Медия без
политическа реклама

8 български магистрати влизат в състезание за 6 места при Кьовеши

Последната дума за назначенията ще е на европейската прокуратурата

Откакто европейската прокуратура заработи на 1 юни м. г. главният прокурор Лаура Кьовеши е идвала в България 2 пъти.
стопкадър
Откакто европейската прокуратура заработи на 1 юни м. г. главният прокурор Лаура Кьовеши е идвала в България 2 пъти.

Осем магистрати влизат в надпреварата за 6 места за европейски делегирани прокурори от България. Това са прокурорите, които от България работят по делата на европейската прокуратура, ръководена от Лаура Кьовеши.

Сред тях са петима обвинители от Софийската градска прокуратура - Михаела Райдовска, Марио Томов, Милко Момчев, Юлиана Христова и Иван Кучиев, двама прокурори от Софийска районна прокуратура - Василен Бенчев и Живка Арсенова, и следователят от София Бойко Атанасов. За Момчев и Атанасов това е поредно участие в конкурс за делегирани прокурори.

Райдовска е завършила право в ЮЗУ и е в системата от 2006 г. Томов също е възпитаник на университета в Благоевград. Бил е дознател и главен юрисконсулт в МВР в града. В прокуратурата е от 2016 г. Момчев е завършил в СУ и цялата му кариера досега е в прокуратурата. Бенчев е възпитаник на Нов български университет, в прокуратурата е от 2013 г. Арсенова е завършила в СУ, в прокуратурата е от 2004 г. Христова е завършила ЮЗУ. Преди да стане прокурор през 2008 г. е била адвокат, а после експерт в Инспектората към Висшия съдебен съвет. Кучиев, който е възпитаник на ЮФ на СУ, е бил адвокат и разследващ полицай, преди да влезе в съдебната система през 2016 г. Атанасов, който вероятно е единственият критик на прокуратурата в редиците й, е завършил ЮЗУ и е следовател от 1997 г. 

Българската квота за делегирани прокурори първоначално беше 10. България обаче не успя да я запълни. Деветимата действащи делегирани прокурори бяха одобрени от Кьовеши след като Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет придвижи номинациите им. Кьовеши обаче отхвърли няколко кандидати. А последната процедура по запълване на свободното десето място се провали заради липса на желаещи. В последствие обаче Кьовеши настоя делегираните прокурори в България да станат 15 заради увеличения брой дела и тяхната сложност. Така свободните места за делегирани прокурори нараснаха на 6. В края на юли Висшият съдебен съвет откри новата процедура. Ако желаещите бъдат допуснати по документи, следващият етап е изслушване от Прокурорската колегия на съвета. Датата му тепърва ще бъде насрочена. Последната дума отново ще е на Кьовеши. По нейно настояване българските делегирани прокурори бяха отделени в самостоятелна структура, за да се избегне зависимостта им от главния прокурор Иван Гешев. Те ще имат своя сграда и отделно деловодство.

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши е поискала увеличаване на броя на делегираните прокурори в България. Това потвърдиха за "Сега" от пресофиса на Кьовеши.

 

ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" останаха докрай срещу предложените от правителство промени в Закона за съдебната власт, които дават по-голяма самостоятелност и независимост на европейските делегирани прокурори в България.

 

Намерението на служебното правителство сградата на ул. Г. С. Раковски" 134 в столицата, където години наред се помещава СДС, да бъде предоставена на европейските делегирани прокурори, разлюти синята партия.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?