Медия без
политическа реклама

Заради Догансарай полиция и прокуратура влязоха в община Бургас

29 Дек. 2021Обновена
БГНЕС
Сараят край Бургас тепърва ще буди страсти.

Разпити и изземване на документи се извършват днес в община Бургас и местната областна администрация. Акцията се извършва от Икономическа полиция под надзора на Окръжната прокуратура. Разследват се действия години назад около парк “Росенец“, където е морският сарай на Ахмед Доган. Образувано е досъдебно производство.

Официална информация от разследващите органи към момента няма. Но има потвърждения от проверяваните. Бургаският сайт “Флагман“ съобщи, че двама общински служители са разпитани като свидетели относно промяна на статута на парцели. Пак пред сайта Областна управа - Бургас информира, че се “изискват документи, свързани със заповед от минал период, с цел изясняване на обстоятелства“. И двете администрации уточняват, че оказват съдействие, проверките не са нещо необичайно и обслужването на гражданите се извършва нормално. 
Проверката на полицията в Община Бургас е по сигнал, който е подаден през септември от Константин Бачийски, тогава общински съветник, а след това мандатоносител на „Продължаваме промяната“ и депутат от политическата сила на Кирил Петков и Асен Василев, научи bTV.

Докато търсел в архива досиета с имоти в парк „Росенец“, попаднал на две заповеди с един номер, но различно съдържание. 

„Официално в регистъра стоеше заповед 3080 от 6 ноември 2013 г., която се отнася за някакво помещение на "Хляб и хлебни изделия", но се оказа, че под същия номер има заповед, с която се деактува собствеността на около 4600 декара публична общинска собственост на територията на лесопарк „Росенец“, разказа Бачийски, който в момента е член на Комисията по антикорупция в НС.

Пет години по-късно общината си е върнала 3500 декара, припомня депутатът.  

„Но в крайна сметка липсват едни 1100 декара, които са около морския бряг. Община Бургас е ощетена с една огромна сума. Става въпрос може би за 150 милиона“, коментира Бачийски.

В писмено становище от общината отговориха, че ежедневно се извършват проверки от различни институции.

„Всички документи, свързани със заповеди за деактуване в полза на държавата, са предоставени многократно на компетентните органи. Същите бяха предоставени отново и днес. Община Бургас няма как да продава, нито да се разпорежда с имоти, които са присъдени от българския съд“, пишат от пресцентъра на Община Бургас.

Още по темата