13 операции, съпроводени със силни болки, като лечението ѝ не е приключило и предстоят още, а отделно се нуждае от активна рехабилитация, включително по отношение на остатъчните груби белези.

В исковата си молба тя пише, че освен физическите травми, след инцидента изпитва ужас от тъмно, има чувството, че я връхлита тролей, често сменя настроението си, сънува кошмари и се страхува да се движи сама. Постоянно в съзнанието ѝ проблясвали ярки спомени за случилото се.

Според нея общината носи отговорност за причинените ѝ вреди, защото е длъжна да поддържа пътищата и тротоарите в състояние, което да не създава опасност за живота и здравето на хората.

В решението си съдия Божана Желязкова от градския съд пише, че от събраните доказателства и заключението на съдебномедицинската експертиза се установява, че към момента възстановяването на жената не е приключило и ѝ предстоят още операции.

Освен това общината е осъдена да плати на пострадалата и над 3700 лева обезщетение за разходите по лечението до момента, както и близо 10 000 лева разноски по делото. Решението обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано от общината пред Софийския апелативен съд.

Столичната община за пореден път е осъдена да плати солидно обезщетение заради лошата градска среда, от която си патят гражданите. За поредния случай на жена, осъдила общината за 20 000 лева, след като се спънала в стърчащи от земята корени на дърво, разказва "Лекс".

 

Ключови думи:

Столична община

Още по темата