Медия без
политическа реклама

ВСС излъчи само трима делегирани европрокурори за Кьовеши

Осава още три свободни места, а двама от кандидатите се отказаха още преди изслушването

21 Ноем. 2022Обновена
стопкадър

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) излъчи само трима обвинители за шестте свободни места за европейски делегирани прокурори, съобщава Лекс.бг.Това са Василен Бенчев (СРП), Михаела Райдовска и Юлиана Христова (и двете от СГП).

Първоначално кандидатите бяха осем – Иван Кучиев, Марио Томов, Милко Момчев, Михаела Райдовска и Юлиана Христова от Софийската градска прокуратура, обвинителите от Софийската районна прокуратура Василен Бенчев и Живка Арсенова, както и следователят Бойко Атанасов.

Юлиана Христова беше единодушно подкрепена за европейски делегиран прокурор, а Михаела Райдовска и Василен Бенчев получиха по 7 гласа „за“ и един „против“. Живка Арсенова и Марио Томов не получиха нито един глас в своя подкрепа.

Тримата, преминали успешно подбора в ПК на ВСС, ще трябва да преминат и през още „цедка“ – тази на Европейската прокуратура, която има последната дума за избора.

Още преди изслушването стана ясно, че двама от кандидатите за европейски делегирани прокурори се отказват от надпреварата. В началото на заседанието стана известно, че двама от осемте кандидати няма да участват в процедурата – следователят Бойко Атанасов не дойде на изслушването, а прокурорът от Софийска градска прокуратура Иван Кучиев е подал заявление, че се отказва.

По време на изслушването членовете на колегията задаваха въпроси на кандидатите за устройството на европейската прокуратура и функциите на европейските прокурори. Стана известно, че част от прокурорите не са внасяли и работили по изготвянето на обвинителен акт за икономически престъпления - злоупотреби със средства на ЕС. 

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши е доволна, че европрокурорите в България бързо получиха своя самостоятелна сграда. Тя обаче е поставила въпроса за избора на допълнителните шестима български делегирани прокурори.

След изслушването колегията ще проведе обсъждане и гласуване. На първата част от заседанието главният прокурор Иван Гешев не взе участие.

Европейската прокуратура е получила рекорден брой сигнали от България. Това се разбра от думите на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши след срещата й с премиера Кирил Петков днес. Кьовеши е в София днес и утре.

Процедурата за избор на европрокурори беше обявена на 27 юли. В момента европрокурорите от България са девет души при предвидени десет. Преди три месеца европейският главен прокурор Лаура Кьовеши поиска те да станат 15 заради сериозната натовареност.

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши е поискала увеличаване на броя на делегираните прокурори в България. Това потвърдиха за "Сега" от пресофиса на Кьовеши.

След първата процедура Колегиумът на Европейската прокуратура одобри Светлана Шопова, Бойко Калфин, Вероника Трифонова и Димитър Беличев. При втората делегирани европейски прокурори станаха Елена Попова, Виктор Тарчев, Станислав Стойков, Анна Алексова и Ивайло Илиев.

През февруари, когато ПК на ВСС стартира трета процедура за единственото останало вакантно място, нямаше кандидати. Настоящата процедура е четвъртата.

 

Още по темата