Медия без
политическа реклама

Само ДАНС се съгласи да влезе с прокуратурата в звено за изборите

09 Март 2023
Илияна Кирилова

Само ДАНС се е съгласила да влезе с прокуратурата в междуведомствено звено, което да следи за изборни престъпления. За пореден път МВР няма да участв в структурата. Прокуратурата съобщи днес, че е ръководството й е подписало с това на ДАНС "съвместна заповед, регламентираща действията на институциите за гарантиране на политическите права на гражданите и за осигуряване на бързо и ефективно противодействие на престъпленията, свързани със законосъобразното провеждане на изборите за 49-о Народно събрание". С тази заповед се създава Национално междуведомствено звено, което ще координира дейността на прокуратурата и ДАНС по време на предизборната кампания, в самия изборен ден и до обявяване от ЦИК на окончателните резултати.

Вътрешният министър Иван Демерджиев вчера повтори тезата си, че няма законово основание за създаването на подобно звено. "В нито един момент не сме отказвали да си съдействаме с прокуратурата. Но аз като юрист не бих се съгласил да участвам в структури, които нямат законово основание за създаването си", посочи той пред БНТ и припомни, че подробно е обяснил аргументите си, когато прокуратурата е поискала звено за изборите миналия октомври. Въпреки това МВР и прокуратурата си взаимодействат добре, посочи министърът и изрази надежда тази съвместна работа да продължи.

В съобщението на прокуратурата се сочи разпоредба от Изборния кодекс - чл. 18, ал. 5, според която "главният прокурор и министърът на вътрешните работи съставят съвместни щабове (екипи) за оперативно взаимодействие в борбата срещу престъпленията, свързани с изборния процес. Щабовете (екипите) действат по време на цялата предизборна кампания".

Нормата задължава главния прокурор и министъра на вътрешните работи да организират и осигурят взаимодействието на ръководените от тях институции, подчертава прокуратурата. Преди десетина дни Иван Гешев остро нападна Демерджиев заради отказа му. "Не може да спазваме закона тогава, когато ни харесва, и да не спазваме закона, когато не ни харесва. Законът е еднакъв и трябва да е еднакъв за всички български граждани, включително и за министрите", каза главният прокурор в интервю за БТА

Демерджиев казва, че не става въпрос за доверие или недоверие между личности. Според него прозрачността в работата на полицията и прокуратурата е важна. По думите му подобни звена назад в годините са ползвани за порочни практики. Гешев пък хвали работата на звената през годините.

СИГНАЛИ

Граждани и организации могат да подават и по имейл сигнали до прокуратурата, свързани с изборите, на електронните адреси на съответните прокуратури в страната, публикувани тук.

Главният прокурор Иван Гешев е на мнение, че служебният вътрешен министър Иван Демерджиев нарушава закона, като отказва да бъде създаден общ между държавното обвинение и МВР срещу купуването на гласове.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?