Медия без
политическа реклама

Васил Божков се прибра в България и беше задържан

През май т.г. той заяви, че е готов да се върне като защитен свидетел срещу Бойко Борисов

25 Авг. 2023Обновена
Васил Божков беше изведен през малкия ВИП с много полицейска охрана
БНТ
Васил Божков беше изведен през малкия ВИП с много полицейска охрана

"Кацнах. Имам среща с бухалките." Това обяви във Фейсбук бизнесменът Васил Божков около 15.10 ч. Вероятно Божков има предвид Гранична полиция, тъй като трябва да бъде задържан, защото се издирва. Божков е пътувал в бизнес класа с полет на Fly Dubai, разказват пред bTV други пътници от същия полет.

Това потвърди пред журналистите на летището и адвокат Стоян Баумайер, който е летял с Божков. По думите на адвоката клиентът му е бил задържан за 24 часа и ще бъде откаран в МВР болница за преглед, а след това ще бъде разпитан от прокуратурата. Това всъщност е и стандартната процедура.

"Той се върна съвсем доброволно. До 23 август нямаше разрешение от властите в Дубай да напуска страната от съображения за сигурност", каза още Баумайер. Той отказа да коментира дали Божков е сключил някаква сделка с прокуратурата, за да се прибере сега. Посочи, че мотивът му е да "изчисти името си пред съда". Защитникът препоръча да се следят профилите на Божков в социалните мрежи, защото там щяло да има коментари след понеделник".

На въпрос какво ще разкрие Божков на разследващите адвокатът отговори: "Само той може да каже, но нека видим следващата седмица".

Попитан дали разстрелът на Алексей Петров е отворил пътя на Божков да се върне в страната, Баумайер каза, че не трябва клиентът му да се вкарва "в роли във филми, за които той даже не знае, че е имало кастинг. Техните пътища никога не са се пресичали".

По-късно прокуратурата съобщи, че Божков се е явил доброволно пред властите на летището. Той отдавна има постановления за 72-часово задържане по делата, по които е обвиняем, които сега се задействат.

"В тази връзка Софийската градска прокуратура и Следственият отдел при СГП са предприели всички законови изисквания по предявяването на обвиненията спрямо В.Б., като в рамките на разпита му в качеството на обвиняем той има право да даде обяснения", гласи съобщението. В него се казва още, че предстои наблюдаващите прокурори да преценят дали да поискат от съда постоянното задържане на Божков. Обичайно прокуратурата съобщава кога има намерение да поиска задържане, т.е. в случая може и да подготвя публиката, че ще пусне Божков с по-лека мярка. Веднага след това обаче прокуратурата прати уточнението, че "предстои наблюдаващите прокурори да внесат искане пред Софийския градски съд за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража".

От съобщението се разбира и че Божков ще бъде призован и като свидетел по делото за изнудването му. То се води по неговите твърдения, че е плащал на бившите управляващи Бойко Борисов, Владислав Горанов и пиарът Севделина Арнаудова, за да бъде оставен бизнесът му на спокойствие. 

По-рано през деня прокуратурата обясни, че ако Божков се върне, ще му бъдат предявени обвиненията по 3 наказателни дела, без да дава подробности за какво са делата, които все още се водят срещу бизнесмена.

КАК ЗАПОЧНА ВСИЧКО

Днес сутринта Божков обяви, че се прибира в България, отново през официалната си страница във Фейсбук.

"Днес се прибирам. След всички пречки, които Гешевата прокуратура и другите инструменти ми създадоха. Ще кацна в София около 15:30.", написа той. 

Един от адвокатите му отрече тогава пред "Сега" клиентът му да е влязъл в някакви договорки с прокуратурата и да се прибира заради това. Очаква се при пристигането си бизнесменът да бъде задържан, а след това прокуратурата да поиска от съда да го остави за постоянно в ареста. Циркулират обаче и спекулации, че ще бъде пуснат под гаранция.

Още на 16 май т.г., намиращият се в Дубай бизнесмен поиска да се върне като защитен свидетел срещу Борисов.  "Наглостта на Борисов отстъпи пред страха му. Има защо да се страхува. Готов съм да се върна в България като защитен свидетел", написа тогава Божков.  Ден по-рано бизнесменът, който дълго време не се беше обаждал от Дубай, обяви във "Фейсбук" по адрес на Иван Гешев: "Понякога разкаялият се грешник може да бъде по-ценен от светец". Той направи това минути след брифинга на Гешев, на който тогавашния гл.прокурор отказа да подаде оставка.

Божков живее в Дубай вече трета година и е с повдигнати задочно 20 обвинения по 3 дела. Според прокуратурата по тях са разпитани над 200 свидетели, изпратени са 18 броя европейски заповеди за разследване и молби за правна помощ до 17 държави. Изпратена бе и молба до ОАЕ за екстрадицията му, както и още четири молби за правна помощ. Последната – да се яви пред българските разследващи, бе от този януари. 

Ще се завърне ли хазартният бос Васил Божков в България след остраняването на главния прокурор Иван Гешев? Този въпрос мъчи не само политиците, но и бивши съдружници на бизнесмена, който през 2020 г.

 

"СЕГА" ПРИПОМНЯ:

Прокуратурата срещу Божков

Васил Божков е обвинен, че е ръководил организирана престъпна група, която е действала от 2014 г. и се е занимавала с изнудване, подкупи, пране на пари, длъжностни престъпления. Това обявиха в края на януари 2020 г. главният прокурор Иван Гешев и неговата говорителка Сийка Милева. 

Последва буквално разпердушинване на бизнесмена, семейството му, бизнеса му, съдружниците му, адвокатите му, колекцията му, имотите му. После дойдоха и обвинения за поръчителство на 4 убийства плюс обвинения от Глава първа от Наказателния кодекс - държавен преврат и престъпления срещу Републиката. Накрая прокуратурата закова обвиненията срещу Божков на 20. 

Междувременно бяха арестувани съдружниците и най-близки съратници на Божков - Георги Попов и Александър Тумпаров, съпругата му Елена Динева, синът му Антон, най-близкият му адвокат Славчо Марков. Всички те по-късно бяха освободени срещу различни големи парични гаранции.

Божков и арестът на Борисов

На 17 март 2022 г. с полицейска заповед по образувано в условията на неотложност дело за изнудване на хазартния бизнесмен Васил Божков бяха задържани Бойко Борисов, финансовият му министър Владислав Горанов и пиарката Севделина Арнаудова. 

Веднага след ареста прокуратурата разкритикува действията на МВР и пусна тримата, без да им повдигне обвинение. Държавното обвинение обвини МВР, че е опорочило разследването и че изобщо не е имало основание да го образува. Тогавашният вътрешен министър Бойко Рашков и премиерът Кирил Петков пък обвиниха прокуратурата, че саботира разследването и отказва да провери твърденията на Васил Божков, че е давал огромни подкупи на Борисов.

Все пак прокуратурата обясни, че Божков трябва да бъде разпитан в качеството му на свидетел, но това не може да стане през видеоконферентен разговор. Затова прокуратурата изпрати молба за правна помощ до Дубай, от която така и не е известно да е получен отговор. Така досъдебното производство на практика стои на трупчета.

Междувременно съдът обяви за незаконни заповедите за арест и на тримата. Владислав Горанов обаче беше санкциониран за корупция от САЩ по закона "Магнитски" и лидерът на ГЕРБ се отрече от него.

Самият Божков даде онлайн брифинг от Дубай на 24 март м.г., но не разкри дали има други доказателства срещу Борисов, Горанов и Арнаудова освен твърденията си. "Не е редно да казвам сега какво имам, за да не попречи на работата на следствието", каза той. Божков обясни, че е разпитан от европейската прокуратура на 8 март 2022. Българската полиция също го намерила и разпитала. По думите на Божков по онова време за прокуратурата било удобно да го държи далече от България. 

Божков в списъка "Магнитски" заедно с Пеевски

Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи през юни 2021 г. санкции на трима българи и на 64 свързани с тях компании за тяхната значителна роля в корупцията в България. Това са хазартният бос Васил Крумов Божков, бившият депутат от ДПС Делян Славчев Пеевски и Илко Димитров Желязков, бивш зам. директор на Държавната агенция за технически операции (ДАТО) и бивш зам.-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. В прессъобщението специално се подчертаваше, че това е най-широкообхватното еднократно действие на закона "Магнитски", насочено срещу корупцията досега. От официалния документ става ясно, че американското правителство "прекъсва достъпа на Божков, Пеевски и Желязков и техните компании до финансовата система на САЩ". Блокира се и цялата им собственост на американска територия.

Според САЩ Васил Крумов Божков, български бизнесмен и олигарх, няколкократно е подкупвал държавни служители - един настоящ политически лидер, както и бившия председател на вече закритата Държавна комисия по хазарта (ДКХ). Имена не са посочени, но самият Божков разказа, че си е плащал на ГЕРБ и лично на премиера Бойко Борисов, за да върви бизнеса му.

В американските обвинения срещу Божков е вкарана и руска връзка. "По-рано тази година Божков е планирал да осигури парична сума за бивше българско длъжностно лице и за български политик с цел Божков да бъде подпомогнат да създаде канал, през който руски политически лидери да оказват влияние върху български правителствени служители", пишеше в американския документ. Там се уточнява, че понастоящем Божков се намира в Дубай, където той успешно избягва българската процедура за екстрадиция по множество обвинения, повдигнати срещу него през 2020 г., включително за ръководене на организирана престъпна група, оказване на принуда, опит за подкуп на длъжностно лице и избягване на плащане на данъчни задължения.

Американските власти се позовават и на материали на българската прокуратура. В документа пише, че тя е установила, че през февруари 2018 г. Божков е плащал на тогавашния председател на ДКХ по 10 000 лв (USD 6  220) на ден, за да отнеме хазартните лицензи на конкурентни дружества. След тази мащабна схема за подкупи председателят на ДКХ подава оставка и е арестуван, а ДКХ е закрита. Все още съществува международно искане за арест на Божков, тъй като неговото влияние в България продължава. В навечерието на българските парламентарни избори през юли 2021 г. Божков регистрира политическа партия, която ще участва в  тях, за да упражнява влияние върху български политици и официални лица, пише още в документа.

Божков е санкциониран съгласно Указ 13818 в качеството му на лице, което е участвало, спонсорирало, подпомагало корупция, включително незаконно присвояване на държавни активи, присвояване на частни активи за лична облага, корупция, свързана с концесионни  договори за добив на природни ресурси, или подкупи.

Службата за контрол на чуждестранните активи санкционира 58 регистрирани в България фирми и организации, включително партия „Българско лято“,  които са притежавани или контролирани пряко или косвено от Божков

 

 

 

Българската прокуратура изведнъж прозря, че може да поиска от Обединените арабски емирства видеоконферентен разпит на намиращия се в Дубай Васил Божков за неговите твърдения, че е бил изнудван от Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.
Стана точно година, откакто МВР арестува бившия премиер Бойко Борисов, финансовия му министър Владислав Горанов и пиарката Севделина Арнаудова. Те бяха задържани на 17 март 2022 г.
Васил Божков е обвинен, че е ръководил организирана престъпна група, която е действала от 2014 г. и се е занимавала с изнудване, подкупи, пране на пари, длъжностни престъпления. Това обявиха в края на януари 2020 г.
Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на трима българи и на 64 свързани с тях компании за тяхната значителна роля в корупцията в България.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата