Quantcast

Медия без
политическа реклама

Гешев остро нападна вътрешния министър заради купуването на гласове

Не е задължително да има наказателен резултат от санкциите по "Магнитски", казва главният прокурор

05 Март 2023
Илияна Димитрова
Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев е на мнение, че служебният вътрешен министър Иван Демерджиев нарушава закона, като отказва да бъде създаден общ между държавното обвинение и МВР срещу купуването на гласове. "Не може да спазваме закона тогава, когато ни харесва, и да не спазваме закона, когато не ни харесва. Законът е еднакъв и трябва да е еднакъв за всички български граждани, включително и за министрите", казва Гешев в интервю за БТА

С началото на предизборната кампания главният прокурор отново изпрати покани до вицепремиера Демерджиев и шефа на ДАНС Пламен Тончев за създаване на Национално междуведомствено звено, което да бори изборната търговия. Седмица преди това обаче вътрешният министър заяви, че ще откаже, както е направил и на предните избори. Причината - нямало законово основание за създаване на подобен щаб. "Едва ли е добре за българските политици, независимо каква позиция заемат -  министър или депутат, или нещо друго, да не спазват българските закони. Това дава изключително лош пример на гражданите, защо тогава очакваме гражданите да спазват тези закони? Tочен текст в Изборния кодекс изрично регламентира задължението на главния прокурор и на министъра на вътрешните работи да се сформират съвместни щабове за борба с престъпленията, свързани с Изборния процес", твърди Гешев.

Главният прокурор критикува и действията на полицията в борбата с купения вот. "Занимаваме се с последното най-ниско ниво, което няма как да води до сериозна ефективност и борба с този вид престъпления. За да има ефективност, трябва да има взаимодействие между институциите. Не може всяка да работи поотделно, без да си взаимодейства с останалите, още повече, че е задължена по закон", категоричен е той. По негови думи тези, които желаят да купуват гласове, много често се сменят. Но тези мрежи, които осъществяват търговията с гласове, са горе-долу едни и същи и те не се влияят от политическата принадлежност. 

МАГНИТСКИ

По повод втория списък "Магнитски", Гешев припомни, че вече има дела в съдебна фаза или в досъдебната фаза. Според него би следвало да се приеме законодателство, в рамките на Eвропейския съюз като регулация, което да урежда подобни казуси. "Законът "Магнитски" е административен и политически инструмент. Наказателно-правният резултат е коренно различен. Те нямат нищо общо едно с друго. Това, което пише в списъка за България, е това, което ние казахме, че имаме разследвания и съдебни производства. Не е задължително да има наказателно правен резултат. Това е политически и административен инструмент, а осъждането на лица няма общо с този закон", твърди Иван Гешев.

ПРОВАЛ

Гешев коментира и прекратеното разследване за търговия с влияние срещу президентския секретар Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков. Според него преценката дали да се внесе обвинителен акт и дали са налице достатъчно доказателства за повдигане на обвинение е различна и това се извършва от конкретен магистрат. Колегите са преценили, че към този момент няма достатъчно доказателства за внасяне обвинителен акт. Това са фактите. Всичко друго са интерпретации, които всеки е свободен да прави, каза Гешев и посочи, че е въпрос на гледна точка дали това е провал на прокуратурата. "В крайна сметка не е провал за българското правосъдие. Българското правосъдие означава спазване на правила. Не може да прилагаш правото по целесъобразност. В повечето случаи прилагането на принципа на целесъобразност означава, че е налице авторитаризъм", казва главният прокурор.

 

Още по темата