Медия без
политическа реклама

София плаща десетки хиляди по дела за травми от разбити тротоари

Общината нарушава закона с бездействието си по поддръжката на градската среда, приемат съдиите

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Тротоари в подобно насипно състояние не са изключение в София.

София е осъдена по редица дела да плати десетки левове обезщетения на хора, пострадали заради безобразните столични тротоари. Това се вижда от онлайн регистъра на съдебните решения.

Така например общината трябва да плати 30 хил. лв. неимуществени вреди заедно с лихвите, 5616 лв. за лечение и около 3000 лв. за разноски по делото на Е.Й.М., която се спънала на повдигната тротоарна плоча на бул. "Христо Ботев". Инцидентът станат през февруари 2019 г. Жената вървяла по тротоара в района на площад "Македония", когато кракът ѝ хлътнал в подвижна плочка, тя паднала и си счупила дясната раменна кост, разказва съдебното решениеСлед удара Е.М. е била в шок, плачела, носът й кървял.

Близките на жената я завели в "Пирогов". Там било установено, че главата на раменната й става е раздробена и трябва да се подмени с изкуствена. Жената били оперирана. Възстановяването й продължило около 8 месеца, като половината от тях тя имала нужда от постоянна помощ за всекидневните си дейности, включително и за тоалет. Лекарите прогнозират, че движението на ръката на Е.М. никога няма да бъде възстановено напълно.

Служител в копирния център, пред който става инцидента, свидетелства, че плочките на тротоара пред магазина са криви и издадени нагоре и често се случвало пешеходците да се спънат и паднат. През януари 2019 г. същият свидетел сигнализирал Инспектората на общината за тови проблем. В сигнала си той описва как един пешеходците оставил локва кръв след себе си. От инспектората обаче не реагирали.

Е.М. е пенсионирана учителка, която всеки ден ходи да помага с грижите за внучето си, което страда от детска церебрална парализа.

Общината оспорва, че жената е счупила ръката си заради плочките. Съдия Евгени Георгиев отговоря в решението: "Не е правдоподобно 72-годишна бивша учителка да е счупила главата на раменната си кост и да е изкълчила раменна си става, а след това, докато се е стичала кръв от разбития й нос и изпитвайки много силни болки, тя да се е преместила от мястото, където е получила уврежданията, на тротоара пред копирния център. Напълно правдоподобно за София обаче, е тя да се е спънала пред копирния център в повдигната тротоарна плоча." Съдията допълва, че това се подкрепя и от доказателствата по делото.

Съдът обяснява, че общината е допуснала да има повдигнати плочки, на които да се спъват пешеходците. Според съдията справедливото обезщетение за болките и страданията на жената е 45 хил. лв. Тя обаче търси само 30 хил. лв. и толкова са й присъдени.

По друго дело София е осъдена да плати 35 хил. лв. за неимуществени вреди и 2099 лв. имуществени вреди на Ц.Б.М., която през юли 2017 г. е паднала в дупка на централната столична улица "Георг Вашингтон". За сметка на общината и по това дело остават разноските - над 4500 лв.

Съдия Екатерина Стоева прима за установено, че 62-годишната жена вървяла по тротоара, когато кракът й пропаднал в дупка, образувана от счупени плочи, разкрити тухли и стърчащ асфалт. Тя загубила равновесие и паднала. Ударила главата и лявата си ръка. Наложило се да бъде оперирана, поставили й метална плака и 7 винта. Те ще бъдат извадени с нова операция. Експретизата, както и показанията на свидетелите сочат, че настилката на този участък от тротоара е смесена от тухли и асфалт, но с нарушена цялост и силно компрометирана. На места лисва асфалтово покритие и са се образували дълбоки дупки, изпълнени с тухли, които не са плътно наредени.

Общините са длъжни да поддържат улиците, тротоарите, велосипедните алеи, паркингите, пешеходните подлези, пише в решението си съдът. И констатира, че и по време на делото същият тротоар е все така в насипно състояние.

"Лекс" наскоро разказа и за друго дело по Закона за задълженията и договорите, в което общината е осъдена да плати 12 000 лв. на 70-годишна пенсионерка, която паднала и си счупила ръцете на централна столична улица. Инцидентът станал на 23 май м. г. на ул. "Уилям Гладстон". Следобед жената вървяла по тротоара с дъщеря си и се спънала в настилката от разбити, липсващи и разкривени плочки. При падането счупила и двете си ръце, а лицето ѝ било в кръв. След това била откарана в болница, където ръцете ѝ били гипсирани и в продължение на месец имала нужда от помощ, за да се обслужва.

Съдия Радост Бошнакова пише, че общината "не установи в процеса на доказване да са предприети действия по обезопасяване на повредените тротоарни плочки на пътното платно на ул. "Уилям Гладстон", а и не го твърди". Магистратът посочва още, че след като разбитите и разместени плочки не са били обезопасени, това е създавало реална опасност за придвижването на пешеходците. Общината е нарушила закона, като е бездействала, приема съдът.

И трите решения не са окончателни и общината може да ги обжалва пред апелативния съд.

Още по темата