Медия без
политическа реклама

БДЖ спира влакове, за да ограничи пътниците по Великден

Главният секретар на МВР се оплака, че полицията не може да контролира ЖП транспорта

16 Апр. 2020Обновена

МВР обявява мерките във връзка с предстоящия празник Великден в извънредно положение

Posted by bTV Новините on Wednesday, April 15, 2020

БДЖ ограничава движението на влаковете по различни направления, за да се намалят възможностите за безпричинни пътувания през дните до Великден, съобщиха държавните железници. Часове по-рано главният секретар на МВР Ивайло Иванов обяви, че няма да има контролно-пропускателни пунктове на ЖП гарите и няма да се проверяват пътниците във влака.

От 17 до 20 април включително няма да се движат общо 39 влака. Няма да се осъществява и предварителната продажба на билети от билетни каси и онлайн. Ограниченията засягат бързия влак София-Пловдив, София-Стара Загора, София-Банкя и др. С пълния списък може да се запознаете на сайта на БДЖ.

Всички останали влакове, които ще се движат по своите маршрути, ще могат да се ползват от клиентите на БДЖ само в основни и възелни гари. Останалите гари и спирки по маршрута на тези влакове няма да се обслужват от служители на БДЖ и няма да се осъществява продажба на билети в тях. Тези гари ще бъдат единствено крайна точка на пътуване, като няма да бъде възможно осъществяване на начало на пътуването от тях.

По-рано днес главният секретар на МВР Ивайло Иванов съобщи, че железопътният транспорт не е упоменат в заповедта на здравния министър Кирил Ананиев. Той дори призна, че вътрешното министерство няма как да се справи с контрола на пътникопотока във влаковете. "Ако някой няма основание да пътува, как да обърнем влака и да го върнем? Освен това влаковете спират не само в областните градове. Ако бъде изградено КПП на самата гара, какво ще правим с гражданите, които нямат основание да дойдат в София, ще ги държим на гарата ли?", попита главният секретар.

ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов е категоричен, че няма да бъде издавана нова заповед с допълнителни мерки по повод Великден. Контролът на пунктове около областните центрове обаче ще бъде затегнат. "Има разлика само, че тъй като в почивните дни се предполага, че повечето предприятия и държавни служби не работят, основанието отиване на работа ще отпадне. "Вчера хората се юрнаха да пътуват и на изхода на София беше страшно. Не знам защо не се вслушват в призивите. Сигурно искат след празника да започнем да се задъхваме, но на сила можеш да вземеш, не да дадеш. "Не може да си представите какъв огромен обем от хора минава през всички КПП - стотици хиляди. Имам чувството, че на хората въобще не им пука", оплака се Ивайло Иванов.

Той обяви още, че МВР започва проверки на всички декларации, които са събрани по КПП-тата. До момента са проверени над 9000 такива, а установените нарушения са над 600. "Полицаите не са там да се чудим как да ги излъжим. Лъжим себе си, своите близки, пътуваме, заразяваме се", коментира Иванов.

Директорът на Главна дирекция "Национална полиция" главен комисар Христо Терзийски от своя страна добави, че контролно-пропускателните пунктове са общо 215, като служителите по тях ще бъдат увеличени. Ще се охраняват и близо 4000 православни храма по Великден. Свещениците са получили инструкции за правилно и безопасно поведение по време на празниците. Връчени са 148 писмени задължителни разпореждания за изпълнение от тях "Не може да си представите какъв огромен обем от хора минава през всички КПП - стотици хиляди. Имам чувството, че на хората въобще не им пука", отбеляза главният секретар на МВР.

В навечерието на Великденските празници са проверени всички православни храмове. На 1281 от тях е обърнато по-специално внимание, защото те са категоризирани като средища, обекти, в които се събират повече хора, каза директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

Директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев съобщи, че е взето е решение за частични ограничителни мерки на територията на кварталите "Фириповци" и "Факултета". Към момента има изградени 23 КПП-та в квартал "Факултета" и 5 КПП-та в квартал "Филиповци". Той също така съобщи, че акт за нарушение ще бъде съставен на вицепремиера Красимир Каракачанов, след като беше публикувана снимка, на която се вижда, че е седнал на пейка в парка срещу Народния театър. Главният секретар на МВР пък добави, че 2500 души са вече глобени, защото са били без предпазна маска.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

МВР, брифинг, празници, мерки

Още по темата