Медия без
политическа реклама

Зарков към Нидерландия: България дава жертви, защото не е в Шенген

29 Ноем. 2022
Крум Зарков
БГНЕС
Крум Зарков

"Всички инциденти на границата, включително и трагични, трябва да са сигнал за европейските ни партньори, включително и за Нидерландия, че България дава жертви за тяхната сигурност и че влизането в Шенген подобрява сигурността, а не обратното." Това коментира пред БНТ служебният правосъден министър Крум Зарков.

Нидерландия е най-големият противник на присъединяването на България към Шенгенското пространство за свободно пътуване. В тази група са също Швеция и Австрия. Въпросът за приемането на България, Румъния и Хърватия в Шенген ще бъде гласуван на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 8-9 декември. Европейската комисия и Европейският парламент подкрепят присъединяването на трите страни. Но решението трябва да бъде взето единодушно от съвета, в който участват министрите от всички държави-членки на ЕС.

България, Румъния, Хърватия, Ирландия и Кипър са единствените страни от ЕС, които не са част от Шенген. Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн влизат в Шенген, макар и да не са членки на ЕС.

"Когато границите с Гърция и Румъния станат по-проходими, ние ще можем да концентрираме допълнителни усилия и да укрепим охраната на българската граница. Не може страната ни да изпълнява всичките ни задължения, а гражданите ни да не ползват произтичащите от това права", коментира още Зарков пред обществената телевизия. Според него България има всички шансове да постигне положителен резултат и да влезе в Шенген следващата седмица.

По думите на Зарков през последните месеци България е успяла да привлече подкрепата по въпроса от страна на евро институциите на най-високо ниво. Извършени са и няколко проверки на границата ни - всички със заключението, че изпълняваме изискванията за Шенген. "Имаме последно препятствие – позицията на Нидерландия. Вярвам, че Нидерландия ще застане на правилната позиция, защото няма практически аргументи да се противопостави. Предприехме един фронтален и честен подход, поставяйки всичко на масата и показвайки какво се прави", посочи Зарков.

Министрите на вътрешните и на външните работи Иван Демерджиев и Николай Милков вчера и днес са на посещение в Нидерландия точно по темата "Шенген".

Две седмици преди Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи (8-9 декември) български политици започнаха да се тревожат публично, че България може да бъде отделена от Румъния, която да влезе заедно с Хърватия в Шенгенската зона.

За Изборния кодекс

Правосъдният министър коментира и промените в Изборния кодекс - връщането на хартиената бюлетина, инициирано от неговата партия - БСП и подкрепено от ДПС и ГЕРБ. Според Зарков Народното събрание не е трябвало да отваря дебата за Изборния кодекс и е грешка, че БСП се превърна в основен флагман на тази тема. Министърът смята, че авторите на твърденията, че изминалите избори са били фалшифицирани, трябва да носят отговорност за думите си.

Крум Зарков защити изцяло машинното гласуване, чийто защитник беше и като депутат от левицата. Според него каквото и да решат депутатите оттук нататък, то ще навреди на доверието в изборния процес заради всичко, изречено до момента. "Методът на гласуване не определя резултата от изборите. Той може да спомогне на тези, които мамят. БСП не е от тези партии, никога не е била и се надявам никога да не бъде. Затова не методът на гласуване ще помогне на БСП да привлече гласове", посочи той.

За БСП

Обединение в ляво може да се получи едва след като БСП претърпи обновление, което задължително включва и смяна на председателя на партията. Така Зарков коментира призивите на лидера на БСП Корнелия Нинова към бившите ѝ съпартийци да се завърнат в редиците на партията. 

"Напрежението в БСП нараства - прилича на херметическа тенджера. Все по-изолираното ръководство натиска капака и клапанът започва да изпуска. Обновлението на БСП е първата крачка преди обединението на левицата. Дали обединението е възможно, зависи от обновлението на БСП. Докато херметическата тенджера е в тази ситуация, аз лично няма да помагам за нейното експлодиране", уточни Зарков.

Инициативата да се създаде нов ляв проект, който да обедини множеството политически сили, произлезли от БСП, притесни соцлидера Корнелия Нинова дотолкова, че тя призова бившите социалисти да се върнат обратно в столетницата.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата