Медия без
политическа реклама

Последно от съда: ЛиЛана ще е на свобода срещу 40 000 лв

Само за месец няколко съдебни състава й слагаха различни мерки за неотклонение - от арест, през домашен арест, подписка

29 Окт. 2020
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Съдът не спира да изненедва и себе си с коренно различни определения, включително и когато става дума за мярка за неотклонение. Това е случаят с Лиляна Деянова, известна като певицата ЛиЛана и при който само за два месеца имаше няколко различни акта на магистратите.

Днес апелативният специализиран наказателен съд й определи гаранция от 40 000 лева, като мярката се счита за окончателна и не подлежи на обжалване или протестиране от прокуратура. Само преди няколко дни обаче специализирания наказателен съд й определи най-леката мярка за неотклонение "подписка". Иначе тя е под домашен арест от август, когато съдът прецени, че няма основание да бъде държана под стража.

След като получи мярка "подписка" прокуратурата протестира и сега апелативните съдии й сложиха по-тежката мярка - парична гаранция.

Лиляна Деянова бе арестувана в края на април т. г. Прокуратурата твърди, че няколко фирми, контролирани от нея, са усвоявали средства по европрограми, като декларирали покупка на един и същ софтуер от юридическо лице, регистрирано в чужбина, което не е осъществявало търговска дейност. Реално софтуерът е придобит с финансиране по европрограмата от действащо българско дружество, което го е предоставило за "ползване" на разследваните фирми, твърди обвинението. Към наказателна отговорност заедно с Деянова са привлечени и нейният брат - известният бийтбоксър Александър Деянов-Скилър, както и съдружникът ѝ Мартин Димитров.

Освен това Лиляна Деянова е обвинена за заплашване на служебни лица от Агенция "Пътна инфраструктура". Наскоро стана ясно, че прокуратурата я разследва и за трето престъпление - за деклариране на неверни данни, в следствие на което са получени средства от европейските фондове. За това престъпление е повдигнато обвинение и на бившата дуетна половинка на Деянова - Ася Йочева.

Според Деянова всички обвинения срещу нея са несъстоятелни. "Твърди се, че съм заплашила  шефа на АПИ, че ще остане без работа, той се почувствал заплашен, че ще му искаме оставка, че свикаме пресконференция и ще сезираме прокуратурата. Ние като граждани какво трябва да направим, ако видим, че дадена институция не работи - да емигрираме или да подадем сигнал?”, коментира тя неотдавна в интервю за bTV.

Още по темата