Медия без
политическа реклама

Вътрешният министър: Божков си беше ангажирал ВИП-а за връщането си

Нямаме оперативна информация за връзка на разстрелите на Ал.Петров и Къро с връщането на бизнесмена, обяви Калин Стоянов

02 Септ. 2023Обновена
БГНЕС

Васил Божков си е бил ангажирал залата на ВИП-а на летище София за завръщането си от Дубай и по този начин МВР си потвърдило оперативната информация, че той се прибира в България. Това се разбра от интервю за Нова тв на вътрешния министър Калин Стоянов. 

Министърът заяви, че в МВР било получено дни след връщането на бизнесмена, че той е екстрадиран. Това станало в документ, по имейл. В него за първи път се появила думата екстрадиция. Дори и да е екстрадиция, то обаче не са спазени условията за екстрадиране на едно лице, заяви Стоянов. За да има такава е трябвало да има продължителна комуникация между службите в България и ОАЕ, след което наши служители да отидат там, да го вземат, да го съпроводят и да го предадат на българската прокуратура, смята той.

Министърът заяви, че за момента нямали "дори оперативна информация" за връзка на връщането на Васил Божков с убийството на Алексей Петров, както и с убийството на Красимир Каменов-Къро в ЮАР. Стоянов обяви, че решението да се даде държана охрана на Божков не била на МВР, а на друга институция - прокуратурата. В МВР нямало информация за негова застрашеност, каза МВР-шефът.

Кацнах. Имам среща с бухалките. Това обяви във Фейсбук бизнесменът Васил Божков около 15. ч. Вероятно Божков има предвид Гранична полиция, тъй като трябва да бъде задържан, защото се издирва.

"През последните месеци и дори години Алексей Петров е бил изключително спокоен. Охраната, която е използвал, е била непрофесионална, била е охрана, която му осигурява по-скоро битови нужди, а не физическа охрана", разказа още вътрешния министър Калин Стоянов. 

Той коментира, че се работи по всички версии за убийството на бившата барета , но са изведени две основни - "евентуално отмъщения за ситуации назад в годините" или "неуредени финансови отношения". Иначе се работело и по всичко друго, включително и политическата версия, която обаче министърът лично отхвърля. 

"За момента нямаме нито заподозрян пряк извършител, нито поръчител. Това са изключително добре подготвени престъпления. Предполагам, че жертвата е била обект на наблюдение изключително дълъг период от време. Изучени са абсолютно всички навици, хобита, маршрути, които посещава. Трудно се разкриват тези престъпления. Работят сериозен екип от хора. Всеки ден в 5 часа се провежда оперативно заседание, на което се анализира цялата постъпила оперативна информация", заяви още Стоянов. Той съобщи, че жената, която беше простреляна с Петров, е разпитана, била в добро състояние, МВР продължава да работи с нея и той очаква скоро резултати. По мнение на министъра тя е случайна жертва и не е била цел на извършителите.

Стоянов обяви, че не знае Алексей Петров да е участвал в сглобката, излъчила правителството, не бил чувал и да се готви пост за него в ДАНС.

  Бившата барета Алексей Петров е убит, потвърдиха от прокуратурата и МВР на брифинг пред журналисти. Убийството е станало днес по обед в гориста местност на Витоша над София, където бизнесменът често се е разхождал. Той е прострелян в главата.

Министърът коментира и освобождаването на главния секретар на МВР Петър Тодоров. "Категорично Кирил Петков не е искал нищо от мен във връзка с кадровите решения в МВР. Това е решение, взето лично от мен", заяви той, коментирайки думите на главния секретар в оставка Петър Тодоров, че именно съпредседателят на "Продължаваме промяната" е поискал отстраняването му. 

"Кирил Петков е един от многото народни представители, които в рамките на тези три месеца са идвали при мен. Категорично не е искал нищо от мен във връзка с кадрови назначения", подчерта министърът.

И допълни: "Искам да поясня нещо, което в многото си напоителни интервюта господин главният секретар тактично спестява. Още в първите дни, в които аз взех поста като министър на вътрешните работи, проведох два разговора с него. И в двата разговора категорично му заявих, че няма да разчитам на него и няма как да продължим да работим заедно. Тогава той категорично ми заяви, че не възнамерява да освободи поста и с усмивка на лице ми каза, че ако преценя - да пробвам процедурата през президента". 

