Медия без
политическа реклама

Втори ден софиянци масово се изнасят за Великден (ГАЛЕРИЯ)

Борисов напомни на пътуващите, че не е пъдарин

16 Апр. 2020
БГНЕС
Повечето от водачите представят някаква попълнена декларация и обясняват на полицията, че пътуват заради сериозни причини, оплакаха се още сутринта от МВР

Втори ден движението на излизане от София продължава да е натоварено. И днес се образуваха километрични колони на изходите към магистралите "Тракия", "Хемус" и "Струма", както и на останалите КПП, въпреки призивите на МВР да не се пътува извън областните градове.

От МВР заявиха, че ще спират всички пътувания, предприети с обяснението "работа на друго място". Още от сутринта главният секретар на МВР апелира софиянци да не пътуват извън града заради опасността заразата от коронавирус да се разнесе в цялата страна.

Това обаче не трогна жителите на столицата и те през целия ден напускаха града с автомобилите си: Колоната на изхода към магистрала „Тракия” тази вечер е над 4 км, но и през целия ден бе дълга; по над 3 км пък са колоните на изходите към магистрали „Хемус” и „Струма”.

В късния следобед началникът на националния щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски коментира сиуацията пред bTV, като изтъкна, че пътуващи към други населени места за Великден може да разнесат заразата и в краищата на страната, в които тя все още не се среща, и прогнозира, че предстоят "интересни и напрегнати времена".

"Още в началото предполагахме, че около Великден ще имаме скок на случаите, поне така гласяха всички математически прогнози. Ние влагахме известен субективен момент в предвижданията заради Цветница и по-хубавото време", каза още Мутафчийски.

БДЖ ограничава движението на влаковете по различни направления, за да се намалят възможностите за безпричинни пътувания през дните до Великден, съобщиха държавните железници.

Премиерът Бойко Борисов също изрази надежда, че полицията няма да позволи засилено напускане на областните градове по случай Великден и напомни, че не е пъдарин. "Благодаря ви, че показвате хилядите трупове във Франция, Щатите, Италия и къде ли не. Това, че в момента имаме малко и сме най-добре. Моите опасения са, че това разпускане в следващите дни след това ще доведе до бум", коментира днес пред журналисти премиерът Бойко Борисов по време на инспецкия на строителството на АМ "Хемус.

На въпрос дали думите му за труповете влияят зле на психиката на възрастните хора, Борисов се оправда, че "те влияят на психиката на всички хора". "С кое насаждаме страх? Че търсят чували с трупове? Вие във вашата телевизия защо насаждате страх, като давате в Ню Йорк и в Съединените щати умрелите. Аз чрез вашата картина с думи обяснявам това, което вие сте показали. Еднакво виновни сме", констатира премиерът.

На реплика от журналист, че той също не спазва призивите да си остане вкъщи, министър-председателят отговори, че нарушава социалната изолация, "за да покаже, че икономиката, където може, работи на макс". "Виждате, че сутрин излизат някакви артисти в лошия смисъл на думата, но такива политици само да се покажат и казват, че нищо не работило", възмути се Борисов.

Попитан дали се обмисля пълна карантина на София, както стана с Банско, премиерът отговори, че не е ясно какво ще се случи, ако столицата продължи да се развива като огнище. "Виждате колко много хора се оказаха лъжци. Лъжат полицаите, че отиват на работа и ходят да си вземат пари от бюрото за безработни. От нашите, от вашите пари", ядоса се Борисов и заключи: "Щом си лъжец, няма да вземаш пари !".

 

Още по темата