Quantcast

Медия без
политическа реклама

Заплахата от проверки отказала кметовете от режим на тока

Веднага се намериха пари за осветление като стана дума за инспекция, смята депутат от "Продължаваме промяната"

05 Февр. 2022
БГНЕС
Поморие е една от общините, които въведоха ограничения в уличното осветление. В случая лампите се палеха през една. Това, според управляващите, е пиар акция.

След предупреждението за проверки общините мистериозно намериха пари за улично осветление и почти навсякъде режимите на тока бяха прекратени. С тази нелицеприятна версия за действията на местните власти излезе тази вечер пред БНТ депутатът от "Продължаваме промяната" Николай Ангов.

"Аз разпитах общини за управлението на средствата им - при повечето има някакви резерви, които задържат, съответно те имат и механизъм, при който мотивирано искат от министъра на финансите да бъде отпуснат допълнителен трансфер на средства", каза Ангов. Според него, само две общини на ГЕРБ - Оряхово и Созопол, са поискали такъв допълнителен трансфер.

Ако кметовете са изчерпали бюджета си и не могат да си платят сметките за януари, това всъщност говори за едно лошо управление, смята депутатът. Това е и гледната точка на министрите. В същото време училища, болници и др. от дни бият тревога, че съвсем обективно не могат да покрият с миналогодишния бюджет новите цени на тока. Идеята е занапред да има централизирана поръчка за купуване на ток, за да се постигнат по-добри цени.

"Очакваме промяна в правилата за търговия на енергия. Когато се сключи едногодишен, двугодишен договор с фиксирана цена, той би трябвало да е задължаващ за двете страни. Ние търсим механизъм, по който да направим това - да задължим търговците. Ние имаме лостовете да направим така, че държавен доставчик да доставя на пазарен принцип. Засега това е хипотеза", обясни Ангов.

Правителството не пое ясен ангажимент по искането на общините за компенсации или подкрепа заради високите сметки за електроенергия на общинските институции.

 

Още по темата