Quantcast

Медия без
политическа реклама

ЛиЛана пред съда: Първо ме питаха за Дубай и Божков

Борисов и ДАНС поздравили певицата и съдружника й, че като бели хакери спасили Търговския регистър

26 Май 2020ОбновенаДОРОТЕЯ ДАЧКОВА
Фейсбук/lilana.deyanova
ЛиЛана и съдружникът й Мартин Димитров разказват пред съда и как приложението за подаване на сигнали "Сиви", ползвано от хиляди хора, е унищожено заради акцията на прокуратурата.

Прокуратурата търси връзка между певицата ЛиЛана и бизнесмена Васил Божков, когото опитва да върне от Дубай заради 11 обвинения. "Кога последно съм ходила в Дубай. Това беше един от първите въпроси на разследващите, когато влязоха в дома ми", разказва певицата пред Апелативния спецсъд. Той се произнесе като втора инстанция по искането на прокуратурата тя, брат й и съдружникът й Мартин Димитров да останат в ареста. Тримата са обвинени, че като престъпна група опитали да източват евросредства по програмата "Иновации и конкурентноспособност".

"Усетих лек субективизъм на начина, по който доказателствата са посочени, начина, по който са разпитвани свидетелите. Самият факт, че на третото изречение от всичките свидетели и служители на нашата фирма говорят за Васил Божков. Предвид, че ни обвиняват за евроизмами и заплахи, да се говори за Васил Божков и да се разпитват свидетели за него. За мен това оставя усещане, че аз не съм тук, никой от нас не е тук, заради тези проекти, предвид че те преди три, четири години вече са изпълнени. А сме тук защото познаваме един човек, който е невинен все още", пледира Лиляна Деянова-ЛиЛана пред съда.

Тъй като и двете инстанции на спецсъда заседаваха по мерките за неотклонение по време на извънредното положение, делата бяха разгледани без публика. Въпреки заявения интерес не бяха предоставени нито протоколите от заседанията, нито определенията на магистратите, но "Сега" се запозна с тях.

На 26 април Деянова беше оставена в ареста от съдия Силвия Русева. Тя не се задълбочава в доказателствата, а схематично приема, че има достатъчно данни да се направи обосновано предположение, че тримата са виновни, както и че има опасност да извършат ново престъпление. Освен това престъпленията с евросредства "накърняват международния авторитет и доверие в България, което завишава значително обществената им опасност, както и тази на дееца", мотивира се съдия Русева.

Най-тежката мярка беше наложена и на Мартин Димитров, а Александър Деянов-Скилър беше пуснат под гаранция от 100 хил. лв., защото опасността да извърши ново престъпление не била така голяма. На 5 май втората инстанция с два на един гласа потвърди ареста на певицата и съдружника й, а гаранцията на брат й беше намалена на 50 хил. лв. Съдия Даниела Росенова подписа с особено мнение това решение на колегите си Веселина Вълева и Димчо Георгиев. Според нея тримата трябва да бъдат пуснати без мерки за неотклонение. Росенова намира, че от събраните доказателства до момента не може да се направи обосновано предположение за участие на тримата обвиняеми в организирана престъпна група. Мнозинството от съдебния състав обаче се съгласява с мотивите на спецсъда.

Бизнесменът Васил Божков ще заведе дела и ще потърси лична съдебна отговорност от всеки, който е участвал в репресии и незаконни действия спрямо семейството му, приятелите и партньорите му, както и спрямо служители в компаниите му.

Обвинението

Наблюдаващият прокурор Данаил Шостак твърди, че престъпната група се ръководи от Димитров. В нея влизат Лиляна Деянова - управител на "Нованор" ООД, Ася Йовчева - управител на "Телерайз Лимитед- LTD", Александър Деянов - управител на "Скилър" ЕООД и Александър Ангелов - управител на "Ай Си Ти Солюшън" ООД. Димитров е обвинен и за четири заплахи с уволнение срещу хора от АПИ. ЛиЛана има обвинение за една заплаха.

Йовчева и Ангелов бяха пуснати под гаранция от прокуратурата. А от протоколите от мерките за неотклонение на ЛиЛана, брат й и съдружника й се вижда, че държавното обвинение ползва показанията на Йовчева и Ангелов, за да гради тезите си срещу останалите трима.

Апелативният съд обяснява, че заплахите на Деянова и Димитров към длъжностните лица не са престъпление, защото те нямат власт да ги уволнят. Освен това прокуратурата твърди, че заканите са целели сключване на договор за тол-системата, какъвто вече е бил сключен. След произнасянето на съда прокуратурата разпространи протоколите от разпитите на заплашваните.

Семейна ОПГ

Адвокат Николай Хаджигенов, който пред първата инстанция защитава и тримата, пледира, че никъде по делото ги няма милионите, за които говори прокуратурата. "През последните години Специализираната прокуратура под ръководството на главния прокурор създава т.нар. семейни организирани престъпни групи (ОПГ) с идеята да обособи подсъдността на специализираните органи. Това довежда до ноторно известната семейна ОПГ "Арабаджиеви" - майка, баща и син, на т.нар., ОПГ "Баневи" - двама съпрузи и майка и семейна ОПГ в тази ситуация - брат, сестра и съдружник. По делото са налице достатъчно данни, че съдружниците живеят на семейни начала. Тоест имаме поредната семейна ОПГ", казва адвокатът пред съда. Той сочи още, че всъщност делото е образувано по жалба на тримата му клиенти, които върху 600 страници са описали нарушения в АПИ и във връзка с тол-системата.

Бели хакери, спрели теч от Търговския регистър, подобен на този от НАП

Пред апелативния спецсъд Димитров обяснява, че "Нованор" е била проверявана през 2018 г. от прокуратурата, финансовата инспекция и ОЛАФ. И било установено, че няма нищо нередно.

"Не сме престъпници. Дори напротив. Неведнъж сме участвали в залавянето на киберпрестъпници, включително и педофили. Работили сме с господин Явор Колев от ГДБОП  (шеф на отдел "Киберпрестъпления", б.а.) по много такива случаи, като най-отличителният от миналата година, когато аз и Лиляна заедно открихме пробив в Търговския регистър, от който изтичаха милиони ЕГН, имена, адреси, роднински връзки и други лични данни на 8,7 милиона българи", това обяснява пред съда Димитров. В своя защита той казва още: "Вместо да разгласим случая в интернет, както направиха други наши колеги, ние алармирахме господин Явор Колев. За по-малко от час беше сформиран кризисен щаб, в който участваха представители на ГДБОП, ДАНС и други служби. Щабът рапортуваше директно на министър-председателя Бойко Борисов в реално време и на вицепреимера Томислав Дончев. В рамките на няколко часа отстранихме заедно проблема и за бързата навременна помощ получихме личните благодарности от премиера и от целия екип на ГДБОП и ДАНС. В последствие бяхме наричани "бели хакери" и този случай беше даван за пример в медиите".

Още по темата