Quantcast

Медия без
политическа реклама

Кьовеши не хареса още един български прокурор

12 Яну. 2022
Romania insider
Лаура Кьовеши

Европейската прокуратура е отхвърлила днес избраната от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за делегиран прокурор от България Анита Джамалова. Това се вижда от документите, качени на сайта на евпрокуратурата. 

Джамалова е зам.-шеф на Окръжната прокуратура в Перник. За нея евпрокуратурата приема, че не отговаря на критериите в т. 2 на член 17 от регламента за европрокуратурата. Той гласи: "От момента на назначаването им до освобождаването им от длъжност европейските делегирани прокурори са действащи членове на прокуратурата или на съдебната система в съответните държави членки, които са ги посочили. Тяхната независимост трябва да е извън съмнение и те трябва да притежават необходимата квалификация и съответния практически опит в своите национални правни системи."

От решението на евпрокуратурата се вижда, че преди да бъде отхвърлена, Джамалова е била на интервю с европейските прокурори, а българските власти са изпратили допълнителна информация за нея в Люксембург. Това обаче не е помогнало за назначението й.

Днес е одобрена номинацията на Ивайло Илиев, се вижда още от документите на европрокуратурата. Той е окръжен прокурор на Кюстендил.

Така българските делегирани прокурори са вече 9 и в квотата на България остава само едно свободно място.

Вече близо година България не успява да запълни квотата си с магистрати, които да работят тук по делата на европрокуратурата. Миналия февруари Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет излъчи 10 кандидати. Шестима обаче бяха отхвърлени от Кьовеши. И макар че Кьовеши настоя с писмо Прокурорската колегия да попълни квотата си, молбата й бе приета само за сведение. Съветът стартира втората процедура неохотно през лятото, едва след като Кьовеши лично посети в България, за да притисне властите.

Така, през октомври Кьовеши одобри още четирима делегирани прокурори и остави висящи кандидатурите на отхвърлената днес Джамалова и на Илиев.

Ръководената от Лаура Кьовеши европейска прокуратура ще приема сигнали от всеки и на всички езици на ЕС от вторник, 1 юни. Те могат да се подават онлайн през специален формуляр, който ще е активен със старта на работата на институцията на 1 юни.

 

Звучен еврошамар получи Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет в сряда. Седем от десет излъчени от нея кандидати за европейски делегирани прокурори, не са одобрени от европейската прокуратура.

 

Още по темата