Медия без
политическа реклама

МВР, ДАНС и прокуратурата без Гешев направиха звено за изборите

25 Септ. 2023
През август Калин Стоянов и Борислав Сарафов създадоха и звено, свързано с делата за организирана престъпност и наркотици.
ПРБ
През август Калин Стоянов и Борислав Сарафов създадоха и звено, свързано с делата за организирана престъпност и наркотици.

Прокуратурата, МВР и ДАНС правят общо звено за противодействие на изборните престъпление. Това звено не е прецедент, но по времето на главния прокурор Иван Гешев МВР отказваше да влезе в него. Като служебен и редовен вътрешен министър Бойко Рашков обясняваше, че няма доверие на Гешев, а след него служебният МВР шеф Иван Демерджиев обяви, че "няма законово основание за създаване на Национално междуведомствено звено".

Служебният вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев отказа на главния прокурор Иван Гешев МВР да влезе заедно с прокуратурата и ДАНС в специално звено във връзка с предсрочните парламентарни избори.

Сега обаче прокуратурата съобщава, че изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов, вътрешният министър Калин Стоянов и председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев са подписали съвместна заповед, която регламентира действията на институциите за гарантиране на политическите права на гражданите и за осигуряване на бърза и адекватна реакция за противодействие на престъпленията, свързани с изборите за общински съветници и кметове, насрочени за 29 октомври.

Националното междуведомствено звено ще се ръководи от зам. главния прокурор Мария Павлова. В него ще участват прокурори от Върховната касационна прокуратура, главният секретар на МВР Живко Коцев, директорът на националната полиция Атанас Илков, зам. председателят на ДАНС Деньо Денев и др.

Звеното ще действа от деня на откриване на предизборната кампания и ще работи 30 дни след официалното обявяване от ЦИК на окончателните изборни резултати.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата