Медия без
политическа реклама

Заев остава с празни ръце след визитата в София

Опитът на македонския премиер да повлияе на българските политици беше предварително обречен на неуспех

17 Юни 2021Обновена
Заев с президента Румен Радев.
БГНЕС
Заев с президента Румен Радев.

Много пожелания и надежди за възстановяване на диалога и разрешаване на проблемите – това е единственото, което получи премиерът на Северна Македония Зоран Заев по време на посещението си в София в четвъртък. Той проведе срещи с българските държавни ръководители и водачите на най-големите партии. От никого обаче не получи конкретен ангажимент, че българската страна ще позволи на Скопие да започне скоро преговори за членство в ЕС. Всъщност враждуващите ни политици дори използваха случая, за да си разменят поредните удари във войната, която водят помежду си.

 

Обречен на неуспех

Още предния ден беше напълно ясно, че визитата на македонския премиер няма да донесе нищо. Тогава от българското външно министерство обявиха каква позиция ще поддържа страната ни по казуса с македонското еврочленство на заседанието на Съвета „Общи въпроси” на ЕС на 22 юни. „Позицията на България по отношение на преговорната рамка и провеждането на Междуправителствената конференция (МПК) с Република Северна Македония остава непроменена. Преговорната рамка за присъединяване на Република Северна Македония към ЕС следва да съдържа необходимите гаранции по отношение на изпълнението на Договора от 2017 г., каквито към момента не са налице. Не са изпълнени и изискванията за провеждане на МПК”, заявиха от дипломатическото ведомство. Така недвусмислено потвърдиха, че София ще продължи досегашния курс спрямо Скопие, докато не получи отстъпки от македонската страна.

 

Разговорът с Радев – за позитивния дух и детските лагери

Затова Заев не успя да откопчи нищо конкретно от българските държавни ръководители. На срещата му с президента Румен Радев българският държавен глава констатира, че двустранните отношения са стигнали до задънена улица, а диалогът е бил замразен. И вмъкна в разговора укор към кабинета „Борисов 3”: „До известна степен това се дължи и на факта, че договорът, който подписахте с предишното българско правителство през 2017 г. за добросъседство, приятелство и сътрудничество, нямаше конкретни обвързващи условия и срокове, и това даде възможност за променливи тълкувания и действия.”

Радев напомни за съвместната си визита до Рим с македонския си колега Стево Пендаровски, по време на която те заедно почетоха светите братя Кирил и Методий. „Обнадежден съм, че този позитивен дух вече е и на ниво правителство”, похвали той своя служебен кабинет. Президентът изрази надежда, че разговорите между двете страни ще се водят прагматично и ще постигнат конкретни и устойчиви резултати. Заев отговори в същия дух. Двамата разговаряха за възможността македонски деца да летуват у нас и България да помогне с доставките на ваксини за съседката си. С това публичната среща приключи.

 

Служебният премиер: Имаме прозорец на възможност да работим

Преди това македонският премиер се срещна с българския си колега Стефан Янев. След разговора им служебният министър-председател обяви, че двете страни в момента имат прозорец на възможност да решат своите противоречия. И съвсем общо обясни, че стремежът на София и Скопие е да създадат благоприятна атмосфера на диалог, в която да работят историците и да намерят решения. „Най-напред трябва да изчистим нещата между себе си, за да не оставим нерешени проблеми в европейското семейство”, добави Янев. Той сподели, че македонският му колега е донесъл конкретни политически предложения за разрешаване на спорните въпроси, но не даде подробности, освен че обсъждането им у нас ще започне веднага.

„Призовавам българския братски народ и неговите лидери да продължат да помагат на Република Северна Македония по нашия път към ЕС. За нас друга алтернатива няма. Призовавам и българския, и македонския народ да дадат шанс на добросъседството. Дължим това на младите, на децата и на бъдещите поколения. Бога ми, дължим го и на сегашното поколение”, емоционално заяви Заев. След журналистически въпрос той допусна, че страната му може да промени преамбюла на конституцията си, където са изредени населяващите я етноси, така че да бъдат включени и българите.

 

Борисов към Заев: Служебното правителство ще ви излъже

След като правителството му развали отношенията ни със Северна Македония, бившият премиер Бойко Борисов сега прехвърли отговорността си към служебния кабинет. "Ще имате много срещи днес. Аз съм убеден, особено за Радев, че ще ви кажат, че без парламент, не може да се върши работа. Нищо няма да излезе от днешната ви среща. Дезертират", заяви Борисов, който първи разговаря със Заев.

"Както навремето с "Грипените". Сега отново ще прехвърли всичко към парламента, когато дойде. Само че с кое първо да започне. Служебното правителство има всички права да преговаря с вас. Ако иска да подпише нов договор, да прави каквото знае. Но те ще избягат от отговорност. В същото време лъжат евроатлантическите партньори, че са "за" Северна Македония да влезе в ЕС", твърди Борисов. По неговото управление именно България блокира приемането на съседката ни в Евросъюза.

"Ако не намерим като две държави, като два народа, поколения млади македонци и млади българи ще се мразят с десетилетия", каза в обърканото си изявление Борисов на Заев. Разговорът бе излъчен в профила на лидера на ГЕРБ във Фейсбук. Той предложи още младежките ни организации да направят един формат. Не стана ясно какво ще се случи точно в този формат, но основното било да не се "мразят за в бъдеще".

"Аз считам, че ако не намерим решение, като две държави, две нации, два народа, поколения българи и македонци ще се мразят. Ще направим така, че няма да ни трябват инфраструктурни проекти, защото никой няма да може да премине. А те са толкова важни”, повтори Борисов.

Зоран Заев от своя страна подари пури на Борисов. "Такива пури само Радев ги прибира, неговите хора - пури, коняк. Но приемам подаръка", благодари Борисов.

 

Каракачанов обвини Борисов, че си "плюе на сурата"

Красимир Каракачанов - водач на ВМРО и вицепремиер в последния кабинет на Борисов, реагира остро на изказването на досегашния си съюзник. "Няма как да не ми направи впечатление острият завой, който бившият премиер направи в изказването си по време на разговорите. Да се пишел нов договор? Трябвало диалог, за да не се мразят двата „народа", двете „нации"? Какви два народа, какви две нации? За какво сближаване и съвместни младежки мероприятия става въпрос?", остро запита Каракачанов във Фейсбук.

Той отново повтори старата си теза - че всички двустранни проблеми се дължат на упоритото придържане на Скопие към исторически фалшификации. И порица Борисов: "Не може да си плюеш на сурата и достойнството като загърбиш ей така, с лека ръка, едно решение, което като министър-председател си защитавал, само и само да направиш добро впечатление на някои фактори на Запад."

 

Нинова укори Заев за езика на омразата

След Борисов македонският премиер се срещна с лидера на БСП Корнелия Нинова. Не получи обаче подкрепа от нея, въпреки че столетницата е партньорска, социалдемократическа партия на неговата формация СДСМ. На срещата Нинова е заявила, че социалистите подкрепят евроинтеграцията на Северна Македония, съобщават от "Позитано" 20. В същото време обаче е изтъкнала: " ... не одобряваме езика на омразата, който съществува в Република Северна Македония към България, дискриминацията спрямо хора, които там се определят с българско самосъзнание, както и изкривяването на историческите факти и историческата истина." И заключава: " ... нашата позиция остава непроменена. А тя е, че към този момент не са налице условия за даване на съгласие от страна на България за начало на преговори за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз."

 

Трифонов обеща да е на същото мнение като всички българи

Водачът на "Има такъв народ" Слави Трифонов коментира темата на среща със студенти в Пловдив. Той показа раздразнение, че македонският премиер се е насочил най-напред към Бойко Борисов и Корнелия Нинова. "Това е неговото разбиране на Зоран Заев - да се вижда с хора, които в момента са никакви. Той трябваше да се види на първо място с президента и министър-председателя. Те представляват България", обяви шоуменът.

Партийният му заместник Тошко Йорданов беше скептичен, че Скопие ще ни "открадне историята". "Малко се изсилват нещата. Казва се, че ако кажем „да”, те все едно ще станат членове. Не, те ще влязат в един процес, който може да трае 10-15-20 години. За нещастие на тези, които твърдят, че има македонска нация през Средновековието, няма нито един исторически извор по темата", заяви Йорданов. И допълни, че Северна Македония трябва да влезе в ЕС, тъй като е част от Европа, но това няма да се случи, докато не изпълни нужните критерии.

Тук Трифонов отново се намеси, за да обобщи партийната позиция по въпроса: "Докато българинът не е спокоен по отношение на историята и по отношение на това, което представлява Македония, дотогава нашето мнение ще бъде еднакво с това на всички българи."

 

Обидена социалистка

Малко по-късно на думите на Трифонов реагира Корнелия Нинова, която се беше обидила на определението "никаква". Соцлидерът го обвини, че не смее да каже позицията си за присъединяването на Северна Македония към ЕС. "Като имаш претенции да печелиш избори и да управляваш България, може ли поне по един въпрос да кажеш какво ще правиш. Или ще шикалкавиш, за да не ядосаш или българския народ, или някоя външна сила", обърна се към шоумена Нинова. Тя припомни собствената си позиция и предизвика Трифонов: "Хайде, Слави, да те видя как ще произнесеш тези думи. Пробвай. Не боли. Просто се иска да имаш ...... характер." А като послепис добави: "И не ме слагай заедно с Борисов. Той днес полегна и предаде и род, и отечество." 

 

 

Posted by Boyko Borissov on Wednesday, June 16, 2021

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Трима души са арестувани в банка при теглене на голяма сума от измама

23 Юли 2024

Президентът задълбочи конфликта с МС за посланика в Украйна

24 Юли 2024

Пеевски направи за смях кабинета заради областните управители

24 Юли 2024

Нова 50-метрова сграда в София вдига на протест жители на три района

24 Юли 2024

До дни се слага край на схемата с френската безработица

24 Юли 2024

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?