Quantcast
Задържан на протест срещу Гешев е оправдан от съда | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Задържан на протест срещу Гешев е оправдан от съда

Прокуратурата не успя да докаже, че колоездачът Иван Калчев е нападнал полицай
1 975
Протестиращият Иван Калчев

Един от протестиращите срещу главния прокурор Иван Гешев, който беше задържан по време на демонстрация пред резиденция "Бояна", докато държавното обвинение провеждаше там национална среща на прокурорите през август 2020 г., е оправдан от съда. Той беше привлечен към наказателна отговорност за нанесена телесна повреда на полицай.

“Вчера съдът категорично каза, че не е извършено престъпление и произнесе присъда, че той е невинен”, съобщи адвокат Полина Велчева, която е водач на листата на “Демократична България” в Шумен.

До обвинението срещу Иван Калчев, който често може да бъде видян на протести в защита на околната среда, се стигна, след като мъжът опита да спре движението по "Околовръстен път" в района на резиденция "Бояна", където в онзи момент се провеждаше националната конференция на прокуратурата. Калчев прекара 24 часа в 6-то РУ в София. Според неговия адвокат арестът е бил незаконен, тъй като в заповедта за задържане се казва, че Калчев е възпрепятствал работата на държавните органи, но не е упоменато кой е държавният орган, с какви действия е възпрепятствана работата и на каква заповед не се е подчинил.

 

Още

Прокуратурата подхвана скандала в ДКК

03.12.2021

513
Съдът недоумява защо Миню Стайков се отказа от иск срещу прокуратурата

02.12.2021

5441
Прокуратурата защитава спецправосъдието с конференция в Бояна

02.12.2021

5613