Медия без
политическа реклама

Кьовеши хареса сградата на "Раковски" 134, но иска още прокурори

13 Окт. 2022
Кьовеши и Зарков.
МП
Кьовеши и Зарков.

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши е доволна, че европрокурорите в България бързо получиха своя самостоятелна сграда. Тя обаче е поставила въпроса за избора на допълнителните шестима български делегирани прокурори. Това се разбира от съобщението на Министерството на правосъдието за срещата на служебния министър Крум Зарков с Кьовеши в Люксембург, където е седалището на европрокуратурата (ЕППО).

"Европейският главен прокурор благодари на българското правителство за ефективната подкрепа за бързото предоставяне на самостоятелна сграда в София. Поставен беше и въпросът за успешното завършване на процедурата за подбор на още шест европейски делегирани прокурори, тъй като натовареността на действащите в България делегирани прокурори е много висока", гласи съобщението.

Преди ден правителството предостави бившата сграда на СДС на ул. "Г. С. Раковски" 134 в София на Висшия съдебен съвет (ВСС) за нуждите на Европейската прокуратура. Сградата се нуждае от сериозен ремонт и затова не е ясно кога европрокурорите ще влязат в кабинетите си там. Решението знаковата сграда на "Раковски" 134 да подслони европрокурорите разгневи СДС през август.

Отделянето на европрокурорите в тяхна сграда беше част от промените в Закона за съдебната власт, гласувани от 47-ото Народно събрание въпреки съпротивата на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". С тях беше предоставена по-голяма самостоятелност на евпрокурорите, като идеята е ръководството на държавното обвинение да няма безконтролна власт над тях. За такива законови промени настояваше самата Кьовеши, но се очаква ГЕРБ и ДПС да ги атакуват в Конституционния съд.

ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" останаха докрай срещу предложените от правителство промени в Закона за съдебната власт, които дават по-голяма самостоятелност и независимост на европейските делегирани прокурори в България.

Колкото до избора на още шестима европрокурори, в момента тече конкурсът за позициите, в който участват 8 души.

Българската квота за делегирани прокурори първоначално беше 10. България обаче не успя да я запълни. Деветимата действащи делегирани прокурори бяха одобрени от Кьовеши след като Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет придвижи номинациите им. Кьовеши обаче отхвърли няколко кандидати. А последната процедура по запълване на свободното десето място се провали заради липса на желаещи. В последствие обаче Кьовеши настоя делегираните прокурори в България да станат 15 заради увеличения брой дела и тяхната сложност. Така свободните места за делегирани прокурори нараснаха на 6. В края на юли Висшият съдебен съвет откри новата процедура. Все още не е обявена датата за изслушването на осмината кандидати.

Осем магистрати влизат в надпреварата за 6 места за европейски делегирани прокурори от България. Това са прокурорите, които от България работят по делата на европейската прокуратура, ръководена от Лаура Кьовеши.

Зарков и Кьовеши са обсъдили необходимите подобрения както на европейско равнище, така и в националните законодателства, които да улеснят дейността на Европейската прокуратура в държавите членки, съобщи МП, без да дава подробности. По-рано през деня двамата участваха в заседанието на Съвета на ЕС по правосъдие, на който бяха обсъдени резултатите от първата година на действие на Европейската прокуратура. Бил е поставен и въпросът за евентуално разширяване на нейната компетентност в случаи на нарушаване санкции, наложени от Европейския съюз.

"Министрите на правосъдието от ЕС са в града. Идеален повод да обсъдим с Крум Зарков измененията в националното законодателство, необходими за да работи европейската прокуратура ефективно в България, попълването на екипа й в България и преразглеждането на Регламента за ЕППО", написа евпрокуратурата в Туитър.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата