Медия без
политическа реклама

Прокуратурата свърза директно ЛиЛана с Васил Божков

Бившата певица показа документи, че обвинението срещу нея за закани към шефове от АПИ е тихомълком прекратено

02 Юли 2021Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Прокуратурата свърза директно Лиляна Деянова, известна още и като певицата ЛиЛана, с бизнесмена Васил Божков. Това става в безпрецедентно видео, на което чрез слайдове държавното обвинение разказва за делото срещу Деянова, брат й Александър и още 5 лица. Всички те са обвинени от прокуратурата, че са организирана престъпна група за незаконно усвояване на европейски средства по програма "Иновации и конкурентоспособност" за над 2.7 млн. лева в периода от 2016 до 25 април 2020 г.. Самата бивша певица и настояща бизнесдама, както и останалите подсъдими, категорично отричат каквато и да е вина.

В петък трябваше да има разпоредително заседание по делото в Специализирания наказателен съд, но то бе отложено заради неявяване на един адвокат. Освен това се оказа, че двама от подсъдимите не са се запознали с материалите по делото в срок.

Прокуратурата пусна нарочно съобщение за отлагането и то очевидно, за да вкара в оборот предварително подготвеното от нея видео със слайдове по случая.

Именно в това видео е записано, че в хода на разследването били открити "доказателства за свързаност между участниците в престъпното сдружение и друг български гражданин, на който към момента по друго дело са предявени 18 обвинения". Същият е с наложени санкции по закона "Магнитски", натъртва прокуратурата.

Така за първи път държавното обвинение обвързва певицата с бизнесмена. До този момент самата ЛиЛана на няколко пъти разказваше как по време на разпитите първо са я питали за Божков.  "Кога последно съм ходила в Дубай. Това беше един от първите въпроси на разследващите, когато влязоха в дома ми", разказваше певицата пред Апелативния спецсъд. 

 

Лиляна Деянова, известна като певицата ЛиЛана, познава отдавна хазартния бос Васил Божков.  Това заяви тя от ареста в отговор на въпроси на bTV. Тя е обвинена за участие в организирана престъпна група за злоупотреби с евросредства.  „Познавам го отдавна.

"Усетих лек субективизъм на начина, по който доказателствата са посочени, начина, по който са разпитвани свидетелите. Самият факт, че на третото изречение от всичките свидетели и служители на нашата фирма говорят за Васил Божков. Предвид, че ни обвиняват за евроизмами и заплахи, да се говори за Васил Божков и да се разпитват свидетели за него. За мен това оставя усещане, че аз не съм тук, никой от нас не е тук, заради тези проекти, предвид че те преди три, четири години вече са изпълнени. А сме тук защото познаваме един човек, който е невинен все още", казваше още Лиляна Деянова-ЛиЛана.

От видеото на прокуратурата става ясно, че тя е уведомила още в началото на м.г. ОЛАФ за воденото разследване. 

Първоначално предмет на разследване от Специализираната прокуратура бяха 11 договора за европейско финансиране, сключени от контролирани от групата фирми на обща стойност 4 883 298,72 лева. Във връзка със събраните от ДАНС и Специализираната прокуратура доказателства, Министерството на икономиката предприе процедури по 100-процентова корекция (възстановяване) на платените суми по 4 от договорите. Други три договора бяха прекратени, без по тях да са предоставяни средства. По останалите 4 бяха назначени експертизи.

Според прокуратурата било установено, че контролирани от групата дружества, повечето от които без реална стопанска дейност, са кандидатствали за покупка на софтуерни продукти, вписвайки неверни данни в приложената документация. Впоследствие разследваните дружества декларирали покупка на въпросния софтуер от чуждо юридическо лице. То било регистрирано от участник в престъпното сдружение и нямало търговска дейност.

Установено било също, че активът по един от проектите - безпилотен летателен апарат (дрон), е с произход Република Китай, а не на фирма във Великобритания на обвиняема по делото, получила европейско финансиране за неговото разработване.

Обвиненията срещу групата сега са вече за 2,7 млн.лв, което означава, че е възможно да има отделно дело за останалите договори и за останалата сума. Във видеото обаче е показан дрона, за който прокуратурата твърди, че е китайски, а не британски. 

 

 

 

Прокуратурата търси връзка между певицата ЛиЛана и бизнесмена Васил Божков, когото опитва да върне от Дубай заради 11 обвинения.  "Кога последно съм ходила в Дубай.

По това дело Деянова беше държана дълго време в ареста.  Брат ѝ Александър пък беше решил сам да влиза в ареста в знак на протест срещу повдигнатото му обвинение и отказваше да плати гаранцията от 50 000 лева, но в крайна сметка остана на свобода.

В предаването "Евродикоф" по "Евроком" в петък вечер Деянова и съдружникът й Мартин Димитров показаха документи, според които прокуратурата е оттеглила обвиненията срещу тях, че са заплашвали служители на АПИ. Те натъртиха, че това е станало тихомълком и този факт не е съобщаван публично от държавното обвинение. Преди малко повече от година прокуратурата беше разпространила показания на шефове на пътната агенция, които са се оплакали,че ги е заплашвала и опитвала да нахлуе с ритници в кабинетите им.

Самата Деянова твърди, че атаката срещу нея, нейния съдружник и нейния брат "е следствие на нашата дързост да се изправим срещу корупцията в тол системата и в пътната агенция". През лятото на 2019 г. тя и съдружникът й са сезирали прокуратурата и Европейската комисия за корупция в пътната агенция във връзка с тол системата. Не е известно каква е съдбата на тези сигнали. 

Тя твърди, че е била нахапана в четвъртък от куче, когато е отишла да си вземе колата, която била отнета и държана незаконно от КПКОНПИ при зала Арена Армеец в столицата. Тя показа снимки от раните и медицинско. Бившата певица и съдружникът й твърдят, че немската овчарка била насъскана срещу нея от мъж.

 

 

 

В нов аудиозапис, изпратен до медиите през пиар агенция, певицата и бизнесдама Лиляна Деянова-Лилана се оплака от условията в ареста, където се намира вече 4 месец по обвинение в злоупотреба с еврофондове.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата