Quantcast
Прокуратурата свърза директно ЛиЛана с Васил Божков | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Прокуратурата свърза директно ЛиЛана с Васил Божков

Бившата певица показа документи, че обвинението срещу нея за закани към шефове от АПИ е тихомълком прекратено
Обновена
7 163
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Прокуратурата свърза директно Лиляна Деянова, известна още и като певицата ЛиЛана, с бизнесмена Васил Божков. Това става в безпрецедентно видео, на което чрез слайдове държавното обвинение разказва за делото срещу Деянова, брат й Александър и още 5 лица. Всички те са обвинени от прокуратурата, че са организирана престъпна група за незаконно усвояване на европейски средства по програма "Иновации и конкурентоспособност" за над 2.7 млн. лева в периода от 2016 до 25 април 2020 г.. Самата бивша певица и настояща бизнесдама, както и останалите подсъдими, категорично отричат каквато и да е вина.

В петък трябваше да има разпоредително заседание по делото в Специализирания наказателен съд, но то бе отложено заради неявяване на един адвокат. Освен това се оказа, че двама от подсъдимите не са се запознали с материалите по делото в срок.

Прокуратурата пусна нарочно съобщение за отлагането и то очевидно, за да вкара в оборот предварително подготвеното от нея видео със слайдове по случая.

Именно в това видео е записано, че в хода на разследването били открити "доказателства за свързаност между участниците в престъпното сдружение и друг български гражданин, на който към момента по друго дело са предявени 18 обвинения". Същият е с наложени санкции по закона "Магнитски", натъртва прокуратурата.

Така за първи път държавното обвинение обвързва певицата с бизнесмена. До този момент самата ЛиЛана на няколко пъти разказваше как по време на разпитите първо са я питали за Божков.  "Кога последно съм ходила в Дубай. Това беше един от първите въпроси на разследващите, когато влязоха в дома ми", разказваше певицата пред Апелативния спецсъд. 

 

Лиляна Деянова, известна като певицата ЛиЛана, познава отдавна хазартния бос Васил Божков. Това заяви тя от ареста в отговор на въпроси на bTV. Тя е обвинена за участие в организирана престъпна група за злоупотреби с евросредства. „Познавам го отдавна. Никога не съм търсила неговата помощ. Моят бизн

"Усетих лек субективизъм на начина, по който доказателствата са посочени, начина, по който са разпитвани свидетелите. Самият факт, че на третото изречение от всичките свидетели и служители на нашата фирма говорят за Васил Божков. Предвид, че ни обвиняват за евроизмами и заплахи, да се говори за Васил Божков и да се разпитват свидетели за него. За мен това оставя усещане, че аз не съм тук, никой от нас не е тук, заради тези проекти, предвид че те преди три, четири години вече са изпълнени. А сме тук защото познаваме един човек, който е невинен все още", казваше още Лиляна Деянова-ЛиЛана.

От видеото на прокуратурата става ясно, че тя е уведомила още в началото на м.г. ОЛАФ за воденото разследване. 

Първоначално предмет на разследване от Специализираната прокуратура бяха 11 договора за европейско финансиране, сключени от контролирани от групата фирми на обща стойност 4 883 298,72 лева. Във връзка със събраните от ДАНС и Специализираната прокуратура доказателства, Министерството на икономиката предприе процедури по 100-процентова корекция (възстановяване) на платените суми по 4 от договорите. Други три договора бяха прекратени, без по тях да са предоставяни средства. По останалите 4 бяха назначени експертизи.

Според прокуратурата било установено, че контролирани от групата дружества, повечето от които без реална стопанска дейност, са кандидатствали за покупка на софтуерни продукти, вписвайки неверни данни в приложената документация. Впоследствие разследваните дружества декларирали покупка на въпросния софтуер от чуждо юридическо лице. То било регистрирано от участник в престъпното сдружение и нямало търговска дейност.

Установено било също, че активът по един от проектите - безпилотен летателен апарат (дрон), е с произход Република Китай, а не на фирма във Великобритания на обвиняема по делото, получила европейско финансиране за неговото разработване.

Обвиненията срещу групата сега са вече за 2,7 млн.лв, което означава, че е възможно да има отделно дело за останалите договори и за останалата сума. Във видеото обаче е показан дрона, за който прокуратурата твърди, че е китайски, а не британски. 

 

 

 

Прокуратурата търси връзка между певицата ЛиЛана и бизнесмена Васил Божков, когото опитва да върне от Дубай заради 11 обвинения. "Кога последно съм ходила в Дубай. Това беше един от първите въпроси на разследващите, когато влязоха в дома ми", разказва певицата пред Апелативния спецсъд. Той се произн

По това дело Деянова беше държана дълго време в ареста.  Брат ѝ Александър пък беше решил сам да влиза в ареста в знак на протест срещу повдигнатото му обвинение и отказваше да плати гаранцията от 50 000 лева, но в крайна сметка остана на свобода.

В предаването "Евродикоф" по "Евроком" в петък вечер Деянова и съдружникът й Мартин Димитров показаха документи, според които прокуратурата е оттеглила обвиненията срещу тях, че са заплашвали служители на АПИ. Те натъртиха, че това е станало тихомълком и този факт не е съобщаван публично от държавното обвинение. Преди малко повече от година прокуратурата беше разпространила показания на шефове на пътната агенция, които са се оплакали,че ги е заплашвала и опитвала да нахлуе с ритници в кабинетите им.

Самата Деянова твърди, че атаката срещу нея, нейния съдружник и нейния брат "е следствие на нашата дързост да се изправим срещу корупцията в тол системата и в пътната агенция". През лятото на 2019 г. тя и съдружникът й са сезирали прокуратурата и Европейската комисия за корупция в пътната агенция във връзка с тол системата. Не е известно каква е съдбата на тези сигнали. 

Тя твърди, че е била нахапана в четвъртък от куче, когато е отишла да си вземе колата, която била отнета и държана незаконно от КПКОНПИ при зала Арена Армеец в столицата. Тя показа снимки от раните и медицинско. Бившата певица и съдружникът й твърдят, че немската овчарка била насъскана срещу нея от мъж.

 

 

 

В нов аудиозапис, изпратен до медиите през пиар агенция, певицата и бизнесдама Лиляна Деянова-Лилана се оплака от условията в ареста, където се намира вече 4 месец по обвинение в злоупотреба с еврофондове. Деянова и съдружникът й Мартин Димитров са в предварителния арест на Софийския затвор. Утре ап

 

Още

4 млн. лева е струвало на МВР да пази картините на Васил Божков

25.01.2023

3651
Уайнстийн поиска отмяна на наказанието: Бях осъден от #MeToo

11.01.2023

870
Българският съд е последна надежда за критици на Путин