Медия без
политическа реклама

Кабинетът прати проверки в общините вместо компенсации за ток

Правителството засега не поема ясен ангажимент за допълнителни мерки заради високите сметки на общинските институции

02 Февр. 2022

Правителството не пое ясен ангажимент по искането на общините за компенсации или подкрепа заради високите сметки за електроенергия на общинските институции. Кабинетът вече е сформирал работна група с участието на енергийното и финансовото министерство и търси решение, но и премиерът Кирил Петков, и енергийният министър Александър Николов се усъмниха, че исканията на всички общини са рационални. Засега яснота ще има ли компенсации, кога и какви, няма, но пък се разбра, че правителството ще прати проверки на АДФИ в общините, за да е сигурно, че не точат пари през обществени поръчки. 

Това стана ясно след днешното заседание на кабинета.

Искането на общините за допълнителна подкрепа от бюджета  заради високите сметки както за улично осветление, така и за общински болници, детски градини и ясли, не е новина. Общините са включени в общата програма на правителството за компенсации на небитови потребители, но въпреки това разходите остават непосилни и общините настояват за допълнително финансиране. Националното сдружение на общините предложи да се мисли за промени в дефинициите на битови и небитови потребители в закона за енергетиката, така че законът да различи публичните институции, както и да се мисли за компенсиране на платените от тях акциз и ДДС за електроенергия и горива за отопление. Отделно от това общините настояха в проектозакона за държавния бюджет да бъде предвиден ред за отпускане на краткосочни безлихвени заеми, както и за промени в закона за енергетиката, които да позволят общинските институции да не се третират като небитови потребители или да има друга форма на компенсации. 

"Във връзка с искането на общините за подкрепа действащата работна група с представители на министерство на енергетиката и министерство на финансите  трябва да анализира общия размер на необходимите средства и доколко рационални са тези искания, преди да вземе решение", коментира енергийният министър Александър Николов. Той определи като спекулативен проблема за спирането на осветлението в някои общини и обясни, че много от тях са приели да изпълняват проекти за енергийна ефективност и преди да искат пари, трябва да се провери доколко се изпълняват те. Премирът Кирил Петков пък обяви, че паралелно с анализирането на нуждите на общините в тях ще се пратят проверки на Агенцията за държавна финансова инспекция, за да се гарантира, че липсата на средства не е функиця на непрозрачни обществени поръчки. От обясненията не се разбра в какъв срок може да приключат евентуални такива проверки и кога общините могат да се надяват на подкрепа. От сдружението на общините коментираха,че не се притесняват от проверки и считат, че е нормално да се търси ефективност при харченето на публични средства. Оттам се надяват, че работната група ще намери решение.

Проблемът с високите сметки за електроенергия се задълбочи и покрай липсата на приет бюджет и ограничението общините да се вместват в разходите от миналата година, макар и общо, а не перо по перо. В проектобюджет 2022 има предвиден ръст в разходите за делегирани от държавата дейности на общините, но увеличенията на стандартите влизат в сила от 1 април. 

Липсата на яснота идва на фона на политически скандал в НС покрай отхвърленото искане на ГЕРБ за извънредна държавна помощ за общините. Искането не бе прието с аргумента, че този въпрос е в прерогативите на изпълнителната власт. 

НЕДОСТИГ

За невъзможност да работят редица общински социални институции предупреди и омбудсманът Диана Ковачева. "Трябва да се намери начин да се облекчи положението с домовете за възрастни хора и центровете за социални услуги заради непосилните за плащане сметки за ток и парно. Те ползват промишлен ток и това надвишава многократно цената на тока за битовите потребители. Търсим вариант за промяна, която обаче да не е в противоречие с директивата, която се отнася до битовите и небитовите потребители, заради която всички те излязоха на свободния пазар", коментира Ковачева, цитирана от БНР. 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата