Медия без
политическа реклама

Прокуратурата тихо разхлаби примката около Божков

Всички от много "организираната, опасна и ръководена от бизнесмена група" са на свобода, а разследването буксува

Някой иска да покаже, че Васил Божков е престъпник, чакате ме тук, снимате ме и после казвате “Задържаха го тоя”, заяви през 2006 г. бизнесменът, когато бе извикан в транспортна полиция, за да бъде разпитан като свидетел на инцидент на гарата от 1997 г.
Снимка: Архив
Някой иска да покаже, че Васил Божков е престъпник, чакате ме тук, снимате ме и после казвате “Задържаха го тоя”, заяви през 2006 г. бизнесменът, когато бе извикан в транспортна полиция, за да бъде разпитан като свидетел на инцидент на гарата от 1997 г.

Васил Божков е обвинен, че е ръководил организирана престъпна група, която е действала от 2014 г. и се е занимавала с изнудване, подкупи, пране на пари, длъжностни престъпления. Това обявиха в края на януари 2020 г. главният прокурор Иван Гешев и неговата говорителка Сийка Милева. 

Последва буквално разпердушинване на бизнесмена, семейството му, бизнеса му, съдружниците му, адвокатите му, колекцията му, имотите му. После дойдоха и поръчителство на 4 убийства плюс обвинения от Глава първа от Наказателния кодекс - държавен преврат и престъпления срещу Републиката. Накрая прокуратурата закова обвиненията срещу Божков на 19. 

Година и четири месеца по-късно има промяна точно в обратна посока. Първо, изчезнаха полицейските коли пред дома и офиса на бизнесмена. Вероятно това е изпълнение на заканата на служебния вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков отпреди седмица, че „Гешев няма да има вече възможност да смята някои от силите на МВР за негови подчинени“. Тепърва ще наблюдаваме поведението на МВР по отношение на Божков, но отсега е ясно, че няма да е в негова вреда.

Но това съвпадна  с усещането, че иначе безпощадната към бизнесмена, семейството му и съдружниците прокуратура,  започна да отпуска примката и да сменя поведението си според новия вятър. Има и примери.

 

Наскоро в България се върна един от основните съдружници на Божков,

 

който е обвиняем заедно с бизнесмена като участник в организираната според прокуратурата от него престъпна група. Става дума за Георги Попов, който единствен остана с бившия собственик на Националната лотария и "Еврофутбол" в Дубай. Прокуратурата поиска преди повече от година екстрадиция от ОАЕ както за Божков, така и за Попов. 

Последният твърди, че сам е поискал да се върне, но заради КОВИД-19 не е успял. Прокуратурата от своя страна обяви, че Попов е екстрадиран от Дубай по нейното искане. 

Каква беше изненадата обаче, след като стана ясно, че държавното обвинение няма нищо против човека, когото така настойчиво издирваше и за когото полагаше такива усилия да върне, и поиска да напусне ареста срещу просто "подходяща парична гаранция". И съдът пусна Попов срещу само 40 000 лв., а прокуратурата дори не обели дума. И това на фона на паричните гаранции от по над 1 млн. лв за други участници в групата - на сина Антон, на съпругата Елена Динева, на Александър Тумпаров ...

Така или иначе вече

 

нито един от т.нар. група на Васил Божков не е в ареста

 

А според прокуратурата тя уж беше много опасна. 

На свобода освен близките на бизнесмена от Дубай, неговите съдружници, хората от Комисията по хазарта е и считаният за  негов най-доверен адвокат Славчо Марков. Бе задържан през юли 2020 г. заедно с шефа на охраната на Божков Веселин Балтов, когато прокурори, командоси и хора на Бюрото за защита към главния прокурор влетяха на адреси в София и Сандански. Веднага след тези арести Васил Божков обвини във фейсбук профила си, че се фабрикуват доказателства: "Очевидци са категорични, че при задържането на Веселин Балтов полицаите са напъхали в джобовете му вещества с неясен произход ... Специализираната прокуратура пак влезе в ролята си на наказателен отряд. Задържани са мои бивши служители. Сред тях е и 70-годишен адвокат. Ако целта на хунтата е да арестуват всички, които ме познават или подкрепят, ще трябва да построят още много затвори ".

След ареста на Славчо Марков прокуратурата съобщи, че

 

са открити данни, че са следени и са правени профили на магистрати и

 

висш служител на МВР.  Профилите на магистратите, ангажирани с разследванията срещу Васил Божков, съдържали техни лични данни (домашни адреси, ползвани телефонни номера и др.) и подробна информация за членовете на техните семейства, включително и за непълнолетни и малолетни лица. В един от профилите се съдържали указания за заснемане на магистрат, както и за проследяване на член на неговото семейство. И от това разследване до момента не е излязло нищо.

„Вкарването на 35 невинни души в ареста не е гордост. Утре това може да са вашите семейства”, контрира тогава Божков във Фейсбук. Накрая и Марков, и Балтов бяха пуснати.  

Както и бившата певица Лилана, която заедно с брат си - бийтбоксъра Скилър, бяха обвинени от прокуратура за злоупотреба с еврофондове. Счита се, че и тя е станала мишена на прокуратурата заради познанство с Божков. Лилана съобщи, че при задържането й един от първите въпроси били кога последно е ходила в Дубай и дали познава Божков. И тя, и брат й също са на свобода.

 

Бяха вдигнати възбраните върху 14 многофамилни сгради

 

в комплекса на обвиняемия  Божков "Нове хоумс". И това бе направено от антикорупционната комисия КПКОНПИ. Същата, по чието искане бяха наложени въпросните възбрани.  "Решението е мотивирано с достатъчната обезпеченост на претенциите по отношение на Васил Божков и свързаните с него търговски дружества, както и с това, че с наложените възбрани върху сгради и права на строеж, собственост и понастоящем на "Нове хоумс" АД, на практика се засягат интересите на близо 250 лица, които са сключили предварителни договори за придобиване на жилища и са заплатили значителни суми на акционерното дружество", обясниха от комисията. Оттам обаче не обясниха защо тогава изобщо са поискали преди това принудителната мярка. 

 

В края на февруари КПКОНПИ внесе в съда иск за конфискация на 278 млн. лв. на Божков

 

Ответници по делото са и свързани с него фирми и лица. Комисията претендира за отнемане на яхти, самолет и имоти в чужбина. В съобщение на КПКОНПИ бяха изредени моторна яхта Wasabi 60Apex на пазарна цена 41 000 лв., моторна лодка Brig Falcon 420  за 1 100 000 лв. и самолет Bombardier за 34 000 000 лв. Освен това се поиска отнемането и на 31 недвижими имота – апартаменти, помещения в сгради и право на строеж на многофамилна жилищна сграда в София, апартамент в Балчик, поземлени имоти и двуетажна къща в Гърция, както и имоти в Париж. Именно сред тези имоти бяха и онези от "Нове хоумс" и наистина е интересно как точно без тях е достатъчна обезпечеността на претенцията на КПКОНПИ. Така или иначе и тук се наблюдава пример на разхлабване на примката.

И до днес не е ясно  

 

поради каква  причина МВР не пожела Интерпол да публикува

 

на сайта си червената бюлетина, с която Васил Божков се издирва. Всъщност прокуратурата издирва ли Божков? Тя се хвали, че е изготвила страхотно искане за екстрадиция до ОАЕ, но пропуска да отчете, че очевидно не се е потрудила, след като има отказ той да бъде предаден.

Божков наскоро каза, че в Дубай не са приели за валидни и доказани нито едно от 19-те обвинения на българската прокуратура. Както и че има два паспорта и се придвижва свободно и спокойно. Нещо, което означава, че или прокуратура го кара през просото с обвиненията, или че умишлено не си е свършила работата по екстрадицията.

А през последните месеци падат и запори, наложени от НАП като обезпечения за несъбрани такси. Отменят се и редица решения на Комисията по хазарта, с които бяха отнети лицензите за хазартните игри, организирани от компаниите на Божков. Има голямо натрупване на факти, които подсказват, че от прокурорската сага може и да не излезе нищо, а бизнесменът да се върне на още по-бял кон. 

Достатъчно е да се погледне делото за КТБ и другия издирван - Цветан Василев, за да се види, че всичко прилича на зле режисирано шоу, отколкото на сериозна наказателна политика.

Още по темата