Медия без
политическа реклама

От 1 юни Кьовеши чака сигнали за престъпления и на български език

Случаите на ЛиЛана, Миню Стайков и джиповете на МВР отиват в европейската прокуратура

31 Май 2021Обновена
Лаура Кьовеши
БГНЕС/ЕПА
Лаура Кьовеши

Ръководената от Лаура Кьовеши европейска прокуратура ще приема сигнали от всеки и на всички езици на ЕС от вторник, 1 юни. Те могат да се подават онлайн през специален формуляр, който ще е активен със старта на работата на институцията на 1 юни. 

Европейската прокуратура (ЕППО) е компетентна да предаде на съд престъпления, засягащи финансовите интереси на ЕС. Такива са измами, корупция, изпиране на пари и присвояване, които могат да имат отрицателно въздействие върху парите на данъкоплатците в ЕС. 

За престъпление може да съобщи всеки - граждани на ЕС или граждани на държави извън ЕС, физически или юридически лица. От институцията обясняват, че трябва да има "разумни основания да се подозира, че е извършено престъпление, засягащо финансовите интереси на ЕС". Не се изисква подателите на сигналите да представят доказателства. Сигналите не може да са анонимни.

"Ако престъпленията, свързани с докладваните факти, са от компетентността на ЕППО, ще започнем и ще проведем разследване без ненужно забавяне", обещават от ЕППО.

И предупреждават, че "сигнал за извършено престъпление, за който впоследствие се докаже, че е умишлено неверен или подвеждащ, или умишлено представен с незаконна цел, може да доведе до правни последици за подателя му, включително, но не само, административни и/или наказателни санкции".

Освен със сигнали ЕППО ще се занимава с вече образувани разследвания, които попадат в нейната компетентност. "Сега" опита да разбере колко и кои български дела ще бъдат прехвърлени към Люксембург от 1 юни. Пресслужбата на Кьовеши обясни, че очаква да започне работа с около 2000 случая, които националните власти ще им прехвърлят. В ЕППО участват 22 страни от ЕС. Това обаче е приблизително число, тъй като властите трябва да дадат достъп до тези висящи разследвания на 1 юни. ЕППО допълни, че все още няма информация от България. Затова "Сега" потърси и говорителката на главния прокурор Сийка Милева с въпроса колко и кои дела ще бъдат прехвърлени от вторник към европрокуратурата. Милева обаче не успя да отговори.

Все пак под шапката на Люксембург се очаква да минат дела за случаи като този за разкритията на ОЛАФ за тежки нарушения при поръчка на българското МВР, с която са купени стотици джипове. През февруари скандалът допълнително нагнети напрежението между президента Румен Радев и вече бившия премиер Бойко Борисов. Октомври 2020 г. пък Гражданското сдружение БОЕЦ сезира Кьовеши за факти и обстоятелства около изграждането на газопровода "Турски поток" на българска територия. Преди това и евродепутатът Елена Йончева обяви, че ще иска Кьовеши да провери парите, които отиват за българските пътища, както и как точно се строят те.

"Сега" научи, че във върховната касационна прокуратура вече има списък с делата, които ще бъдат препратени към Люксембург. Сред тях освен разследването за джиповете били тези срещу певицата Лиляна Деянова - ЛиЛана, която преди година бе обвинена за участие в организирана престъпна група с цел злоупотреби с евросредства. Към наказателна отговорност заедно с нея бяха привлечени и брат ѝ - известният бийтбоксър Александър Деянов-Скилър, както и съдружникът ѝ Мартин Димитров.

Друго дело, което отива при Кьовеши, е срещу бизнесмена Миню Стайков, за когото прокуратурата твърди, че участвал в злоупотреба с евросредства по програмата "Млад фермер". 

Още за българското участие в европейската прокуратура и за това как София отказа квотата си от 10 делегирани прокурори четете тук:

Кьовеши не дочака новите кандидати от България

България води в ЕС по отхвърлени от Кьовеши прокурори

Кьовеши лично разясни на ВСС защо не харесва гешевчетата

ВСС не успя да пробута десет малки гешевчета на Кьовеши

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата