Медия без
политическа реклама

Във Варна кметът и ПП-ДБ бяха бламирани по руски казуси

Очевидно Благомир Коцев и близките му съветници не държат мнозинството в общинския съвет

25 Яну. 2024
Панаирите около Панаира не стихват.
FB/София Колева
Панаирите около Панаира не стихват.

Теми, пряко или косвено свързани с Русия, станаха повод днес варненският кмет Благомир Коцев и групата на ПП-ДБ (8 души от 51) в общинския съвет да бъдат бламирани. А това показва, че нямат мнозинство край себе си, макар да изглежда, че точно ПП-ДБ управлява града. Ключът на местната власт се държи от "Алтернативата на гражданите" - формация на мощни бизнес кръгове, която излъчи и председател на общинския съвет (Христо Димитров, строително дружество "Планекс"; 6 съветника). Тежест имат и "Възраждане" (7).

Коцев има идея община Варна да поиска от Министерството на външните работи сградата на опразненото руско консулство. Но предложението му бе спряно още на комисия, а днес не успя да влезе в дневния ред на сесията. Мотивът на заформилото се мнозинство - съветниците не разполагали с документи за терена. В случая причина за отказа едва ли са проруски настроения, а по скоро спорове около проекта за нова библиотека. След встъпването си Коцев няколко пъти каза, че консулството е удобно за нова сграда на библиотеката. А предвиденият до момента терен за библиотеката - паркинга до общината, не е подходящ. Успоредно зам.-кметът Павел Попов каза в края на миналата седмица, че проектът до паркинга не е отхвърлен. Явно има борби на лобита, които засега държат отворена минималната възможност библиотеката да се реализира до общината, спирайки мераците за парцела на консулството. Впрочем, днес Коцев каза, че то е подходящо още за детска градина или за настаняване на общинския съвет (странна идея - нима 15-етажната общинска сграда е тясна?)

Така или иначе, общинският съвет одобри Варна да иска от държавата други имоти, но не и този. А съдбата на самия проект за библиотека бе разказана преди дни от "Сега":

Другото бламиране касаеше предложението на съветниците от ПП-ДБ органът да гласува връщане на държавата на акциите, притежавани в момента от Варна в Пловдивския панаир. И тази идея не влезе в дневния ред. Мотивът - предложението е внесено на вниманието на съветниците след 17 часа вчера, тоест извън правилника това да стане по-рано, за да могат те да се запознаят. Нямало е време за получаване на повече информация. Председателят Димитров дори каза, че недоумява от опитите такъв важен казус да се претупа. Акциите в момента са запорирани съдебно. Категоричната позиция на Коцев и ПП-ДБ е, че след вдигането на запора трябва да бъдат върнати на държавата  - като инструмент срещу опитите на бизнесмена и почетен консул на Русия у нас Георги Гергов да получи по-голямо влияние в панаирното дружество. Но днешното развитие показва, че мнозинство за това решение все така може да не бъде събрано. Мотивът, който вероятно ще бъде ползван, е че е глупаво Варна да връща безплатно подарените преди години акции от държавата, вместо да ги продаде на купувач някога.

Третият казус бе по повод декларация в подкрепа на Украйна. Такава не бе гласувана. Което пък предизвика бурното недоволство на варненската депутатка от ПП-ДБ Стела Николова:

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата