Медия без
политическа реклама

Втори варненски кмет е отстранен от изборната комисия

Неделният ден премина с голям политически екшън в града

11 Февр. 2024Обновена
Николай Желязков
FB/Благомир Коцев
Николай Желязков

Чуден политически ден преживя Варна. Започна със скандал с преливащи контейнери, премина в провидяни саботажи от градската управа срещу себе си, за да завърши с отстранен районен кмет - втори, все от ПП-ДБ. Някои от нещата имаха общо помежду си, други не. 

 

МАШИННО И РЪЧНО

През последните три дни контейнерите във варненски квартали преливаха, разрастваше се смрад и мръсотия. През уикенда възмутени граждани заляха социалните мрежи с кадри. Питаха къде спи общината, защо не контролира сметоизвозването. Положението с боклука не е непознато, но обичайно се случва през лятото - когато Варна се напълва с хора. А сега е зима. Интересно е също, че кметът Благомир Коцев (ПП-ДБ) построи съществена  част от предизборната си кампания миналата година с критики срещу предишната власт (ГЕРБ) точно за сметосъбирането - обещаваше проблемите да не се повтарят. А се повториха на третия месец от мандата му.

Реално голяма криза с боклука няма. Тежко е положението предимно в централните райони "Одесос" и "Приморски". Но неприятната ситуация е факт. Край доста контейнери се образуваха микросметища. А и ГЕРБ отигра топката, атакувайки кмета.

В неделя преди обед Коцев реагира с изявление във "Фейсбук": "Вземам проблема с боклука във Варна на ръчно управление! Кризата достигна недопустими нива, които не само загрозяват градската среда, а и застрашават публичното здраве. Оправданията повече не вършат работа. Фирмата, която наследихме като свой партньор от предишното управление, е санкционирана за несправянето й с проблема. От днес тя ще работи по мои лични указания. Моля варненци да споделят снимки на непочистени контейнери за смет в коментарите под тази публикация, като добавят адреса. Адресът е важна подробност, защото Общината, в координация с фирмата-изпълнител, ще изпраща извънредни сметоизвозващи екипи на място по вашите сигнали. Или ще се справим с тази проста задача бързо и ефективно, или ще има нов конкурс и нова фирма, която да се грижи за чистотата на Варна".

Реагира и депутатът Стела Николова (ПП-ДБ), която при управлението на ГЕРБ правеше остри критични живи включвания в мрежите при такива проблеми. Но сега коментира от дистанция, и то след подканвания от потребители на социалните мрежи. Тя каза, че е налице машинен проблем - аварирали четири камиона на почистващата фирма (ЗМБГ). Аварирали заради изхвърлени строителни отпадъци: 

Малко по-късно Николова провидя саботаж. Бил свързан с перипетиите около приемането на годишния общински бюджет. И обеща Коцев да не се поддаде. Успоредно за неделя по обед кметът бе насрочил извънреден брифинг.

 

"ОТВСЯКЪДЕ АТАКИ"

Очакванията, че брифингът е заради боклука, не се оправдаха. Или поне не чак толкова. Бяха засегнати множество теми. Най-първата - проблемите на кмета на "Приморски" Николай Желязков (ПП-ДБ) с Общинската избирателна комисия (ОИК). Тя щяла да заседава вечерта по казуса с евентуалното му отстраняване (проверява се навреме ли е излязъл като ликвидатор от дружество). Затова на брифинга изпреварващо бе обяснено, че Желязков внесъл възражение, не е нарушавал закона за несъвместими дейности и т.н. Атака била от ГЕРБ, като успоредно с казуса в ОИК някой опитал да изкърти вратата на дома на майката на Желязков - "Случайно ли е?", попита той.

От брифинга отсъстваше кметът на "Одесос" Цветнен Цветков, когото ОИК вече отстрани. Проверка на сигнали има и за самия Коцев.

Думата взе и зам.-кметът Диан Иванов, дясна ръка на Коцев. Оплака се, че той също е мишена (вероятно имаше предвид сигнал от ГЕРБ до прокуратурата, че докато Коцев бе областен управител, кантората на Иванов взе пари за правни услуги). „Става въпрос за мощна атака след загубата на ГЕРБ на изборите, която те очевидно не могат да я преживеят. Атаката е заради действията, които предприехме за изсветляване на порочните практики през последните 10 години - за схемите за източване на средства през местния бюджет и европейски програми. Има множество финансови злоупотреби за двете фази на проекта за интегриран градски транспорт, които сме предали на прокуратурата. Едно лице е вземало възнаграждение в продължение на 8 години за първата фаза, която е приключила през 2016 г.“, каза Иванов. Подхвърли, че и по други казуси са пратени документи в прокуратурата. Но подробности не бяха дадени.

Дотук темата с боклука почти не бе засегната. Все пак и Иванов спомена за подривна дейност, извиване на ръце за сметта. След него думата взе Коцев. От общите им разяснения излезе, че: договорът със сметоизвозващата фирма бил сключен (от ГЕРБ) до 2026 г.; според контракта плащаните от общината цени не можело да се вдигат, а фирмата настоявала за индексация поради инфлацията; миналата седмица фирмата поискала дължимо плащане преди падежа, общината не смогнала да преведе сумата, щяла тази седмица  - и точно в този момент контейнерите се оказаха преливащи; фирмата имала финансови проблеми, парите й трябвали за резервни части; тя някак полагала усилия да се справи, общината също търсела кооперативност - но тъй или иначе има проблеми със сметта, те не може да продължават, ще се преценява какво да се прави - договор ли да се разваля, друго ли...

Като цяло Коцев бе по-обран по темата "саботаж с боклука". Но не пропусна да вметне успоредно, че неслучайно кризата е най-голяма в „Одесос“ и „Приморски“, където кметовете са от ПП-ДБ.

Твърд саботаж според кмета обаче има по друг въпрос, който бе следващата точка в брифинга - заявеното намерение на община Варна да продава празни имоти с цел застрояване. Извършвала се проверка на служител от дирекцията по собственост, вкарал в проектобюджета продажбата на 133 такива терена. Кметът призна, че поради бързината по внасянето на бюджета е имало недоглеждане от ръководния екип. Но изричните инструкции преди това били да не се продават такива парцели. Ще се продава единствено съсобственост при вече налични сгради. „Община Варна няма да продаде нито един незастроен имот. Смятаме, че може да е саботаж“, каза Коцев.

Думата бе дадена и на лидера на групата на ПП-ДБ в общинския съвет Николай Стефанов. Той пък каза, че скоро ще се оповестят документи как фактори в ГЕРБ раздават инструкции да се води черна кампания срещу ПП-ДБ - включително с общински ресурс. От думите му се подразбра, че има предвид предизборния период.

„Атаката не е провокирана само от ГЕРБ-Варна, а от по-високо ниво. Атаките не са случайни. Те стават в момент, в който искат да разклатят позициите ни“ - така обобщено звучи позицията на ръководството на община Варна, представена от кмета Коцев.

 

РЕАЛНО И ВИРТУАЛНО 

Веднага след брифинга Коцев хукна на проверки из града за ситуацията с боклука. Публикува серия видеа, в които лично инспектира изпразването на контейнерите. Обеща да се работи денонощно: 

А сутринта в квартал "Чайка" положението бе такова:

НА ФИНАЛА...

Накрая на този луд ден дойде решението на ОИК за правомощията на кмета на "Приморски" Николай Желязков. Те бяха прекратени. Основният мотив: 

"В законоустановения едномесечен срок, считано от деня на полагане на клетва, който срок е изтекъл на 13.12.2023 г., Николай Тодоров Желязков не е заличен като ликвидатор в Търговския регистър. В едномесечен срок, считано от деня на полагане на клетва Николай Тодоров Желязков не е уведомил писмено нито председателя на ОС Варна, нито ОИК Варна за наличието на несъвместимост, нито за предприети от негова страна действия за отстранявенот й – т.е. за заличаването му като ликвидатор в Търговския регистър. В този смисъл Николай Тодоров Желязков е нарушил и изискването на чл. 41, ал. 3 от ЗМСМА. Едва след приемане на решение № 293/29.01.2024 г. от страна на ОИК Варна, публично обявено на интернет страницата на ОИК Варна на същата дата, с което се започва процедура по предсрочно прекратяване на пълномощията му като районен кмет на район Приморски, Николай Тодоров Желязков е заличен в Търговския регистър като ликвидатор на  „КОНТЕКСТ ПЛЮС“ ЕООД, като заличаването е извършено на на 06.02.2024 г.".    

Пълното решение на ОИК -  тук. Очевидно предстои съдебна сага, както и по казуса с Цветнен Цветков.

Желязков заяви веднага след решението, че всичко е направил навреме, просто основните документи по освобождаването на ликвидатор не се отразяват в регистъра веднага (принципно е прав). "Категоричен съм, че няма да се поддам на подобен безпрецедентен натиск, но фактът, че се организират толкова много атаки спрямо мен и се цели да бъда дискредитиран, е показателен, че работата ми като кмет на район „Приморски” е адекватна, а провежданите политики – правилни! Продължаваме!", декларира той.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата