Медия без
политическа реклама

Ексшеф на агенцията за инвестиции е обвинен заради "златните" паспорти

Делото е по сигнал на ДПС, подчертава прокуратурата

24 Яну. 2023
Стамен Янев
БГНЕС
Стамен Янев

Бившият шеф на агенцията за инвестиции (БАИ) Стамен Янев е обвинен за престъпление по служба заради т.нар. златни паспорти - предоставяне на българско гражданство срещу инвестиции. Това се разбра от съобщение на Софийската градска прокуратура. В момента Янев е член на Надзорния съвет на Българската банка за развитие.

Държавното обвинение изрично подчертава, че делото е образувано по сигнал на депутат от ДПС, в който се твърди, че са допуснати нарушения на изискванията на Закона за българското гражданство, закона за чужденците и Закона за насърчаване на инвестициите. Според подателя на сигнала процедурите са прилагани предимно спрямо граждани на Руската Федерация и Китайската народна република с цел придобиване на българско гражданство по натурализация, т. нар. "златни паспорти", даващи им право да пребивават на територията на страната и ЕС.

Разследването е образувано миналия февруари от спецпрокуратурата, но след закриването й е прехвърлено на градската прокуратура. Янев, обозначен в съобщението като Ст. Я., е обвинен, че в периода 28 юли 2015 г. до 28 юли 2020 г. като изпълнителен директор на агенцията за инвестиции, "не е изпълнил служебните си задължения, с цел да набави за себе си или за другиго облага и от деянието са настъпили немаловажни вредни последици, изразяващи се в разколебаване на доверието на обществото в правилното функциониране и осъществяване на правомощията на органите на изпълнителната власт и създаване на недоверие в дейността на БАИ". Прокуратурата не уточнява какви служебни задължения не е изпълнил Янев. Нито се разбира какво точно от сигнала на ДПС е доказала. Информира обаче, че разследването продължава и предстои изясняване на широк кръг факти и обстоятелства. 

Миналия февруари ДПС заплашваха тогавашния премиер Кирил Петков с разкрития за "златни паспорти" на китайци и руснаци.

От ДПС продължават да се заканват на премиера Кирил Петков заради т. нар. златни паспорти", или гражданство срещу инвестиции. https://www. segabg.

По същото време ДПС е превърна в най-пламенния противник на "златните" паспорти, които доскоро съществуваха и благодарение на него. Бизнесменът и депутат от движението Делян Пеевски през лятото на 2021 г. беше санкциониран от САЩ за корупция по закона "Магнитски" точно в контекста на предоставянето на процедури по предоставяне на гражданство.

Миналия март парламентът окончателно премахна възможността за получаване на гражданство срещу инвестиции. Откакто в България е въведена възможността да се дава гражданство срещу определени инвестиции, няма реално направени вложения в страната срещу раздадените т.нар. златни паспорти. Това беше записано в мотивите към законопроекта на Министерството на правосъдието за премахването на тази процедура.

Инвестициите, обещани от чужденци в замяна на българско гражданство, на практика не се контролират. Това следва от отговорите на различни институции на въпросите на "Сега".
След установени нарушения от гражданин на Руската Федерация по делото на Специализираната прокуратура "Златни паспорти", сезирах министъра на правосъдието с искане да отправи предложение до президента за отмяна на българското гражданство на лицето.

 

Последвайте ни и в google news бутон