Медия без
политическа реклама

Прокуратурата се провали още на старта с делото срещу ЛиЛана

Спецсъдът върна процеса за злоупотреба с еврофондове за доразследване

Лиляна Деянова и брат й Александър влизат в съда през юли.
БГНЕС
Лиляна Деянова и брат й Александър влизат в съда през юли.

Делото срещу Лиляна Деянова - ЛиЛана, брат й Александър и още петима души, катастрофира още на старта в спецсъда. На разпоредителното заседание във вторник магистратите са прекратили производството и са го върнали на прокуратурата заради пропуски, които няма как да се отстранят в хода на съдебния процес. Това потвърдиха пред "Сега" от спецсъда.

През юли, когато трябваше да има разпоредително заседание, но се наложи то да бъде отложено, прокуратурата сама обяви за отлагането му и дори пусна специално подготвен клип, в който директно свързва певицата с Васил Божков. Във видеото бе записано, че в хода на разследването били открити "доказателства за свързаност между участниците в престъпното сдружение и друг български гражданин, на който към момента по друго дело са предявени 18 обвинения". Същият е с наложени санкции по закона "Магнитски".

ЛиЛана и останалите са обвинени, че са организирана престъпна група за незаконно усвояване на европейски средства по програма "Иновации и конкурентоспособност" за над 2,7 млн. лева в периода от 2016 до 25 април 2020 г.

Прокуратурата свърза директно Лиляна Деянова, известна още и като певицата ЛиЛана, с бизнесмена Васил Божков. Това става в безпрецедентно видео, на което чрез слайдове държавното обвинение разказва за делото срещу Деянова, брат й Александър и още 5 лица.

След като бе обвинена, Деянова беше държана дълго време в ареста. Брат ѝ сам искаше да влезе в ареста в знак на протест срещу повдигнатото му обвинение и отказваше да плати гаранцията си от 50 000 лева. В крайна сметка обаче от това нямаше последствия и той остана на свобода.

В предаването "Евродикоф" по "Евроком" преди два месеца Деянова и съдружникът й Мартин Димитров показаха документи, според които прокуратурата е оттеглила обвиненията срещу тях, че са заплашвали служители на АПИ. Те подчертаха, че това е станало, без прокуратурата да го обяви публично, както по-рано разпространи показания на шефове на пътната агенция, които са се оплакали, че ги е заплашвала и опитвала да нахлуе с ритници в кабинетите им.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?