Медия без
политическа реклама

Янев допусна в българския батальон да има американски сили с артилерия

Случващото се около Украйна има значителни негативни отражения върху българската сигурност, предупреди военният министър

08 Февр. 2022Обновена
БГНЕС

Министърът на отбраната Стефан Янев допусна възможност за участие на американски сили с артилерия в бъдещата българска батальонна група. Той направи това при участието си в годишната конференция на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, чиято тема тази година е „Адаптиране на структурата на въоръжените сили, планирането, подготовката и използването им към изискванията на концепцията на НАТО за възпиране и отбрана в Евроатлантическата зона”. До този момент военния министър обясняваше, че българския батальон може да бъде само от български сили и военна техника. 

„Батальони имаме много, а батальонна бойна група сега създаваме. Когато говорим за дефицити, не говорим за нещо, което може да бъде създадено за 2 дни, говорим за дефицити от гледна точка на стандартите на НАТО, изискванията в съюзна среда", заяви сега Янев. Веднага след това той посочи, че "в състава на батальонната бойна група трябва да има артилерия с калибър, какъвто ние нямаме".

"Това е един от елементите, за който ще бъде направено запитване и този дефицит да бъде запълнен. С американските представители ще разговаряме по широк кръг от теми в рамките на стратегическото партньорство между двете страни. Вероятно ще имаме комуникация по темата дали американски сили могат да участват в състава на българската батальонна бойна група. Това е нормален разговор, но решенията ще се вземат след разговори на друго ниво", обясни Янев.

По негово мнение вече средата за сигурност е променена. "Случващото се около границата на Украйна е предизвикателство за евроатлантическата сигурност и има значителни негативни отражения върху българската сигурност", заяви в прав текст военния министър и посочи, че днес регионът е изправен пред най-голямата криза след Студената война.

"Никой и по никакъв повод не ни налага решения за нашата сигурност. България е суверенна страна и решенията за сигурността се взимат от Народното събрание и Министерския съвет. Средата за сигурност е променена", натърти още Янев.

По думите му продължава тенденцията за промяна на баланса в Черно море. Анализите ни показват сериозни дефицити във въоръжените ни сили, допълни Янев. "Има 5 приоритета, върху които да се насочим. Първият е хората в отбраната. Трябва да привлечем хора за вакантните длъжности. Друг приоритет е модернизацията на въоръжените сили. Ние ще подновим проекта за бойна машина за пехотата. Ще направим всичко средствата за отбрана да достигнат 2% от Брутния вътрешен продукт до 2025 г.", добави военният министър.

НАТО, Русия и САЩ си говорят само с ултиматуми, а това не дава възможност за дипомацията. Това обвини в предаването "120 минути" по Би Ти Ви военният министър Стефан Янев. По негови думи те си говорят неефиктивно и има очевидно неразбиране на послания.

„За нас хората в отбраната са най-ценният капитал и най-важният компонент на отбранителните способности. Затова ще предприемем мерки за преодоляване на големия брой вакантни длъжности за военнослужещи и за привличане на служба на качествен личен състав“, категоричен бе министър Янев. Той обясни, че се предвижда актуализиране на възнагражденията и на социалния пакет. Още в рамките на този бюджет ще бъдат осигурени финансови средства за стартиране на конкурси едновременно за всички вакантни войнишки длъжности.

Във връзка с другия ключов приоритет - развитие на адекватни способности чрез ускорено превъоръжаване и модернизация на въоръжените сили, предстои разработването на Инвестиционен план-програма до 2032 г. „Аз и моят екип ще направим всичко възможно още през тази година да бъде възобновено изпълнението на проекта за новите бронирани машини за Сухопътните войски“, подчерта министър Стефан Янев. „Ще изграждаме и развиваме модерни способности и чрез участие в многонационални проекти в рамките на НАТО и ЕС. Ще използваме възможностите на агенциите на двата съюза и особено на стратегическото партньорство със САЩ“, допълни той.

Военнообразователната система, иновациите и развойната дейност са друго важно направление, в което ще бъдат съсредоточени усилията на политическото ръководство на Министерството на отбрана. „В контекста на новите технологии и „зеления пакет“ предвиждаме създаването на нови образователни специалности. Ще работим за присъединяване на страната ни към създаващия се в момента в НАТО иновационен фонд на стойност 1 млрд. евро в рамките на мрежата от технологични центрове DIANA. Ще създадем и условия за внедряването на възобновяеми енергийни източници и технологии за енергийно обезпечаване на структурите в рамките на въоръжените сили“, обясни министър Янев.

Предстои актуализация на нормативната база в областта на сигурността и отбраната. Ще бъдат разработени нови актове, включително Закон за управление на кризи, и ще бъдат прецизирани функциите и задачите на Върховното главно командване в рамките на действащото законодателство. Министър Янев поясни, че въз основа на всеобхватен анализ ще бъдат направени организационно-структурни промени в министерството. „С въвеждането на изцяло електронно управление на административните процеси и разработване на нови административни правила и процедури ще повишим значително нашата ефективност и административен капацитет“, каза той.
 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата