Quantcast
Кьовеши не хареса още един български прокурор | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Кьовеши не хареса още един български прокурор

7 671
 Romania insider
Лаура Кьовеши

Европейската прокуратура е отхвърлила днес избраната от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за делегиран прокурор от България Анита Джамалова. Това се вижда от документите, качени на сайта на евпрокуратурата. 

Джамалова е зам.-шеф на Окръжната прокуратура в Перник. За нея евпрокуратурата приема, че не отговаря на критериите в т. 2 на член 17 от регламента за европрокуратурата. Той гласи: "От момента на назначаването им до освобождаването им от длъжност европейските делегирани прокурори са действащи членове на прокуратурата или на съдебната система в съответните държави членки, които са ги посочили. Тяхната независимост трябва да е извън съмнение и те трябва да притежават необходимата квалификация и съответния практически опит в своите национални правни системи."

От решението на евпрокуратурата се вижда, че преди да бъде отхвърлена, Джамалова е била на интервю с европейските прокурори, а българските власти са изпратили допълнителна информация за нея в Люксембург. Това обаче не е помогнало за назначението й.

Днес е одобрена номинацията на Ивайло Илиев, се вижда още от документите на европрокуратурата. Той е окръжен прокурор на Кюстендил.

Така българските делегирани прокурори са вече 9 и в квотата на България остава само едно свободно място.

Вече близо година България не успява да запълни квотата си с магистрати, които да работят тук по делата на европрокуратурата. Миналия февруари Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет излъчи 10 кандидати. Шестима обаче бяха отхвърлени от Кьовеши. И макар че Кьовеши настоя с писмо Прокурорската колегия да попълни квотата си, молбата й бе приета само за сведение. Съветът стартира втората процедура неохотно през лятото, едва след като Кьовеши лично посети в България, за да притисне властите.

Така, през октомври Кьовеши одобри още четирима делегирани прокурори и остави висящи кандидатурите на отхвърлената днес Джамалова и на Илиев.

 

 

Още

Спецпрокуратурата отказала помощ на Кьовеши с аргумент, че няма пари

18.05.2022

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

9896
Спецсъдиите и спецпрокурорите държат да останат в София

11.05.2022

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

5395
ВСС се строи под знамената Z