Стоянов подчерта, че в продължение на две години е работил заедно с Тодоров, когато министърът е бил директор на ГДБОП. "Аз познавам този човек в продължение на тези две години, през които той имаше възможността да бъде мой пряк ръководител. В детайли познавам този човек, най-вече неговите качества, възможности и не на последно място начините, по които взима решения. Имам предвид, че в много от случаите се взимаха неточни, неадекватни и ненавремени решения", категоричен е вътрешният министър.  

Стоянов твърди, че е "еднакво отдалечен от абсолютно всички политически партии и най-вече от техните политически лидери". "Решението си за смяната на главния секретар аз съм го взел още в първите дни, тъй като, както казах преди малко, аз го познавам много добре. Считам, че има хора, които ще се справят много по-добре на този пост от него. Разбирам и усещам нападките на господин Демерджиев, бившия вътрешен министър. Изключително агресивно и нападателно отношение към Министерството на вътрешните работи и в частност към мен. Но в крайна сметка, от многото говорене на господин Демерджиев, в което нищо не казва, става известно само и единствено едно нещо. Според него, в Министерството на вътрешните работи всички са виновни за всичко, само той и главният секретар не са виновни за нищо". 

Той обясни, че в мотивирания доклад до президента, който е изготвил, са посочени конкретни случаи, в които според него липсвала "тотална комуникация между отделните структури и липсва координация, организация и контрол от страна на главния секретар на МВР". "Един такъв случай е примерът с убития психолог в София. Няма как многократно подадени сигнали от неговата майка да са оставали неглижирани и това е довело до смъртта на този човек. Да обясня и за убийството на Митко от Цалапица. Ако тогава са взети адекватни, бързи и точни решения, ние сега нямаше да издирваме заподозрения за убийството, където и да се намира той в Европа. Имаме насоки. Издирването на човека продължава. Вчера се видях за пореден път с майката на Митко. Изяснил съм и обстоятелството, че с моя заповед от тази седмица дисциплинарно е уволнен началникът на  РУ Стамболийски". 

Вътрешният министър подчерта, че има заповед за ареста на заподозрения за убийството на Митко. "Имаме насока и сме в много тясна комуникация с колегите от партньорските служби. Имаме насоки, че той е в Германия".

Тодоров: В МВР се назначават началници с тежки дисциплинарни нарушения

С цената на всичко не приех да подам оставка, когато ми беше поискана от Калин Стоянов, за да покажа до какви крайности са способни политическите сили само и само да изпълнят плана си. Включително да посегнат над правомощията на президента, да променят Конституцията, т.е. да не се спират пред нищо. От страна на президентство има съгласувателна процедура, т.е. моята оставка е приета от президента, след което е изпратена към Министерския съвет. Предстои издаване на акт на МС и съответно указ, което ще стане буквално до дни. Това заяви пред Нова тв главният секретар на МВР в оставка Петър Тодоров.

"Не желая да ставам част от тази брутална политическа чистка, която се провежда в МВР, с цел изпълняване на набелязаното от записа, който изтече от една партийна централа преди три месеца. Става въпрос за смяната на главния секретар, шефовете на служби, директорите - зада  направим изборите. Това е във ход. Аз не желая да ставам съпричастен към това", подчерта той. 

Главният секретар на МВР Петър Тодоров най-после подаде оставка. Това стана само часове, след като стана ясно, че президентът Румен Радев отказва официално да подпише предложението на вътрешния министър да го освободи.

По думите му са сменени директорите, които имали най-добри резултати по отношение на борбата с изборните нарушения и престъпления. "Нещо повече. Има смяна на заместник- директори, началници на районни управления  - които се подменят с хора, които са силно компрометирани. Вече има дирекции, в които се възстановяват началници, обслужващи огромни етнически махали. Началници, по чието време избирателната активност в тези махали беше изключително висока - по-висока от средната за страната, защото там безконтролно се раздаваха пари", подчерта Тодоров. И допълни: "Това са хора, които бяха възстановени с дисциплинарни производства, които са в крайна фаза. Тежки дисциплинарни нарушения са констатирани в тях. Сексуален тормоз спрямо служителки. Извършване на административни нарушения, както и служебни престъпления". 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата